Ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή. Αγωνία για τα μέτρα

Επήλθε σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή σήμερα στη Βουλή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχέδιου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πολλοί ήταν οι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που είπαν “όχι” ή “παρών” στην τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα άρθρα 2-3-4 και 5.

Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το Γεγονός ότι στην αρχή της Ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 που αφορά στα Πανεπιστήμια και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν είτε να δηλώσουν “παρών”, είτε να καταψηφίσουν άρθρα και την τροπολογία που αφορά στον ΕΟΠΥΥ.

Οι Βουλευτές ωστόσο δεν ακολούθησαν τη γραμμή καταψηφίζοντας και άλλα άρθρα, ενώ κάποιοι είπαν “ναι” στην τροπολογία.
Έπειτα από τρεις ολόκληρες ώρες, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές.

Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ  / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ  / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Άρθρο 1

Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015

Άρθρο 2

Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας

Άρθρο 3

Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο

Άρθρο 4

Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Mείωση αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου

Άρθρο 5

Καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες


Άρθρο 7: Εμπεριέχει την τροπολογία για την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων.


Στους ... εκτός γραμμής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγονται ο Μ. Κασσης, είπε όχι στο άρθρο 2, η Αντζελα Γκερέκου, είπε όχι στο άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης είπε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσαγκρη, ο Γιάννης Δριβελέγκας είπε οχι στο αρθρο 2 και παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριανταφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ.Σκανδαλιδης και ο Θ. Μωραιτης παρών στο άρθρο 2, ενώ ο Αχμέτ Χατζη Οσμαν δήλωσε παρόν στο άρθρο 2 και είπε ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.

Ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Λεωνιδας Γρηγορακος, ναι σε όλα είπε ο Μ. Χρυσοχοιδης και ο Πύρρος Δήμας, ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Γ. Ντόλιος ενώ ο Δ. Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4.

Τα μέτρα θα περάσουν;

Ουσιαστικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ψήφιση των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στο “όχι” στα εργασιακά και καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο τότε επί της ουσίας για να περάσουν τα μέτρα απομένουν μόνο οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι 160.

Ωστόσο ήδη 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα ενώ άλλοι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνουν.

Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για τα μέτρα.

Εάν παραμείνει στην αίθουσα και οι βουλευτές δηλώσουν “παρών” για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα χρειάζονται 151 ψήφοι.

Εάν επιλέξει να αποχωρήσει, τότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 142.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα