Τσίπρας: "Δεν μισώ το ΠΑΣΟΚ. Το νοσταλγώ"

Σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης κάλεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 76η ΔΕΘ.

«Δεν λέμε απλώς να φύγει η κυβέρνηση, επιλέγοντας μια ευνοϊκή γι’ αυτήν ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά να ανατραπεί υπό από το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων» είπε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε: «Η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης, ο Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός σε εφεδρεία, έχουν έτοιμα τα διάδοχα σχήματα και δεν πρόκειται να ψηφίσει προϋπολογισμό αυτή η κυβέρνηση».

Η πολιτική της κυβέρνησης και του Μνημονίου απέτυχαν και η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, είπε και συμπλήρωσε: «Τέτοια μέτρα μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ και στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου εφαρμόστηκαν. Δεν είπα ότι είναι ο Παπανδρέου Πινοσέτ» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από την απαλλαγή από τη δυσβάστακτη θηλιά του Μνημονίου.

Χαρακτήρισε ψεύτικα τα διλήμματα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «ευρώ ή δραχμή», που εξυπηρετούν επικοινωνιακά την κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τον λαό και να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία μόνο της Ελλάδας, χωρίς να χρεοκοπήσει και η Ευρωζώνη. «Δεν κάλεσαν κάποιοι την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι και τώρα θέλουν να μας διώξουν. Η Ελλάδα έχει ισότιμα δικαιώματα στην Ευρωζώνη και πρέπει να διεκδικήσει τις δυνατότητες που της προσφέρουν. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι εκβιασμός προς τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι προς τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν μισεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα έπρεπε να προσδοκά στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν μισώ το ΠΑΣΟΚ. Το νοσταλγώ. Δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του τι σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ που εξέφραζε και εκπροσωπούσε κοινωνικές κατηγορίες; Είναι κόμμα του Μνημονίου. Εμείς προσδοκούμε στη συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη μεταρρυθμιστική Αριστερά».

Στο «κόμμα του Μνημονίου» ο κ. Τσίπρας συμπεριλαμβάνει τα κόμματα του Γιώργου Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ίσως προστεθεί και το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, είπε, διότι μπορεί να έχει αντιμνημονιακή ρητορεία, αλλά συμφωνεί στον πυρήνα του Μνημονίου που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σχετικά με το ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία είπε ότι είναι ένα «χαράτσι» που δεν πρέπει να εφαρμοστεί. «Οι μη έχοντες δεν θα το πληρώσουν. Να το καταλάβει η κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί σε ανάλγητες επιλογές και να κόψει το ρεύμα σε αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ είπε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», παρά τη συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή κατά την ψήφιση του.

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την πρόταση για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με τη συμμετοχή όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που είπε ότι με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως καταλαβαίνει τον λόγο, για τον οποίο προέβη σε αυτή τη δήλωση ο κ. Κουβέλης, αλλά εξήγησε πως εκτός από τις διαφορές υπάρχουν και κοινά σημεία. Δεν προέχουν οι κομματικές συλλογικότητες τόνισε, και μια μέρα θα καταλάβουν όλοι την ανάγκη συγκρότησης του συνασπισμού εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, επειδή έγινε υπέρβαση της εσωτερικής κρίσης του.

Για τις επιθέσεις πολιτών εναντίον πολιτικών προσώπων, αδιακρίτως, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις επιδοκιμάζει.

Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο της ΔΕΘ, όπου έδωσε τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας, με σκοπό να τον αποδοκιμάσουν, αλλά δυνάμεις της Αστυνομίας απέτρεψαν την είσοδο τους.

tanea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα