Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της γέννας έχουν μειωθεί

Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της γέννας έχουν παγκοσμίως περιοριστεί αρκετά. Μέσα σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες, από τις 500.000 που ανέρχονταν το 1980 μειώθηκαν στις 350.000 το 2008, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Διάφορες χώρες, όπως η Κίνα, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο ζήτημα αυτό, ωστόσο σε άλλες, όπως οι ΗΠΑ, τα ποσοστά της θνησιμότητας στη γέννα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.

Στην τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου της Washington στο Seattle, η επιστημονική ομάδα μελέτησε τα στοιχεία 181 χωρών, οπότε και διαπιστώθηκε ότι, παγκοσμίως, οι θάνατοι των μητέρων που μόλις είχαν γεννήσει ήταν 342.900 το 2008, πολύ λιγότεροι από τους συνολικά 526.300 του έτους 1980. Οι περισσότεροι από τους μισούς συνέβησαν μόλις σε έξι χώρες: την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι επιστήμονες δηλώνουν τώρα αισιόδοξοι, μια και, όπως λένε, πολλές χώρες που παλαιότερα είχαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες μετά την απόκτηση ενός παιδιού, όπως η Κίνα και η Αίγυπτος, έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, όπως επεσήμαναν, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για χώρες, όπου η «μητρική» θνησιμότητα αποτελεί «μάστιγα», ενώ συνέστησαν να οργανώσουν καμπάνιες για τον περιορισμό του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα