TIME: "Ο Τσίπρας κάνει την Ευρώπη να τρέμει"

Για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά και για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «ΤΙΜΕ».

«Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, ο 37χρονος Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας αφανής πολιτικός της αντιπολίτευσης. Τώρα, έχει αναταράξει τις εξουσίες στην Ε.Ε., γιατί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ένας συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων που αποτελείται από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές έως μετριοπαθείς σοσιαλιστές - έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Από μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) ως έφηβος, έχει πραγματοποιήσει μια δραματική και έξυπνη πολιτική μεταμόρφωση, μετατρέποντας τον εαυτό του από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό ''σημαιοφόρο'' κατά του σχεδίου διάσωσης και της λιτότητας.

Και με τον τρόπο αυτό, έχει ανατρέψει το αποστεωμένο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, το οποίο ακολούθησε τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε., προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την οικονομική βοήθεια. Τώρα, ο κ. Τσίπρας, ίσως, είναι εκείνος που θα κρατήσει το μέλλον του ευρώ και της Ε.Ε. στα χέρια του. Το μόνο που χρειάζεται για να το κάνει αυτό είναι να κερδίσει αρκετές βουλευτικές έδρες για να κυβερνήσει» αναφέρει το περιοδικό, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον Έλληνα πολιτικό που «κάνει την Ευρώπη να τρέμει».

Το άρθρο συνεχίζει με την ερώτηση εάν είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου ο κ. Τσίπρας απάντησε μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους νόμους.

«Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι» σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά σε εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα και προέρχονται από την ανώτερη τάξη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης πως θα υπάρχουν αυστηρές ποινές σε φοροφυγάδες και επανέλαβε την πρότασή του ότι όποιος δεν δηλώνει την περιουσία του, θα δεσμεύεται ένα μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ για ακόμη μία φορά δήλωσε πως η πολιτική λιτότητας είναι μια λάθος συνταγή.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζοντας πως «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Στην ερώτηση τι ακριβώς θα διαπραγματευτεί ως προς το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Εμείς δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία διάσωσης. Η συμφωνία αυτή είναι νεκρή, από τις 6 Μαΐου και σίγουρα θα πρέπει να ξεχαστεί στις 17 Ιουνίου. Θα διαπραγματευτούμε, σε πολιτικό επίπεδο, τη σχέση της χώρας μας με τις άλλες 16 χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα αυτή η αναγκαία χρηματοδότησης να συνεχιστεί με διαφορετικούς συμβατικούς όρους που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα».

Στην ερώτηση, εάν οι Ευρωπαίοι πουν «όχι» στο σχέδιό του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, που εστιάζει στη στήριξη των πιο ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ προειδοποίησε ότι, αν σταματήσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, θα δώσουν το πράσινο φως στις αγορές να επεκτείνουν την επιθετική κερδοσκοπία τους στην Ισπανία και την Ιταλία, θέτοντας σε κίνδυνο «την ευημερία των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη».

Στην ερώτηση, τέλος, αν θεωρεί τον εαυτό του ως Έλληνα ή ως Ευρωπαίο, σημείωσε πως «είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Έλληνα, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα