Κρίση και χρέη κάνουν κουρέλι την ψυχική υγεία

Η οικονομική κρίση και η επίδρασή της στην υγεία δείχνει να είναι το νέο «καυτό μέτωπο» της επιστημονικής έρευνας, η οποία τελικά επιβεβαιώνει όσα παρατηρούμε γύρω μας αλλά και στο ίδιο μας το σπίτι.

Νέα έρευνα λοιπόν του Πανεπιστημίου του Νότινχαμ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πνίγονται στα χρέη είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχολογικά προβλήματα ή να βασανίζονται από σοβαρό στρες.

Στους ανθρώπους δε που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές δανειακές προκλήσεις, π.χ. στεγαστικά, τα ποσοστά των ψυχολογικών προβλημάτων ήταν τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

«Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνάς μου είναι ότι πολλοί άνθρωποι με χρέη περιέγραψαν προβλήματα στη συγκέντρωσή τους σε καθημερινές δραστηριότητες αλλά και δυσκολία στη λήψη απλών αποφάσεων. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η κρίση έχει πιο ευρείες παρενέργειες τόσο στη συμπεριφορά τους όσο και στη γενική υγεία τους» εξηγεί ο δρ Τζον Γκάδεργουντ, επικεφαλής της έρευνας.

Τα συμπεράσματά του προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων 10.000 Βρετανών που παρακολουθήθηκαν το διάστημα 1991 έως 2008.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε από τα στοιχεία της έρευνας, σε μέρη της Αγγλίας όπου το φαινόμενο των πτωχεύσεων είναι πιο συχνό, η επίδραση των χρεών στην ψυχολογία των ανθρώπων είναι λιγότερο σοβαρή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα