Κραχ στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στους Έλληνες εξαγωγείς μετά την υπογραφή προεδρικού διατάγματος από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο διατάσσει την απαγόρευση στις εισαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων από χώρες που μετέχουν στις κυρώσεις, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Το πλήγμα  που θα υποστεί ο αγροτικός κόσμος είναι μεγάλο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 οι εξαγωγές προς τη Ρωσία  έφτασαν τα 406 εκ ευρώ. Με πρώτα στη λίστα τα ακτινίδια, τα ροδάκινα  και τις φράουλες , που αναλογούν σε 25,7 εκ. ευρώ,  24,5 εκ. ευρώ  και 23,5 εκ ευρώ αντίστοιχα. Αντίστοιχη συνεπώς ή και μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ζημιά αν ισχύσει το εμπάργκο.  

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα προϊόντα τα οποία εξαιρούνται και παίρνουν το πράσινο φως για την αγορά τη Ρωσίας είναι οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά, το λάδι και οι ελιές.

Το ''εμπορικό'' εμπάργκο πάντως που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Πούτιν, σκόρπισε την αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο. Φράουλες, ακτινίδια  ροδάκινα, βερίκοκα , κεράσια  είναι στον "αέρα" καθώς   μπήκε   χειρόφρενο  σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές τους στην αγορά της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και  Μόσχας είναι πυρετώδεις ώστε να βρεθεί ένα παράθυρο και να εξασφαλιστούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα !!!

«Αποχωρώ από αυτή τη συνάντηση του υπ εξωτερικών συγκρατημένα αισιόδοξος τόσο από τα μηνύματα που έχουμε λάβει  από το νέο πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα σχετικά με την συνέχιση της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με την ρώσικη αγορά» δήλωσε ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ μετά τη σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ. 

Το 50%  από τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία είναι φράουλες,  ενώ  το 25%  είναι ροδάκινα,  κομπόστα και νωπά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα