Μεγάλη κομπίνα με τη μηχανή αναζήτησης της Google

Ομάδες επιτήδειων που δρουν στο διαδίκτυο κατάφεραν να σπάσουν τον αλγόριθμο, τον οποίο χρησιμοποιεί η Google, για να κατατάσσει τις ιστοσελίδες στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της και να κάνουν τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην οθόνη να ανακατευθύνουν τον χρήστη σε ιστοσελίδες που γεμίζουν με ιούς τον υπολογιστή του.

Με το να φέρνουν τις ιστοσελίδες που ελέγχουν στην κορυφή των αποτελεσμάτων σε μια αναζήτηση στο Google, οι επιτήδειοι περνούν στους υπολογιστές των χρηστών ψεύτικα λογισμικά καταπολέμησης ιών (προγράμματα «Anti-Virus» ή αλλιώς AV), με τα οποία κλέβουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς ασφαλείας (passwords), ή πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Επικεφαλής κορυφαίας εταιρείας λογισμικών AV, είπε ότι οι δράστες είναι τόσο οργανωμένοι, που μόλις δύο ώρες μετά από την είδηση για την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχε ο Bill Clinton με την καρδιά του, είχαν ήδη «παγιδεύσει» το όνομά του στη μηχανή αναζήτησης της Google!

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα λογισμικά AV είναι μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που περισσότερες από 2.200 λέξεις-κλειδιά σε κλασικές/δημοφιλείς αναζητήσεις στη μηχανή της Google είναι «παγιδευμένες» από τους επιτήδειους.

Οι ειδικοί λένε ότι όταν ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή του να εμφανίζεται ξαφνικά κάποιο παράθυρο που λέει ότι διατρέχει κίνδυνο από «κακόβουλο λογισμικό», καλύτερα είναι να μην κάνει «κλικ» σε επιλογές που υπόσχονται να λύσουν άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα