Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη - Θρίλερ με τα εργασιακά

Ολοκληρώθηκε μετά από 6,5 ώρες η μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή περισσότερων από 15 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών των υπουργείων όπου συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε πως έγινε «ένας πολύωρος συντονισμός προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Για τα εργασιακά ο κ. Στουρνάρας ανάφερε πως « γίνεται διαπραγμάτευση και θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να περάσει τα μέτρα από την Βουλή σε δύο νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος παράλληλα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το MEGA, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απάντηση από την τρόικα για τα εργασιακά.

Ωστόσο, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την τρόικα προς θετική κατεύθυνση ώστε να παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι η ανεργία να πέσει στο 10% και είναι ένα μέτρο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό θα διατηρηθεί.

Επίσης, φαίνεται ότι θα αποσυρθεί το αίτημα της τρόικας για «ελεύθερο» ωράριο, δηλαδή για τη δυνατότητα του εργοδότη να κατανέμει εκείνος το ωράριο εργασίας πέρα από κάποιες βασικές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μικραίνει επίσης η απόσταση που χωρίζει τις δύο ημέρες εργασίας. Μέχρι τώρα ήταν 12 ώρες, ο χρόνος που εργαζόμενος έπρεπε να τελειώσει τη δουλειά του και να πάει να ξαναπιάσει δουλειά  και αυτός πιθανότητα μειώνεται στις 11.

Το σημείο που χρήζει σοβαρής διαπραγμάτευσης είναι οι αποζημιώσεις. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση των 12 μισθών για τους εργαζόμενους που έχουν έως και 16 χρόνια στην ίδια εταιρεία και από εκεί και πέρα ως ανώτατο όριο να καταβάλλονται άλλοι έξι μεικτοί μισθοί που θα φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και γίνεται τώρα συζήτηση με χαμηλότερο τον πήχη, ενδεχομένως και κάτω των 2.500 ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup την Παρασκευή θα επιδιώξει συνολική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και ιδιαίτερα στο θέμα της επιμύκηνσης και της εκταμίευσης της δόσης, ενώ αναμένεται να εξεταστεί και ενδεχομένως να επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρεους.

Ο κ.Στουρνάρας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή υπογραμμίζοντας πως δεν νομίζει πως θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών, στις Βρυξέλλες.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαψεύδουν τα σενάρια για ανασχηματισμό

Την ώρα που κορυφώνονταν οι αλλεπάλληλες συζητήσεις για το οριστικό κλείδωμα των σαρωτικών αλλαγών στα εργασιακά, υπό τον πρωθυπουργό, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έσπευδαν να βάλουν «φρένο» στα σενάρια περί ανασχηματισμού, κρίνοντας ότι μόνον έτσι θα εξασφάλιζαν την εσωτερική ηρεμία στους κόλπους των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ, με απανωτές ανακοινώσεις ξεκαθάριζαν ότι συζητήσεις περί ανασχηματισμού είναι αποπροσανατολιστικές, βλαπτικές και άστοχες. Επί της ουσίας, τα δύο κόμματα προσπαθούν να τιθασεύσουν τις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τους υψηλούς τόνους της αντιπολίτευσης, καθώς το πακέτο έχει κλειδώσει και απομένουν μόνον οι λεπτομέρειες για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται για τη στάση των βουλευτών τους κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ήδη, επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, ενώ, από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.

Το απόγευμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό να περιορίσει τις φήμες: «Συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα σχόλια εστιασμένα σε δήθεν αξιολογήσεις υπουργών που δεν ανήκουν στη ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές».

«Την περίοδο που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μείζονα θέματα, θεωρούμε άστοχη την οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την έχει απασχολήσει η συμμετοχή στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα και περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει υποδείξει».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως για να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και εύρυθμη λειτουργία, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αναλαμβάνουν ρόλους αντιπροέδρων στην κυβέρνηση.

Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα