6 Πράγματα που δεν κάνει να καθαρίζετε με ξίδι στο σπίτι

6 Πράγματα που δεν κάνει να καθαρίζετε με ξίδι στο σπίτι

Παρά το γεγονός ότι το ξίδι χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό λόγω των αντιβακτηριδιακών και απολυμαντικών ιδιοτήτων του, υπάρχουν συγκεκριμένες επιφάνειες και υλικά μέσα στο σπίτι που θα πρέπει να αποφεύγετε να καθαρίζετε με αυτό.

Ο λόγος είναι επειδή το ξίδι έχει υψηλή οξύτητα και ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές σε ορισμένα υλικά. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα έξι σημεία που μπορεί να φθείρει:

Ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

Η χρήση ξιδιού σε ξύλινες επιφάνειες μπορεί να αφαιρέσει το φινίρισμα και να ξηράνει το ξύλο, οδηγώντας σε ζημιά ή ακόμη και σε μόνιμη αλλοίωση της όψης του. Χρησιμοποιήστε σκέτο νερό ή ένα ήπιο απορρυπαντικό ειδικό για ξύλινες επιφάνειες.

Ποτέ ξίδι στα ξύλινα πατώματα!

Ηλεκτρονικές συσκευές

Το ξίδι δεν είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό ηλεκτρονικών συσκευών. Η υγρασία και η οξύτητα του μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και στις οθόνες, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βλάβη ή ακόμα και στην καταστροφή της συσκευής.

Μαχαίρια κουζίνας

Τα μαχαίρια, ειδικά αυτά από ανθρακοχάλυβα, απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό για να διατηρήσουν την αιχμηρότητά τους και τη λάμψη τους. Το ξίδι μπορεί να τα κάνει επιρρεπή στη σκουριά και να επιταχύνει τη φθορά τους. Η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό τους είναι το νερό με απορρυπαντικό πιάτων και ένα ήπιο ξέβγαλμα. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή λίγου ελαιόλαδου κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη σκουριά και τη διατήρηση της αιχμηρότητάς τους.

Ξίδι και μαχαίρια κουζίνας είναι συνδυασμός... ασύμβατος!

Πλυντήριο Πιάτων και Ρούχων

Παρόλο που το ξίδι μπορεί να φαίνεται ως μια καλή λύση για την αφαίρεση λεκέδων και οσμών, η υπερβολική χρήση του στο πλυντήριο μπορεί να βλάψει το λάστιχο και τα μεταλλικά μέρη της συσκευής. Επιλέξτε ειδικά προϊόντα καθαρισμού ή εκτελέστε προγράμματα καθαρισμού με κατάλληλα καθαριστικά.

Μαρμάρινοι Πάγκοι

Το μάρμαρο, ο γρανίτης, και ο στεατίτης δεν είναι συμβατοί με την όξινη φύση του ξιδιού. Η χρήση του μπορεί να τους στερήσει τη φυσική τους λάμψη. Αντί αυτού, επιλέξτε για τον καθαρισμό τους ήπια απορρυπαντικά πιάτων διαλυμένα σε νερό και φροντίστε να τους σκουπίζετε καλά μετά την εφαρμογή για να αποφεύγετε τις οσμές και τα κατάλοιπα τους.

Αν θέλετε οι πάγκοι από γρανίτη να παραμείνουν λαμπεροί, αποφύγετε να τους ρίξετε ξίδι!

Επιφάνειες από Χαλαζία

Παρόμοια με τις επιφάνειες από μάρμαρο, οι επιφάνειες από χαλαζία μπορεί επίσης να υποστούν ζημιά από το ξίδι. Η οξύτητά του μπορεί να τις διαβρώσει, μειώνοντας την ανθεκτικότητα και την αισθητική τους.

Πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα