Η Λουκία Ρικάκη έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Η Λουκία Ρικάκη δεν μένει πια εδώ. Εφυγε χθες στα πενήντα της για το μεγάλο ταξίδι, απελευθερωμένη από τον καρκίνο που σκληρά τη βασάνισε, αφήνοντας πίσω της όμως σημαντικό έργο. Η σπουδαία σκηνοθέτρια και συγγραφέας κοινοποίησε εξαρχής το πρόβλημα της υγείας της. Μίλησε για το «ροζ συννεφάκι» που εμφανίστηκε στον εγκέφαλό της και στο τέλος έφθασε να της παραλύσει και το χέρι… «Η εικόνα ανάγλυφη οδηγεί το τραυματισμένο παράλυτο χέρι... Στο χάδι πάνω στο θαυματουργό φως του Αγίου Εφραίμ ιερουργού και θαυματουργού. Από τη βραδινή μου προσευχή στο εκκλησάκι της κλινικής… Ευχαριστώ τον πρόθυμο νυχτερινό τραυματιοφορέα που με πήγε εκεί με τόσο σεβασμό… Και την αμέριστη αγάπη και κατανόηση του άντρα μου, που προσευχήθηκε μαζί μου. Τι ευλογία η κοινή προσευχή!»

«Καρδούλα μου, στον γαλάζιο ορίζοντα σε απλώνω/ εκεί που στερεώνω… Να οι θάλασσές μας… διάπλατες μας περιμένουν…/ Να τις κολυμπήσουμε πάλι μαζί, σε αγαπώ…» Αυτοί οι στίχοι περιέχονταν σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της σκηνοθέτριας Λουκίας Ρικάκη στον τοίχο της στο Facebook. H ψυχή της πετάει τώρα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, εκεί που έβρισκε πάντα τη γαλήνη.

Στις βασανιστικές ώρες που πέρασε έστρεψε το βλέμμα στον ουρανό και ζήτησε τη βοήθεια του Πατέρα. Εκεί ακούμπησε όλες της τις ελπίδες. Ο καρκίνος όμως τη νίκησε. Εσβησε σαν κεράκι με τον σύντροφό της Νικόλα στο πλάι της.

Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φωτογραφία στο Darlington College of Arts. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Orama Films, που εξελίχθηκε σε μία από τις καθιερωμένες παραγωγές θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ιδρυσε επίσης την εταιρεία Tricky Trick Films και το 1996 δύο θεατρικές σκηνές, το «104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το ελληνικό Comedy Club επί της οδού Αιόλου 48.

Από τις πιο καλές ταινίες που γύρισε είναι «Είσαι ο καθρέφτης μου», «Την καρδιά μου πλήγωσες», «Νύχτες κωμωδίας», «Συμφωνία χαρακτήρων», «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις» (2 κρατικά βραβεία), «Ταξίδι στην Αυστραλία» κ.ά.

Η κηδεία της Λουκίας Ρικάκη θα γίνει την Παρασκευή. Η ίδια ζήτησε να μη σταλούν στεφάνια, αλλά να γίνουν δωρεές σε ιδρύματα και συλλόγους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα