Εύκολες συνταγές για ορεκτικά

Κρέας, ψάρια, λαδερά, πατάτες, μακαρόνια... Ρουτίνα! Θέλουμε πολλές φορές να φτιάξουμε κάτο γρήγορο, νόστιμο και κυρίως διαφορετικό...

Για μία μπύρα, για ένα κρασί...

Ακολουθούν συνταγές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους!!!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά

3-4 Μελιτζάνες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 αυγό

τυρί τριμμένο

λίγο μπαγιάτικο ψωμί ή γαλέτα

λίγο αλεύρι

λάδι

αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε καθαρισμένες τις μελιτζάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα μπώλ.  Προσθέτουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες . Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ  ΡΟΛΛΟ

YΛΙΚΑ

 

2-3 Μελιτζάνες

1 κιλό κιμά

1 κρεμμύδι

Σάλτσα Ντομάτας

Αλάτι – Πιπέρι

Τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες μακρόστενες και τις ψήνουμε στο γκριλ ή στη σχάρα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά όπως για τα μακαρόνια χωρίς όμως πολλά υγρά. Παίρνουμε μια μελιτζάνα και βάζουμε λίγο κιμά, τυλίγουμε με προσοχή και κλείνουμε τα πλαϊνά με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα ρολακια σε ένα ταψάκι πυρίμαχο, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί  και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λειώσει. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη σάλτσα στο ταψάκι πριν ψήσουμε.

Καλή επιτυχία

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κιλό κιμά

1 κρεμμύδι τριμμένο

Σάλτσα ντομάτας

Τυρί τριμμένο

Λίγο λάδι

Αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά  μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να  φύγουν τα υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε και το τυρί. Όσο κρυώνει ο κιμάς κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες και αλείφουμε με λάδι. Προσθέτουμε σε κάθε λωρίδα φύλλου μια κουταλιά κιμά και τυλίγουμε σε ρολό. Προσοχή, καλύπτουμε και τα πλαϊνά. Τηγανίζουμε  τα μπουρεκάκια σε ζεστό λάδι.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ, ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκύθια

1 αυγό

Αλάτι-πιπέρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Γαλέτα

Μαϊντανός

Λάδι

Τυρί τριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε  στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα στύβουμε  να φύγουν τα υγρά τους . Σε  ένα μπόλ βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, αυγό, λίγο λάδι, το τυρί και την γαλέτα. Τα πλάθουμε καλά  για να αναμειχτούν τα υλικά ( προκειμένου η ζύμη να γίνει σφιχτή προσθέτουμε γαλέτα). Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο  για λίγο και στη συνέχεια πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. ώριμες κατακόκκινες τομάτες
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • αλεύρι, λάδι για το τηγάνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις τομάτες (αν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε στον τρίφτη,προσέχοντας όμως να μην πολτοποιηθούν). Βάζουμε τις λιωμένες τομάτες σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένας πολτός μαλακός. Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε το μίγμα ικανό να το πλάσουμε σαν κεφτέδες ή να γίνει λίγο πιό νερουλό και να παίρνουμε με μεγάλο κουτάλι λίγο μίγμα για να το τηγανίσουμε. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τους κεφτέδες. Τους ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Σερβίρονται ζεστοί.

 

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες

2 κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια του τσαγιού τυρί τριμμένο

1 αυγό

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη και λίγο ακόμα (για να γίνει σχετικά σφιχτό το μίγμα)

Λίγο λάδι

Αλάτι-πιπέρι

Αλεύρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες με τα φλούδια και μετά τις ξεφλουδίζουμε. Τις λιώνουμε με το πιρούνι ενώ είναι ακόμα ζεστές και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ -ΟΡΕΚΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό φέτα

Πιπεριά κέρατο

Ντομάτα

Τυρί τριμμένο κατά προτίμηση γλυκό

Λίγο λάδι

Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε πυρίμαχο σκεύος του σουφλέ τοποθετούμε την ντομάτα σε ροδέλες και την πιπεριά. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη την φέτα, λίγο πιπέρι και λίγη ακόμα ντομάτα και πιπεριά. Τέλος ρίχνουμε  λίγο λάδι  και το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ

230 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
230 γρ. χοιρινό κιμά
1 πατάτα, βρασμένη και πολτοποιημένη μέχρι να γίνει κρεμώδης
1 φέτα χωριάτικο ψωμί πάχους 2,5 εκατοστών, όχι μπαγιάτικο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι κόκκινου κρασιού
2-3 κουταλιές της σούπας ούζο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
2 κουταλιές της σούπας ξερή ελληνική μέντα
35 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ή γεμιστές με σκόρδο
λάδι για τηγάνισμα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πανάρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνδυάστε σε ένα μπολ τους κιμάδες. Προσθέστε την πολτοποιημένη πατάτα. Βρέξτε το ψωμί στη βρύση και στραγγίξετε το πολύ καλά στις παλάμες των χεριών σας. Προσθέστε το στο μίγμα. Προσθέστε το κρεμμύδι και δύο κουταλιές της σούπας από το ξίδι και το ούζο. Προσθέστε το αβγό, το αλάτι, το πιπέρι και τη μέντα. Ζυμώστε το μίγμα πολύ καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα συστατικά. Εάν το μίγμα είναι πηκτό προσθέστε το υπόλοιπο ξίδι και ούζο. Σκεπάστε και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή έως τρεις ώρες.

Πάρτε μια γεμάτη κουταλιά του μίγματος κάθε φορά και πλάστε το σε κεφτέ λίγο μικρότερο από μια μπάλα του γκολφ. Δημιουργήστε μια εσοχή στο κέντρο και σπρώξτε μέσα την ελιά. Κλείστε την εσοχή πιέζοντας με τα δάχτυλα και περιστρέψτε τον κεφτέ στις παλάμες των χεριών σας για να σχηματιστεί μια στρογγυλή σφαίρα. Βάλτε τον στην άκρη και συνεχίστε με το υπόλοιπο μίγμα κρέατος και τις ελιές. Μπορεί να σας περισσέψουν μερικές ελιές.

Ζεστάνετε περίπου 2,5 εκατοστά λαδιού σε ένα μεγάλο τηγάνι. Καθώς ζεσταίνεται το λάδι, απλώστε το αλεύρι σε ένα πιάτο ή ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και περιστρέψτε τους κεφτέδες προσεκτικά στο αλεύρι, τινάζοντας το πλεόνασμα.
Τοποθετήστε λίγους κεφτέδες κάθε φορά στο ζεστό λάδι και τηγανίστε τους γυρίζοντάς τους μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξετε τα για μερικά λεπτά σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό ρεβύθια
3 κουταλάκια σόδα
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
αλεύρι
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, βασιλικό
λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα ρεβύθια και τη σόδα από βραδύς σε χλιαρό νερό
Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένετε και τα πολτοποιείτε στο μίξερ
Σε ένα μπώλ βάζετε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό
Ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη και πλάθετε τους κεφτέδες
Τους βουτάτε σε αυγό και μετά σε αλεύρι
Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. πιπέρι
1 κγ. Αλάτι
1κγ. Δυόσμο
1 αβγό
4 φέτες ψωμί μόνον η ψίχα
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.σ. λάδι
αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τα υλικά εκτός από το ψωμί. Το ψωμί το μουλιάζουμε σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Το προσθέτουμε τελευταίο στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην ξεχωρίζουν τα υλικά.

Παίρνουμε μία ποσότητα του κιμά και πλάθουμε μπαλάκια. Αν θέλουμε μπορούμε να τα πατήσουμε λίγο.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
1 μέτριο κρεμμύδι στο μπλέντερ
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κρόκοι αυγών
10 φρυγανιές τριμμένες
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελάχιστο ταμπάσκο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή με μία ώρα περίπου. Πλάθουμε στη συνέχεια τους κεφτέδες και τους ψήνουμε στη σχάρα ή στο τηγάνι.

 

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

Ψίχα ψωμιού βρεγμένη και καλά στραγγισμένη

1 αυγό

Δυόσμο-ρίγανη

1 κρεμμύδι τριμμένο

Λίγο λάδι

Αλάτι-πιπέρι

2-3 Ντομάτες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα πλάθουμε καλά.

Σε ένα ταψί τοποθετούμε από μία φέτα ντομάτας. Σε κάθε μία βάζουμε από ένα κεφτέ  μεγάλο και σκεπάζουμε επίσης με μια φέτα τομάτας . Ρίχνουμε λίγο λάδι σε κάθε κεφτέ  και βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο  να ψηθούν περίπου για καμιά ώρα ανάλογα με το φούρνο.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά

  • 1/2 κιλό πατάτες

  • 4 μέτρια καρότα

  • 5 μέτρια κολοκυθάκια

  • 1/3 κούπας αρακάς

  • 1/4 κουταλάκι κύμινο

  • 1/2 κουταλάκι κάρυ

  • 1/2 κουταλιά κόλιανδρο

  • 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • λάδι για το τηγάνισμα

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


  • Για τη σάλτσα ταχίνι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

  • 1/3 κούπας ταχίνι

  • 1 1/2 κούπες νερό

  • 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
  • Ατομα: Γίνονται 30 κεφτεδάκια

    Χρόνος προετοιμασίας: 30'

    Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

    Εκτέλεση

    Βράστε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα και στο ίδιο νερό βράστε τα κολοκύθια και τον αρακά. Ανακατέψτε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσετε καλά, κι όταν κρυώσουν λιώστε τα μ' ένα πηρούνι. Προσθέστε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να επιτύχετε ένα μίγμα μάλλον σφιχτό. Βρέχοντας ελαφρά τα χέρια σας, πλάστε κεφτεδάκια, αλευρώστε και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Αφήστε τα να στραγγίσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ζεστά ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα.

    Για τη σάλτσα ταχίνι
    Λιώστε το σκόρδο με 1/4 κουταλάκι αλάτι σε γουδί και ανακατέψτε το με το ταχίνι. Προσθέστε λίγο - λίγο νερό, ανακατεύοντας, ώσπου η σάλτσα να πάρει την επιθυμητή ρευστότητα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, βάλτε όσο σας αρέσει, δοκιμάστε και προσθέστε όσο ακόμη αλάτι χρειάζεται μαζί με λίγο άσπρο πιπέρι.

    Περιχύστε με τη σάλτσα τα κεφτεδάκια.

    Καλή όρεξη!

    << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

    Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

    Δείτε ακόμα