ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ


  • 2 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη

  • 4 μεγάλα αυγά χωρισμένα και 4 ασπράδια

  • 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο

  • 1/2 νερό

  • 3 κουαλιές χυμό λεμονιού

  • 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

  • 1 κουταλάκι άρωμα λεμονιού (προεραιτικά)

  • 1 κουταλάκι εσάνς φράουλας

  • μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

  • 1/2 κουταλάκι κρεμόριο

  • 1 φόρμα για κέικ angel food


  • για τη διακόσμηση
  • μερικά πολύχρωμα κουφέτα

  • 1 δόση γλάσο λεμονιού

  • ρόδες από ζαχαρωτά λεμόνια


  • για το γλάσο λεμονιού
  • 4 κούπες ζάχαρη άχνη

  • 5-6 κουταλιές χυμό λεμονιού

  • 2 κουταλιές γλυκόζη

  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προεραιτικά) ή 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
  •  

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

    1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160o C. Ανακατέψτε σ' ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και 1 κούπα ζάχαρη. Βάλτε στο μπολ του μίξερ τα κροκάδια, το καλαμποκέλαιο, το νερό, το χυμό, το ξύσμα και το άρωμα λεμονιού, την εσάνς φράουλας και μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπήστε τα πολύ λίγο, ίσα, ίσα να ενωθούν. Προσθέστε τα στερεά υλικά και χτυπήστε τα, ώσπου να σχηματιστεί μίγμα ενιαίο και πηκτό.
    2. Σ' ένα καθαρό μπολ του μίξερ, χτυπήστε τα 8 ασπράδια με το κρεμόριο, ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπήστε τα, ώσπου να πήξουν σε μαρέγκα που να στέκεται. Βάλτε 2 κουταλιές από τα χτυπημένα ασπράδια μέσα στο μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε το απαλά, να αραιώσει. Αδειάστε το μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και ανακατέψτε τα όλα μαζί, πολύ απαλά, ώσπου να ενωθούν σε μία αφράτη ροζ ζύμη.
    3. Αδειάστε τη ζύμη μέσα σε μια αβουτύρωτη φόρμα για angel food cake. Βάλτε το κέικ στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήστε το 1 ώρα. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω από την πιατέλα, μαζί με τη φόρμα του, κι αφήστε το να κρυώσει μέσα σ' αυτήν. Περάστε τη λάμα ενός μαχαιριού στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να ξεχωρίσει το κέικ από αυτά και βγάλτε το κέικ στην πιατέλα. Γαρνίρετε με εύκολο γλάσο λεμονιού, ζαχαρωτά κουφέτα και ρόδες από ζαχαρωτό λεμόνι. Το κέικ διατηρείτε 4 ημέρες στο ψυγείο.

    Γλάσο Λεμονιού
    1. Κοσκινίστε τη ζάχαρη μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε το χυμό και τη γλυκόζη. Η γλυκόζη συντελεί στο να είναι μαλακό το γλάσο και να μην πιάνει εύκολα κρούστα στην επιφάνεια.
    2. Ανακατέψτε καλά επάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει γλάσο λείο και γυαλιστερό. Μην αφήσετε τη θερμοκρασία να υπερβεί τους 40o C. Κατεβάστε το γλάσο από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ξύσμα και την εσάνς, εάν χρησιμοποιήσετε.
    3. Μόλις το ετοιμάσετε, θα πρέπει να το περιχύσετε αμέσως επάνω στο κέικ, γιατί στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα. Αν στεγνώσει, ξαναβάλτε το επάνω σε χαμηλή φωτιά κι ανακατέψτε το να γίνει λείο και μαλακό. Αδειάστε το γλάσο επάνω από το κέικ, ρίχνοντάς το στο κέντρο κι αφήνοντάς το να τρέξει προς τις άκρες.

    Καλή επιτυχία .


    << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

     

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

    Δείτε ακόμα