Τι θα μαγειρέψει ο Ηλίας Μαμαλάκης στην σύνοδο του ΟΑΣΕ;

Γαστρονομικά… ταξίδια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει ετοιμάσει ο Ηλίας Μαμαλάκης για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φθάσουν στην Κέρκυρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την άτυπη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Με «πρωταγωνιστές» το παρθένο ελαιόλαδο, βότανα της ελληνικής γης, εκλεκτά κρασιά εγχώριας παραγωγής και παραδοσιακά γλυκίσματα, ο «εθνικός μας μάγειρας» θα περιποιηθεί τους υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας, τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα και τα 400 στελέχη των διεθνών αποστολών.

Σούπα ξινού τραχανά με σάλτσα ντομάτας, παραδοσιακό πουγκί από φύλλο με φέτα, ρολό από αρνίσιο παϊδάκι ψημένο στο φούρνο με μίγμα βοτάνων, πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, φάβα Σαντορίνης, φωλιά από κανταΐφι με βούτυρο γάλακτος και μουστοκούλουρα από τα Καλύβια Αττικής είναι μερικά από τα πιάτα που θα μπούνε ανάμεσα στους πολιτικούς, ενώ θα συζητάνε, για παράδειγμα, την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας.

Η εναρκτήρια δεξίωση και το επίσημο δείπνο θα δοθούν το βράδυ του Σαββάτου στο Αχίλλειον (ανάκτορο - αξιοθέατο της Κέρκυρας), όπου θα παρευρεθεί -εκτός απροόπτου- και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ως καλή οικοδέσποινα, θέλησε να είναι τα πάντα τέλεια οργανωμένα για το διήμερο που η Κέρκυρα θα... βουλιάξει από τους ισχυρούς επισκέπτες της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από μερικές εβδομάδες η σιδηρά κυρία των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας μας τηλεφώνησε στον Ηλία Μαμαλάκη και του ζήτησε να αναλάβει την οργάνωση του μενού. «Οταν μου τηλεφώνησε η κυρία Μπακογιάννη για να μου προτείνει να αναλάβω την οργάνωση του δείπνου δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά διότι θεωρώ πως πρόκειται για εθνική μας υπόθεση» λέει στην «Esppresso» ο Ηλίας Μαμαλάκης και συνεχίζει: «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τόσο η δική μου η δουλειά όσο και όλων των άλλων που θα συμβάλουν γι’ αυτό το τραπέζι είναι εθελοντική».

Ο αγαπημένος μάγειρας των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται ήδη από σήμερα στην Κέρκυρα προκειμένου να είναι τα πάντα στην ώρα τους. «Μέχρι και το Σάββατο το βράδυ με περιμένει αγώνας δρόμου» λέει χαριτολογώντας ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Οσο για το πλήρες γεύμα; Είναι μελετημένο και ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση. «Τα πιάτα που θα σερβιριστούν θα είναι μεν νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και εύπεπτα. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα καλύτερα της Ελλάδας. Επίσης, εκτός από κρασί, για όσους έχουν θρησκευτική δέσμευση θα σερβιριστεί φρέσκια λεμονάδα και πορτοκαλάδα σουρωμένη και αναψυκτικά περιλαμβανομένης και της ντόπιας τζιτζιμπίρας» λέει ο «εθνικός μας μάγειρας» και προσθέτει: «Το μενού σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπερβαίνει, από οικονομική άποψη, ένα γιορταστικό μενού μιας ελληνικής οικογένειας».

Μπορεί στα τελικά συμπεράσματα να μην υπάρξει ομοφωνία απόψεων, ωστόσο με τέτοιες νοστιμιές στο δείπνο του Σαββάτου ένα είναι σίγουρο: τη γαστρονομική πρόταση του Ηλία Μαμαλάκη θα τη συνυπογράψουν όλοι.


Ολες οι λιχουδιές α λα Ελληνικά κατά την υποδοχή

Μικρό καναπέ με βούτυρο λιαστής ντομάτας, ρολό γαύρου μαρινάτου και ένα κουμπί κάπαρης.

Μικρό καναπέ με φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και αβγοτάραχο Μεσολογγίου.

Παραδοσιακό πουγκί από φύλλο με φέτα Μακεδονίας αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο και παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης.

Συνοδεύονται από αφρώδες κρασί από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, ΑΜΑΛΙΑ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ


Δείπνο καθιστό

Κατά την άφιξη θα βρίσκονται στο τραπέζι δύο ντιπ

α) Ελαιόλαδο από την Κρήτη αρωματισμένο με δεντρολίβανο.
β) Πάστα μαύρης ελιάς αρωματισμένη με θυμάρι.


Θα σερβιριστούν τρία είδη ψωμιού

Λευκό με σουσάμι, πολύσπορο, με σοτέ κρεμμύδι


Το καλωσόρισμα

Σούπα ξινού τραχανά με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι δουλεμένο με ελαιόλαδο και άνηθο.

Φιλέτο σφυρίδας σχάρας πάνω σε σταμναγκάθι σοτέ με λαδολέμονο.
Συνοδεύεται από Ασύρτικο της Σαντορίνης.

Ρολό από αρνίσιο παϊδάκι ψημένο στο φούρνο με μίγμα βοτάνων. Συνοδεύεται από πουρέ πατάτας με παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας αρωματισμένο με μαραθόσπορο και από πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.
Συνοδεύεται με ξινόμαυρο από τη Μακεδονία. 


Επιδόρπιο

Φωλιά από κανταΐφι με βούτυρο γάλακτος Κερκύρας, παγωτό καϊμάκι και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Συνοδεύεται από Μοσχάτο Σάμου καλά κρυωμένο

Καφές, χαμομήλι, λουίζα, τσάι
Συνοδεύονται

Με γλασαρισμένο κουμ κουάτ από την Κέρκυρα, αμυγδαλωτό, λουκούμι από τη Σύρο και μικρό μουστοκούλουρο από τα Καλύβια Αττικής.

 

 << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα