Νέα εξέταση αίματος σώζει από καρδιακή προσβολή

Μια εξελιγμένη αλλά και απλή εξέταση αίματος υπόσχεται να ανιχνεύει με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τις βλάβες του καρδιακού μυός, ιδίως στις γυναίκες. Η έγκαιρη διάγνωση που προσφέρει υπόσχεται να σώζει ζωές, ενώ το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος που θα έχει, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, την καθιστά προσιτή για όλους.

Η εξέταση, η οποία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στις διακυμάνσεις της τιμής της τροπονίνης, της πρωτεΐνης που απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβες. Οι επιστήμονες που την ανέπτυξαν επισήμαναν ότι από την καθιερωμένη εξέταση «διέφευγαν» μέχρι σήμερα σχεδόν οι μισές καρδιακές προσβολές στις γυναίκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην υποβάλλονταν σε ζωτικής σημασίας θεραπεία που θα μπορούσε να προλάβει ένα δεύτερο και ενδεχομένως θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η νέα εξέταση καταφέρνει να ανιχνεύει σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό εμφραγμάτων σε σχέση με τα καθιερωμένα διαγνωστικά εργαλεία.

«Είναι πολύ απλή, πολύ φτηνή και προσφέρει τεράστια δυναμική σε ό,τι αφορά τη βέλτιστη διάγνωση των καρδιακών προσβολών» δήλωσε ο καρδιολόγος Νίκολας Μιλς που ανέπτυξε τη νέα εξέταση, η οποία ενδεικτικά στη Βρετανία θα στοιχίζει περίπου 6 ευρώ. «Το πλεονέκτημά της είναι ότι αντιλαμβάνεται ακόμα και τις πολύ πολύ μικρές συγκεντρώσεις τροπονίνης, και επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος».

Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, η διάγνωση της καρδιακής προσβολής είναι δυσκολότερη στις γυναίκες, καθώς τείνουν να εμφανίζουν λιγότερο προφανή συμπτώματα, όπως πόνο στην πλάτη και κοιλιακή δυσφορία, αντί για πόνο στο στήθος. Επιπλέον οι γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως πιο ήπιες καρδιακές προσβολές σε σχέση με τους άντρες, τις οποίες τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα και οι καθιερωμένες εξετάσεις αποτυγχάνουν να εντοπίσουν.

«Οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τους άντρες. Με τη νέα εξέταση όμως μπορούμε πλέον να ανιχνεύσουμε ακόμα και την παραμικρή βλάβη στην καρδιά. Επομένως είμαστε σε θέση να κάνουμε διάγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες» δήλωσε ο καρδιολόγος Ανουπ Σαχ που συμμετείχε στην ανάπτυξη του τεστ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα