Παύλος Γερουλάνος: Άγνωστα στοιχεία για το νέο υπουργό

Τελικά, έχουν δίκιο όσοι λένε ότι μια στιγμή μπορεί να σου αλλάξει ολόκληρη τη ζωή. Αυτή η στιγμή για τον νέο και γοητευτικό 43χρονο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο ήρθε πριν ακριβώς από είκοσι χρόνια.

Ετος 1989, Βοστώνη Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο σπουδαστής του Χάρβαρντ στον τομέα της δημόσιας διοίκησης Παύλος Γερουλάνος μπαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο. Αρχίζει να ξεφυλλίζει βιβλία διαλέγοντας αυτά που θα αγοράσει. Σταματάει σε ένα σταντ με ενδιαφέροντες τόμους. Τους ίδιους τόμους που φυλλομετρά και ένας ακόμη Ελληνας που βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να κάνει το διδακτορικό του, ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες πιάνουν κουβέντα και γίνονται φίλοι. Τους ενώνει η ίδια εμμονή για τη νεοτερικότητα και η προσδοκία να αλλάξουν την κοινωνία. Εκείνη την ημέρα ανταλλάσουν τηλέφωνα και κανονίζουν να ξανασυναντηθούν.

Το πρώτο κοινό τους εγχείρημα ήταν εκείνα τα χρόνια η ίδρυση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με τον τίτλο «Ιδρυμα Ελληνικού Δυναμικού» («Hellenic Resources Institute»), η οποία στόχευσε στη δικτύωση των Ελλήνων που ζούσαν στο εξωτερικό. Με αρκετό τρέξιμο, βρήκαν περίπου διακόσιους εθελοντές για να λειτουργήσει η οργάνωση που είχε μια πρωτοτυπία: δεν είχε επικεφαλής, ούτε πρόεδρο ούτε αντιπρόεδρο, ούτε γραμματέα.

Οταν αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, σκέφτηκαν να αναθέσουν σε έναν Ελληνα φοιτητή τη συνέχιση της λειτουργίας της οργάνωσης, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικές εξουσίες. Λίγες ημέρες αργότερα, μαθαίνουν ότι ο διάδοχός τους είχε ορίσει και πρόεδρο και αντιπρόεδρο και γραμματέα, με αποτέλεσμα τα μέλη που είχε το ίδρυμα να αποχωρήσουν και έτσι να διαλυθεί! Αυτήν την ελληνική νοοτροπία τη συνάντησαν ακόμη πολλές φορές μπροστά τους.

Μετά το πανεπιστήμιο, ο καθέένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί τον χώρο της πολιτικής περισσότερο ενεργά και ο Παύλος Γερουλάνος αρχίζει την επαγγελματική του ανέλιξη συνεργαζόμενος με την τράπεζα Alpha Finance και αργότερα με την Barclays.


Από τζάκι

Αν και προέρχεται από οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια, δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να κάθεται χωρίς να δουλεύει. Γόνος καλής οικογένειας, με συντηρητικές πολιτικές καταβολές, διαθέτει όνομα βαρύ σαν ιστορία.

Ο πατέρας του Μαρίνος υπήρξε μεταπολιτευτικά γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού επί υπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Συν τοις άλλοις, είναι δισέγγονος του Αντώνη Μπενάκη (του ανθρώπου που διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθέριου Βενιζέλου και δημιούργησε το γνωστό Μουσείο Μπενάκη) από το σόι της μητέρας του, αλλά και δισέγγονος επίσης του Μαρίνου Γερουλάνου (του Κεφαλλονίτη γιατρού που ίδρυσε το Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας) από το σόι του πατέρα του.

Κάτι που δεν ξέρουν επίσης πολλοί είναι ότι ο προπάππους του Αντώνης Μπενάκης ήταν αδελφός της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν και προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά. Με άλλα λόγια, Σαμαράς και Γερουλάνος είναι δεύτερα εξαδέλφια. Και η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε ο ένας να παραδώσει πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού στον άλλον! Γι’ αυτό και υπήρχε τόση οικειότητα μεταξύ τους στην τελετή παράδοσης - παραλαβής και μιλούσαν στον ενικό…


Στην πολιτική

Πάμε ξανά μερικά χρόνια πίσω. Το 1996 ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπουργός Παιδείας και σκέφτεται να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις του 30χρονου, τότε, καλού του φίλου Παύλου Γερουλάνου. Τον διορίζει στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Το παιδικό του πρόσωπο ξεγελάει. Στην πρώτη συνεδρίαση του Ιδρύματος τον υποδέχεται η γραμματέας και τον ρωτάει: «Εσείς πρέπει να είστε βοηθός από το γραφείο του κυρίου Γερουλάνου, σωστά; Μήπως ξέρετε τι ώρα θα έρθει ο ίδιος για να ξεκινήσουμε;».

Εκτοτε, θα μπει και θα βγει πολλές φορές από τον χώρο της πολιτικής, με την ευρεία έννοια του όρου. Μόλις λήγει η θητεία του στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, αποφασίζει να ασχοληθεί με την οικογενειακή του επιχείρηση στα ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς. Οχι όμως για πολύ!

Το 1999 επιστρέφει ως σύμβουλος στο πλευρό τού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πλέον έχει γίνει υπουργός Εξωτερικών. Μένει δίπλα του μέχρι την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004.

Εκείνη την αναμέτρηση τη ζει από πολύ κοντά, καθώς μετέχει ενεργά στην προεκλογική καμπάνια. Μάλιστα, στο debate του Φλεβάρη του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει για σύμβουλο μαζί του μέσα στο στούντιο της ΕΡΤ μόνο τον Παύλο Γερουλάνο.

Ηταν τόσο στενή η συνεργασία τους, που ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο γαλανομάτης σύμβουλος με την trendy φαβορίτα και το καλογυμνασμένο σώμα τού έγραφε σημειώματα με παρατηρήσεις και του τα έστελνε με τη βοήθεια της μακιγιέζ της ΕΡΤ. Κάποιοι κακεντρεχείς στη Χαριλάου Τρικούπη όμως δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ανέλιξή του και του χρέωσαν μεγάλο μέρος από την ήττα που είχε υποστεί τότε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία.

Εκείνος ξαναφεύγει από την πολιτική και πηγαίνει να εργαστεί σε μια πολυεθνική. Η δουλειά του πλέον είναι να αναζητεί νέους και ικανούς μάνατζερ για συμβούλους σε θέματα διοίκησης προσωπικού.

Και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση, του αναθέτει το νευραλγικό και συγχωνευμένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο Παύλος Γερουλάνος αντιπαθεί τα κοσμικά γκαλά και προτιμά να τρώει με φίλους στο σπίτι του ή έξω. Ως υπουργός όμως τώρα θα πρέπει να τα συνηθίσει…


Το alter ego του Γιώργου

Οσο ξαφνικά έχασαν τον Παύλο Γερουλάνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 2004 έπειτα από την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές άλλο τόσο ξαφνικά τον ξαναβρήκαν μπροστά τους το 2006. Αυτή τη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος του Κινήματος του αναθέτει τη θέση του… διευθυντή του γραφείου του προέδρου! Ελάχιστοι από το επονομαζόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» είδαν με καλό μάτι την επάνοδό του και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό πόστο.

Από τη μια πλευρά βρισκόταν ένας τύπος με γενειάδα τριών ημερών ο οποίος γνώριζε άπταιστα αγγλικά (σαφώς καλύτερα από τα ελληνικά) και έγινε μέλος μόλις το 2001 και από την άλλη πλευρά όλοι οι πολιτικοί που συμπορεύτηκαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’70.

Εκείνος όμως δεν πτοείται. Ακούει αλλά δεν μιλάει. Δεν διαγκωνίζεται για μια φωτογραφία δίπλα στον πρόεδρο, ούτε παίζει πολιτικά παιχνίδια. Κάνει αθόρυβα τη δουλειά του, κάτι που εκτιμά ο Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από τόσα χρόνια συνεργασίας.


Η σύζυγος, οι κόρες, ο Μάγκας και το... κόλλημα

Σημαντικό στήριγμά του θα είναι όλον αυτόν τον καιρό η όμορφη σύζυγός του Λάρα Μπαράζι, κόρη ενός Σύριου χριστιανού επιχειρηματία που είχε φύγει από την πατρίδα του κυνηγημένος από το καθεστώς του Ασαντ. Είχαν γνωριστεί στη Βοστώνη, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο κόρες, την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα. Μέλος της οικογένειας θα γίνει αργότερα και ο… Μάγκας, ένα ταλαιπωρημένο, αδέσποτο σκυλί που είχε βρει στη Βασιλίσσης Σοφίας, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του, το οποίο ήταν και είναι στο Κολωνάκι. Αλλωστε, Μάγκας ήταν και το όνομα ενός σκύλου σε ένα μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα.

Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εμπλουτίζει τη συλλογή του από αναμνηστικές καρφίτσες Ολυμπιάδων (pins), για την οποία είναι υπερήφανος. Εχει σχεδόν όλες τις καρφίτσες από όλες τις χρονιές των Αγώνων και από όλες τις χώρες. Μάλιστα, εάν βρει κάποια σπάνια καρφίτσα στο Internet, σπεύδει να την αγοράσει.


Στα θρανία με τα τέκνα του τέως

Στους φίλους του Παύλου Γερουλάνου δεν συγκαταλέγεται μόνον ο νυν πρωθυπουργός αλλά και ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Παύλος! Οι δύο άνδρες ήταν συμμαθητές στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου, το οποίο είχε ιδρύσει ο τέως και από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες αξιόλογες προσωπικότητες της διασποράς, όπως οι απόγονοι των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών Γουλανδρή και Χανδρή, ο έτερος στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Φίλιππος Στράτος, ο Γιάννης Πατέρας και ο Γκίκας Γκούμας.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε επίσης παρέα και με την Αλεξία Γλίξμπουργκ στα γυμνασιακά του χρόνια. Αλλωστε, ο πατέρας τού Παύλου Γερουλάνου ήταν υπασπιστής στην αυλή του βασιλιά!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα