Δραματικοί τόνοι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τα μεσάνυχτα

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ ο κ. Γ. Παπανδρέου τη συζήτηση του  Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι ώρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. "Οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη", τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι τα χρονοδιαγράματα για το PSI και το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης της  οικονομίας είναι πλέον ασφυκτικά. Την Δευτέρα το στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Euro Working Group. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στο ενδιάμεσο ενδεχομένως να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, αν και τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και επιπλέον αρκετοί βουλευτές απουσιάζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν και οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας,  Μιχ. Χρυσοχοίδης, Χρ. Παπουτσής, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις σε πάντε επίμαχα  ζητήματα, προκειμένου «να πάρουμε μια συλλογική απόφαση».

Θέμα παράτασης της κυβέρνησης και ανασχηματισμού έθεσαν Παπανδρέου - Καρατζαφέρης

Οι τρεις αρχηγοί θα κληθούν τη Δευτέρα να κλείσουν όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά ακόμα και στις  λεπτομέρειες τους. Την Κυριακή έγινε μεγάλη πρόοδος στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, και συμφωνήθηκε ένα γενικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης και να προχωρήσει αμέσως σε ανασχηματισμό τύπου Μόντι. Με τη θέση αυτή  συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου ενώ ο κ. Σαμαράς παρέμεινε σιωπηλός. Ο κ. Παπαδήμος όμως έκοψε τη συζήτηση αυτή λέγοντας: «Δεν μπορούμε να συζητάμε τέτοια θέματα εν μέσω τόσο κρίσιμων διαπραγματεύσεων».

«Αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης με το οποίο πορεύθηκε στη διετή κυβερνητική του θητεία και με εθνικό στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα των συνεπειών για τη χώρα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι  ενεργοποιήσουν το «Plan B» δηλαδή την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες η εκ του ασφαλούς κριτική που κυρίως προέρχεται από τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της χώρας και μιας πιθανής κατά συνέπεια εξόδου από την ευρωζώνη και το ευρώ.

«Στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και σε όλες τις συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός και με τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και στη σχετική συζήτηση που θα γίνει την επόμενη περίοδο στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για το πακέτο που διαμορφώνεται» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θα θέσει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό το ζήτημα της διεξαγωγής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών απ' ευθείας με την κ. Λαγκάρντ και τους κκ Μπαρόζο, Ρεν, Ντράγκι και Σόιμπλε, προκειμένου να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που έγιναν νωρίτερα ότι «δεν πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να κρύβονται πίσω από τον πρωθυπουργό», ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματεύεται στις συναντήσεις του με την Τρόικα, πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε απευθείας και επισήμανε ότι θεσμικά τις διαπραγματεύσεις διεξάγει ο πρωθυπουργός τον οποίο στηρίζουμε.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι θα συγκληθεί και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε οι ΚΟ των 3 κομμάτων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος του σχεδίου νόμου.

Αναφερόμενος στα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει, συνυπολογίζοντας και τα 14 δισεκατομμύρια που θα πρέπει να πληρωθούν για ομόλογα του Μαρτίου, να έχει ψηφιστεί ως τις 15-16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημερομηνία της επίσημης πρόσκλησης στον ιδιωτικό τομέα για συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι επετεύχθη η κατά μία μέρα παράταση όλης της διαδικασίας των συζητήσεων και πιο συγκεκριμένα αντί για σήμερα, οι τελικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθούν την Τρίτη, η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως μείζον θέμα την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης «φαίνεται ότι η καθαρή στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα» και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε και στην συνάντηση των αρχηγών καθώς και στην σχετική επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό ότι με την θετική ολοκλήρωση του PSI θα χορηγηθούν 40 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα αυτά να προστίθενται στο δημόσιο χρέος.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών» είναι η θέση του κ. Παπανδρέου.

«Οι ζημιές των τραπεζών θα καλυφθούν, αλλά ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να φορτωθεί στις πλάτες του τις κακές επιλογές, την κακή διαχείριση και τα προβλήματα που αναφέρονται και στην σχετική έκθεση της BlackRock» είπε ο κ.
Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι ο λαός έχει την απαίτηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.

«Η θέση μας αυτή φαίνεται να αποτυπώνεται και στην αλλαγή στάσης της Τρόικας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών και γι' αυτό υπάρχει η σχετική ευελιξία σε θέματα management και σύνθεσης της διοίκησης των τραπεζών.

Ερωτηθείς αργότερα είπε ότι το ποσοστό των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου θα φθάνει το 70%-80%.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα στερείται επιστημονικής και ρεαλιστικής βάσης, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι πρέπει να βρεθεί μια βάση συνεννόησης με τους
κοινωνικούς εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού και κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% και, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης , «κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ και αφορά όχι οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά ανθρώπους που δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ως delivery, σε σούπερ μάρκετ, σε call centers κλπ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στην συνάντηση της Δευτέρας των αρχηγών με τον πρωθυπουργό με την διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και με την μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού συμφώνησαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την επιφύλαξή του.

Ο κ.Μπεγλίτης είπε ότι είναι «τουλάχιστον απρεπές να θριαμβολογεί ο κ. Σαμαράς για κάτι που έχει λυθεί εδώ και 3 μέρες» και πρόσθεσε ότι η εκ του ασφαλούς και βολική ρητορική της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες «γιατί το πακέτο δεν έχει κλείσει».

Αναφερόμενος πάντα στα εργασιακά θέματα, ο  κ. Μπεγλίτης είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στείλει το μήνυμα πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια διαπραγματεύσεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με αξιοποίηση και του παραμικρού περιθωρίου βελτίωσης του πλαισίου, ενώ το Κίνημα θα καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι υπάρχουν απόψεις για μείωσή του κατά 2-3 μονάδες κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην απογευματινή σύσκεψη με τον κ. Παπαδήμο.

Σε ότι αφορά το επικουρικό ασφαλιστικό ο κ. Μπεγλίτης επέκρινε την ΝΔ για «ρητορική χωρίς ρεαλιστική βάση καθώς αυτά που υποστηρίζει είτε έχουν προϋπολογιστεί ως το 2013 είτε δημιουργούν τεράστια προβλήματα».

«Η εσωστρεφής διαπραγματευτική τακτική της ΝΔ έχει οδηγήσει την Τρόικα στην αναζήτηση περαιτέρω περικοπών των κυρίων συντάξεων» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε «στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης πρέπει να στηρίξουμε τις κύριες συντάξεις», ενώ ανεφερε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στα επικουρικά και τόνισε την αναγκαιότητα εξυγίανσης εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης των επικουρικών ταμείων.

Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις με την τρόικα ετέθη το ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο είπε ότι ο αριθμός εξόδου 150.000 δημοσίων υπαλλήλων προχωρά στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και υλοποιείται μεταξύ του κ. Ρέππα και της
Τρόικας.

Σε ότι αφορά τους ενστόλους και τους εκπαιδευτικούς είπε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η Τρόικα να ανοίξει και πάλι το ζήτημα.

Σε ότι αφορά την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει την χρονική παράταση της θητείας της κυβέρνησης αυτής ώστε να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις σε μείζονα ζητήματα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για όλα αυτά, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα «και θα φανεί πόσο χρήσιμο θα ήταν να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του».

Σε ότι αφορά την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι συμφωνεί με αυτό ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ σε αυτό αντιδρά ο κ. Σαμαράς.

Τέλος ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στην επιστολή του κ, Παπανδρέου προς τον κ, Παπαδήμο η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι σε αυτήν συνοψίζονται οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστολή εστάλη καθώς αποτελούσε και αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα