Η Θάτσερ ρώτησε ποιος είναι αυτός ο χοντρός δίπλα στον Σημίτη και ο Πάγκαλος απάντησε με μπιπ

Η Θάτσερ ρώτησε ποιος είναι αυτός ο χοντρός δίπλα στον Σημίτη και ο Πάγκαλος απάντησε με μπιπ

Αν υπήρχε κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Θόδωρος Πάγκαλος, ήταν να κρατάει κλειστό το στόμα του. Και αυτό δεν του έβγαινε πάντα σε καλό, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η διαβόητη κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις που προκάλεσε όταν είπε - σε ένα συνέδριο… δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία - ότι «η Γερμανία είναι γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού», είχε ανεπάντεχες διπλωματικές συνέπειες.

Ο τότε Γερμανός υπουργός εξωτερικών Κίνγκελ, τον κατήγγειλε και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο Παπανδρέου είπε στον Κολ, σε ένα πηγαδάκι: «Χέλμουτ ας το κλείσουμε».   
«Ναι, αλλά θα κάνει δήλωση», απάντησε ο επίσης βαρών βαρών Γερμανός καγκελάριος.

Θέλοντας και μη, ο Πάγκαλος ζήτησε συγγνώμη. Αυτό του στοίχισε ακατάσχετη ρινορραγία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.

 
Ειρήσθω εν παρόδω: εκεί γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, Χριστίνα, που τον είχε ακολουθήσει ως απεσταλμένη της «Ελευθεροτυπίας».

Αλλά αφού μιλήσαμε για Συνόδους Κορυφής και… χοντρούς, στη δεκαετία του 1980 οι πρωθυπουργοί είχαν πάντα δίπλα τους και τους υπουργούς Εξωτερικών.

Την πρώτη φορά που εντόπισε τον Πάγκαλο δίπλα στον Παπανδρέου η Μάργκαρετ Θάτσερ, ρώτησε κάποιον δίπλα της: «ποιος είναι αυτός ο χοντρός;».

Το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και ακούσθηκε. Για να αντιδράσει αμέσως ο Έλληνας υπουργός: «Σε έχει γ…σει χοντρός;». Το είπε στα ελληνικά και δεν έγινε γνωστό αν το μετέφρασαν στη σιδηρά κυρία.

Κατά τα λοιπά όταν δεν «πλακώνονταν» με ξένους πολιτικούς στην Ευρώπη, ο Πάγκαλος έκανε το ίδιο στο εσωτερικό με Έλληνες.

Οι ανοίκειες φράσεις του «είναι δωρολήπτης» για τον Παπανδρέου, - για το σπίτι της Εκάλης, που «έκτισε με λεφτά που δεν είχε» όπως είπε - και την αθλιότητα από την Κέρκυρα «φταίω εγώ αν πω ότι αυτός είναι συκιά» για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – που τον οδήγησε σε διαγραφή - το αγαπημένο του, μετά το 2000, ήταν να την πέφτει πότε στον Γ. Παπανδρέου - στον οποίο αργότερα προσκύνησε - αλλά και στον Κ. Σημίτη.

 
Ήταν γνωστό ότι ο τελευταίος τον είχε από φόβο - και έγινε μεγάλη πλάκα στο ΠΑΣΟΚ, όταν με την απόκτηση δίδυμων αγοριών από τον Πάγκαλο, κάποιος την «Ελευθεροτυπία» έγραψε: «Τρέμε Σημίτη, οι Πάγκαλοι έγιναν τρεις»…

Γ.Λ.

.ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα