Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ένστολων ζητά η τρόικα

Έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση ασκεί η τρόικα για άμεση έναρξη της διαδικασίας μείωσης των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου. Νέο της αίτημα είναι να περιληφθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης ένστολοι και εκπαιδευτικοί.

Όπως επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, με τους επικεφαλής της τρόικα, οι τελευταίοι ζητούν να αξιολογηθούν οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα έως το 2015.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».

Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) μόνον περίπου 350.000 άτομα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η Task Force θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν στις ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «αυτά συζητούνται σε άλλο επίπεδο».

Ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης

Την ίδια ώρα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών γίνεται ο προσδιορισμός των φορέων του Δημόσιου τομέα, των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν κατ' εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 4024/2011.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους, οι κάτωθι φορείς:

α. Υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εποπτείας τους,
β. Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,
γ. Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες,
δ. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις,
στ. Οι ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του κεφαλαίου Α΄ του Ν.3429/2005 εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους.

O κατάλογος φορέων δύναται να συμπληρωθεί με νεότερη ΚΥΑ.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Το τέλος τοπικής ανάπτυξης αντικαθιστά το ΤΑΠ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα