Πάσχα: Τι συμβολίζει η λαμπάδα την Ανάσταση

Πάσχα: Τι συμβολίζει η λαμπάδα την Ανάσταση

Η λαμπάδα τη Ανάσταση είναι κατάλοιπο από το μυστήριο της βάπτισης, όπως τελούνταν τους πρώτους αιώνες από την επικράτηση του Χριστιανισμού.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα λιτά λευκά κεριά που κουβαλούσαν οι πιστοί το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία εν αναμονή του χαρμόσυνου μηνύματος του «Χριστός Ανέστη» -σε αντίθεση με τα σκουρόχρωμα κεριά του Επιτάφιου- έχουν αντικατασταθεί από λαμπάδες υπερπαραγωγές που απευθύνονται σε παιδιά προβληματίζοντας γονείς και νονούς. Ακόμα και αν κάποιος είναι πρόθυμος να δώσει το υπέρογκο ποσό που ζητείται για μια λαμπάδα με ονοματεπώνυμο, είναι πιθανό να μην βρει αυτό που ψάχνει, αφού τα πιο περιζήτητα μοντέλα εξαφανίζονται νωρίς.

Όμως, ποιος είναι ο σκοπός της λαμπάδας πριν αναχθεί σε περιζήτητο fashion item για προέφηβους… Η βασική λειτουργία της είναι να μεταφέρει το Άγιο Φως στα σπίτια των πιστών που επιζητούν τη θεία φώτιση και την αναγέννησή τους πνευματική και ψυχική.

Η παράδοση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός όμως δεν ξεκίνησε από την λειτουργία της Αναστάσεως. Πολλούς αιώνες πριν, πριν καθιερωθεί ο νηπιοβαπτισμός, οι Χριστιανοί βαφτίζονταν μετά την ενηλικίωσή τους. Μέχρι να βαφτιστούν, ήταν «κατηχούμενοι» και δεν τους επιτρέπονταν να παραβρίσκονται στην Θεία Ευχαριστία.

Οι βαπτίσεις ακόμα και τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου τελούνταν σε χτιστά βαπτιστήρια σε ναούς, ακόμα και σε σπίτια, σε έναν χώρο ειδικά προσδιορισμένο που λέγονταν φωτιστήριο. Γίνονταν πάντα την Κυριακή σε συνέχεια της Θείας Λειτουργίας και οι κατηχούμενοι οδηγούνταν στο βαπτιστήριο. Έβγαζαν τα ρούχα τους και βουτούσαν τρεις φορές στο νερό. Στη συνέχεια φορούσαν καινούργια λευκά φορέματα και με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια

Η διαδικασία ήταν γεμάτη συμβολισμούς. Το βύθισμα μέσα στο νερό συμβόλιζε την κάθοδο του Χριστού στον Άδη, η ανάδυση την Ανάσταση του Χριστού, τα λευκά ρούχα την αθωότητα και την καθαρότητα της ψυχής, ενώ οι αναμμένες λαμπάδες τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Στη συνέχεια οι νεοφώτιστοι εισέρχονταν στον κυρίως ναό και κοινωνούσαν για πρώτη φορά.

Με τους αιώνες το μυστήριο της βάπτισης άλλαξε γνωρίσματα. Έγινε μια τελετή με ιδιωτικό χαρακτήρα, στην οποία παρίσταντο οι οικογένεια του νεοφώτιστου ο οποίος ήταν μικρότερος από δύο μηνών, όμως το έθιμο με τις λαμπάδες παρέμεινε και το συναντάμε πλέον στην Ανάσταση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα νεότερα χρόνια είναι υποχρέωση του νονού να πάρει τη λαμπάδα στο βαφτιστήρι του.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα