Σενάρια καθυστέρησης πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς

Σενάρια καθυστέρησης πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μπροστά στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην πάρει έγκαιρα την 6η δόση από το ΔΝΤ.

Αν και όλα είναι ρευστά, το κλίμα έχει αντιστραφεί και όλα δείχνουν ότι η τρόικα θα ανάψει το πράσινο φως για την 6η δόση σε «αντάλλαγμα» για την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να λάβουμε τη δόση στα μέση Οκτώβρη ή αργότερα με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να βρεθεί αντιμέτωπο με το φάσμα των άδειων ταμείων, έστω και για λίγες μέρες.

Τα σενάρια αφορούν είτε την καταβολή ενός τμήματος της 6ης δόσης νωρίτερα από την τρόικα ώστε να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις στην ώρα τους ή (στην περίπτωση που η 6η δόση δοθεί ολόκληρη αλλά καθυστερημένα) την καθυστέρηση πληρωμής κατά τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να καταργήσει η κυβέρνηση την προκαταβολή του μισθού στο Δημόσιο. Ως γνωστόν μέχρι σήμερα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται προκαταβολικά για τον μήνα που «μπαίνει». Στο κυβερνητικό επιτελείο, λοιπόν, εξετάζουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τον μήνα που έχουν ήδη δουλέψει και όχι αυτόν θα δουλέψουν.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα