Μουντομπάσκετ 2010: Η Εθνική Ελλάδος ταξιδεύει στην Τουρκία

Με οδηγό τη δεύτερη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, το 2006, αλλά και τη μεγάλη νίκη επί των ΗΠΑ στον αξέχαστο ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης, η Εθνική Ελλάδος ταξιδεύει στην Τουρκία με μοναδικό στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Συνηθισμένοι στις επιτυχίες, οι Ελληνες διεθνείς κρατούν χαμηλό προφίλ αλλά βάζουν ψηλά τον πήχη, καθώς, όπως δηλώνουν, άπαντες στην ελληνική αποστολή, η θέση που αρμόζει στο σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας είναι μία εκ των τριών του βάθρου.

Μέχρι στιγμής όλα τα δείγματα είναι θετικά, με την Ελλάδα να σαρώνει όποιον αντίπαλο βρίσκει μπροστά της στα φιλικά, με μεγαλύτερη νίκη αυτήν στον πρώτο αγώνα που έδωσε για το τουρνουά «Ακρόπολις», με αντίπαλο τον Καναδά, τον οποίο και συνέτριψε με 123-49.

Ωστόσο, ο Λιθουανός τεχνικός της «επίσημης αγαπημένης», όντας ρεαλιστής, δεν προσπαθεί να φουσκώσει τα μυαλά των διεθνών και τους θυμίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν μεταφέρονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το τελευταίο και το πιο δυνατό τεστ που θα δώσει η Εθνική μας είναι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε ένα παιχνίδι πρόβα-τζενεράλε εν όψει Μουντομπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ανοίξει την αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς το ερχόμενο Σάββατο θα αντιμετωπίσει την Κίνα στις 16.00 στο γήπεδο της Αγκυρας.


ΕΛΛΑΣ
Η αποστολή και ο μεγάλος απών


Ο Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος δεν έχει στη διάθεσή του τον Θοδωρή Παπαλουκά, που έθεσε εαυτόν εκτός εθνικής ομάδας, ίσως να μην έχει όση εμπειρία θα ήθελε στο ρόστερ του. Ωστόσο, σε αυτήν την ομάδα ξεχειλίζει το ταλέντο και η αποφασιστικότητα. Φώτσης, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής και Σπανούλης είναι γεμάτοι με εμπειρίες από μεγάλους αγώνες και διοργανώσεις. ΤΤα νέα παιδιά, όπως ο Καλάθης και ο Καϊμακόγλου, διψούν για μπάσκετ και για διάκριση σε ένα μεγάλο τουρνουά. Οσον αφορά τους μπασκετμπολίστες που θα απαρτίζουν τη δωδεκάδα που θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ο Καζλάουσκας δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αν και πάνω κάτω είναι γνωστή: Σίγουρα στην αποστολή θα βρίσκονται οι Σπανούλης, Τσαρτσαρής, Πρίντεζης, Σχορτσανίτης, Διαμαντίδης, Περπέρογλου, Φώτσης, Ζήσης, Καλάθης, Καϊμακόγλου. Μία θέση διεκδικούν οι Παππάς με τον Παπανικολάου, όπως και ο Βουγιούκας, του οποίου η συμμετοχή κρίνεται στο αν ο Γιάννης Μπουρούσης θα μπορέσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.
Αν ο παίκτης του Ολυμπιακού είναι καλά, τότε θα συμπληρώσει αυτός τη δυάδα των σέντερ δίπλα στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Αν όχι, τότε τη θέση του θα πάρει ο παίκτης του Παναθηναϊκού.


Οι αντίπαλοί μας στον τρίτο όμιλο

Δύσκολο αναμένεται να είναι το έργο της Εθνικής μας όσον αφορά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τρίτο όμιλο (προκρίνονται τέσσερις). Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας θα βρει απέναντί της
- την Τουρκία,
- το Πουέρτο Ρίκο,
- τη Ρωσία,
- την Κίνα και
- την Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι διοργανωτές χωρίς τον Οκούρ, αλλά με τους Τούρκογλου, Αρσλάν, Ασίκ, Ερντέν και Ιλιασόβα να έρχονται με κεκτημένη ταχύτητα από πολύ καλές χρονιές στο ΝΒΑ, κοιτούν ψηλά σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Πρώτον, γιατί γίνεται στη χώρα τους και δεύτερον, διότι έχουν το καλύτερο και ποιοτικότερο ρόστερ από ποτέ.

ΡΩΣΙΑ. Θα παραταχθεί χωρίς τον παίκτη που την οδήγησε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού του 2007. Ο λόγος για τον Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος θα είναι ο μεγάλος απών από την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ. Ετσι, το βάρος στις πλάτες τους καλούνται να σηκώσουν ο Τζέι Αρ Χόλντεν, ο Βίκτορ Κριάπα, καθώς και ο παίκτης των Νιου Γιορκ Νικς Τιμοφέι Μοσγκόβ. 

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ. Πάντα μαχητικό, δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Η ομάδα του Μανουέλ Σιντρόν έχει ως πρωταρχικό στόχο την πρόκριση από τους ομίλους και από εκεί κι έπειτα... βλέπουμε. Με μεγάλο αστέρι τον Κάρλος Αρόγιο των Μαϊάμι Χιτ, στηρίζονται στην ταχύτητα του παιχνιδιού τους και στα τρίποντα. Επίσης, επικίνδυνος παίκτης είναι ο Χοσέ Ζοσέ Μπαρέα των Ντάλας Μάβερικς, καθώς και ο Ρενάλντο Μπάλκμαν των Ντένβερ Νάγκετς.

ΚΙΝΑ. Ερχεται με μοναδικό σκοπό την πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Μπομπ Ντούονγουαλντ, με απόντα των Γιάο Μινγκ, θα στηριχθεί στα τρίποντα και στον παίκτη των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, τον Γίνλιαν Γι, και τη δύναμή του κάτω από το καλάθι.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ. Χωρίς μεγάλο όνομα στη σύνθεσή της και με ρόστερ που αποτελείται από παίκτες αγωνιζόμενους κυρίως στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς και στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, στοχεύει σε μια καλή παρουσία. Η πρόκρισή της από τη φάση των ομίλων θα αποτελεί έκπληξη.


ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ
Χωρίς Γκασόλ οι υπερασπιστές του τίτλου «Φούριος Ρόχας»

Οι Ισπανοί κάτοχοι του τροπαίου (2006) φέρονται να είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν θα έχει στη διάθεσή του το μεγαλύτερο αστέρι, καθώς και τον καλύτερο παίκτη των «Φούριος Ρόχας». Ο λόγος για τον Πάου Γκασόλ, ο οποίος αποφάσισε να μην ενισχύσει τη χώρα του σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς θέλει να ξεκουραστεί έπειτα από μία γεμάτη σεζόν στο ΝΒΑ, όπου και κατέκτησε τον τίτλο με τη φανέλα των Λος Αντζελες Λέικερς.

ΗΠΑ. Επίσης φαβορί είναι και η «Ντριμ Τιμ». Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ θα παραταχτεί στα γήπεδα της Τουρκίας χωρίς τα μεγάλα της αστέρια, καθώς ο Μάικ Σιζέφσκι δεν θα έχει στη διάθεσή του κανέναν από τους παίκτες με τους οποίους κατέκτησαν μαζί το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008. Οι πιο γνωστοί από τη δωδεκάδα του αμερικανικού ρόστερ είναι ο Ρέιτζον Ρόντο, ο Λαμάρ Οντομ, ο Τσάνσεϊ Μπίλαπς και φυσικά το νέο μεγάλο ταλέντο που σαρώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κέβιν Ντουράντ.

ΣΕΡΒΙΑ. Υπολογίσιμη δύναμη είναι χωρίς δεύτερη σκέψη και οι «πλάβι». Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και οι παίκτες του, έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία στο περσινό Ευρωπαϊκό, όπου και κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, έχουν ως βασικό στόχο την είσοδο στην τετράδα. Οι Σέρβοι, βασιζόμενοι στο πλούσιο ταλέντο της ομάδας αλλά και στις εμπνεύσεις του εκπληκτικού Μίλος Τεόντοσιτς, ταξιδεύουν στην Τουρκία με σκοπό να μπουν… σφήνα στους πλέον παραδοσιακούς διεκδικητές του τίτλου.

ΤΟΥΡΚΙΑ. Φαβορί είναι και οι διοργανωτές, που ευελπιστούν στην κατάκτηση του τροπαίου μέσα στη χώρα τους ή έστω στην κατάκτηση ενός μεταλλίου.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Είναι μία από τις ισχυρές ομάδες, που πήρε το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ έπειτα από την κατάκτηση των περσινών Παναμερικανικών αγώνων.

ΕΛΛΑΣ. Ολοι οι εκπρόσωποι των αντίπαλων χωρών προβλέπουν μία θέση στο βάθρο για την Εθνική μας.


Οι ταλαντούχοι πιτσιρικάδες της πάλαι ποτέ «Dream Τeam»

Δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα-φόβητρο, που προκαλούσε δέος και «τρόμο» σε όποιον αντίπαλο στεκόταν για να την αντιμετωπίσει. Ο λόγος για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, η οποία έχει χάσει λίγη από την αίγλη της και ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη των μεγάλων αστέρων του ΝΒΑ.

Ο Μάικ Σιζέφσκι δεν έχει στη διάθεσή του ούτε τον Λεμπρόν Τζέιμς ούτε τον Ντουέιν Ουέιντ, αλλά ούτε και τον Κόμπι Μπράιαντ. Το ρόστερ των Αμερικανών έχει αλλάξει εντελώς και πλέον απαρτίζεται από νέα παιδιά με αστείρευτο ταλέντο. Ο «μαέστρος» που είναι υπεύθυνος να κατευθύνει τους συμπαίκτες του είναι ο πολύπειρος Τσάνσεϊ Μπίλαπς, ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ στο ΝΒΑ.

Το μεγάλο αστέρι αυτής της ομάδας είναι ο περσινός πρώτος σκόρερ της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και παίκτης των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Κέβιν Ντουράντ. Από πολλούς έχει ονομαστεί ως ο νέος Τζόρνταν, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το αποδέχεται, καθώς δηλώνει πως κανένας δεν θα φτάσει ποτέ στο επίπεδο του «θρύλου». Αξιοι υποστηρικτές των δύο προαναφερόμενων είναι ο παίκτης των Λος Αντζελες Λέικερς Λαμάρ Οντομ, καθώς και ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, παίκτης των Φιλαδέλφεια 76ερς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα