Ομελέτα: Συνταγές για το γρηγορότερο καλοκαιρινό φαγητό

Γυρνάς κουρασμένη από τη δουλειά και δεν εχει πάλι φαγητό! Καλά είναι να προετοιμάζεις από το προηγούμενο βράδυ κάτι αλλά δεν είναι πάντα το ευκολότερο. Και τώρα;

Φτιάξε κάτι γευστικό, γρήγορο και εύκολο! Φτιάξε μία ομελέτα!

Παρακάτω έχουμε συνταγές για μία ομελέτα χορταστική...

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 ΑΥΓΑ
  • 1 κουταλιά ΑΛΕΥΡΙ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι ΓΑΛΑ
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένος ΜΑΪΝΤΑΝΟ
  • 2 κουταλιές ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ή τριμμένη ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
  • 1 μέτρια κομμένη σε κύβους ΠΑΤΑΤΕΣ
  • φρεσκοτριμμένο ΠΙΠΕΡΙ
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί ΦΕΤΑ
  • 6 κουταλιές ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΟ
  • 1/2 χωρίς σπόρους κομμένη σε κύβους ΝΤΟΜΑΤΑ
  • 1 ΚΥΒΟ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ KNORR "ΣΚΟΡΔΟ & ΚΡΕΜΜΥΔΙ"

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε την πατάτα σε 2 κουταλιές από το ΑΛΤΙΣ σε αντικολλητικό σκεύος. Μεταφέρετε σε πιάτο και ρίχνετε μέσα την ντομάτα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να μαραθούν σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ετοιμάζετε τα αυγά. Χτυπάτε τα αυγά ελαφρά και προσθέτετε το μείγμα του αλευριού.

Προσθέτετε στο σκεύος με την ντομάτα το υπόλοιπο ΑΛΤΙΣ και τον Κύβο Μυρωδικών KNORR. Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.

Περιχύνετε με τα αυγά, προσθέτετε τη φέτα και σκεπάζετε το σκεύος. Ψήνετε την ομελέτα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα η ομελέτα από τη μία πλευρά. Τη γυρίζετε με τη βοήθεια ενός πιάτου από την άλλη μεριά και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Σιγοψήνεται και από αυτή τη πλευρά μέχρι να κάνει κρούστα και την σερβίρετε ζεστή

 

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

2 αυγά ολόκληρα (κατά προτίμηση βιολογικά)
+ 4 ασπράδια αυγών (για ελαφρύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε 7 ασπράδια και καθόλου κρόκους)
τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ή ρίγανης ή δεντρολίβανου ή μείγμα αυτών (ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, κοπανισμένα)
2 κολοκυθάκια (αφαιρούμε τις άκρες)
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 μέτρια σφιχτή ντομάτα, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
5 σπαράγγια, χοντροκομμένα και μαγειρεμένα στον ατμό για 3 λεπτά (προαιρετικά)
1 φλιτζ. τσαγιού χόρτα της αρεσκείας μας (π.χ. βλίτα, αλμυρίκια, ραδίκια κ.λπ.), καθαρισμένα, χοντροκομμένα και ζεματισμένα για 4 λεπτά (αν σας βρίσκονται)
1/3 φλιτζ. τσαγιού κατίκι
100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Πλένουμε τα κολοκύθια και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι μαζί με τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Αλατίζουμε ελαφρώς και τα πιέζουμε με το χέρι μας να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ με τον αυγοδάρτη τα ολόκληρα αυγά και τα ασπράδια (ή μόνο τα ασπράδια) μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μικρό ταψί (20x30 εκ.) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει το αυγό και να ροδίσει η επιφάνεια της ομελέτας.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

6 αυγά
- 150 γρ. μανιτάρια
- 50 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 1 κούπα τυριά τριμμένα
- 200 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση

- Βάζουμε τα μανιτάρια σκέτα στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους.
- Μόλις δούμε ότι αρχίζουν να συρρικνώνονται ρίχνουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν και μόλις κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
- Ετοιμάζουμε την ομελέτα. Βάζουμε τα υλικά στην μισή επιφάνεια της ομελέτας και διπλώνουμε.
- Αφού χτυπήσουμε τα αυγά με το πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη ή ό,τι άλλο προτιμάμε, τα ρίχνούμε στο τηγάνι και αφήνουμε την ομελέτα να δέσει.
- Την γυρίζουμε παίρνοντας ένα πλατύ σκεύος (πιάτο, δεύτερο τηγάνι κλπ.) και αναποδογυρίζουμε το τηγάνι με την ομελέτα ώστε η άψητη πλευρά να ακουμπά στον πάτο του σκεύους και μετά να αφήσουμε την ομελέτα να γλιστρήσει ξανά μέσα στο τηγάνι με την άψητη πλευρά της από κάτω.
- Κατά το τηγάνισμα ανακατεύουμε την ομελέτα συνεχώς ώστε να γίνει μικρά κομματάκια.
- Η γέμιση φυσικά εδώ τηγανίζεται μαζί με την ομελέτα.

 

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ

8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, τριμμένες
8 πράσινες ελιές απλές (χωρίς κουκούτσι) ή γεμιστές με πιπεριά Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
120 γρ. μανούρι ή μυζήθρα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη ή ένα πιρούνι τα αυγά με το γάλα και τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το μείγμα αυγών - ντομάτας και αφήνουμε την ομελέτα να σιγοψηθεί σε μέτρια φωτιά. Οταν είναι έτοιμη από κάτω (την ανασηκώνουμε με μια σπάτουλα για να το ελέγξουμε), καπακώνουμε το τηγάνι με ένα πιάτο ή καπάκι κατσαρόλας, γυρίζουμε το τηγάνι ανάποδα αδειάζοντας την ομελέτα με την άψητη πλευρά προς τα κάτω στο πιάτο.

Επειτα γέρνουμε το πιάτο πάνω στο τηγάνι, ώστε να γλιστρήσει η ομελέτα μέσα, προσεκτικά χωρίς να σπάσει, και να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Οταν η ομελέτα είναι έτοιμη, προσθέτουμε από πάνω τις ελιές και το τριμμένο τυρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε την ομελέτα με πράσινη σαλάτα εποχής. Για τα παιδιά φτιάχνουμε και μια τηγανιά πατάτες!

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες φλάσκες
4 αυγά
λάδι
2 ντομάτες
1 και 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλενουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε λεπτές φέτες τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα.

Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι.

Τις αφήνουμε σ' ένα πιάτο.

Σ' ένα τηγάνι βάζουμε τις ντομάτες αφού τις έχουμε τρίψει, 2 - 3 κουταλιές λάδι, αλάτι πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια στρώνουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι.

Χτυπάμε τα αυγά σ' ένα πιάτο, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί ,τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε την ομελέτα να ψηθεί από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τη γυρνάμε από την άλλη.

Μόλις ψηθεί είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αβγά
  • 1 πατάτα
  • 1/2 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
  • 1/2 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1/2 ντομάτα σε ροδέλες
  • λουκάνικο Μυκόνου (ή άλλο χωριάτικο, κομμένο σε κομμάτια, ποσότητα κατά βούληση)
  • 2 κουταλιές γάλα ή νερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνι

Εκτέλεση:

  • Κατ' αρχήν κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τις τηγανίζουμε.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (ή λιώνουμε λίγο βούτυρο) και στρώνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και της πιπεριάς.
  • Σωτάρουμε ανακατεύοντας ελαφρά για να μη διαλυθούν.
  • Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το λουκάνικο, τις πατάτες και, τέλος, την ντομάτα.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα (ή το νερό), αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Μόλις πάρει χρυσό χρώμα από την κάτω πλευρά αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου (όσο έμπειροι κι αν είστε, μην το επιχειρήσετε στον αέρα διότι από το βάρος των λαχανικών το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τη διαλύσετε). Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε μερικές τρύπες με το πηρούνι στην ομελέτα ώστε να περάσει το υγρό της επιφάνειας στο τηγάνι και να ψηθεί χωρίς να χρειαστεί γύρισμα.

 

Καλή επιτυχία

 

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα