Πόσα ευρώ θα ήταν τα 30 αργύρια που έλαβε o Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού

Πόσα ευρώ θα ήταν τα 30 αργύρια που έλαβε o Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού

Τα 30 αργύρια που έλαβε ο Ιούδας, όταν κατάλαβε τι είχε κάνει, δεν κατάφεραν να τον παρηγορήσουν. Πόσα χρήματα όμως ήταν αυτά με βάση τη σημερινή εποχή;

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης αποτελεί κύρια μορφή της Καινής Διαθήκης και παγκόσμιο σύμβολο της προδοσίας. Ο μαθητής του Ιησού, τον πρόδωσε με ένα φιλί στο μάγουλο, καταδεικνύοντας έτσι στον Καϊάφα τον δάσκαλό του, σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Τότε, ο αρχιερέας Καϊάφας παρέδωσε τον Χριστό στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και, έπειτα, ακολούθησε η Σταύρωση και η θυσία του Ιησού. Ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, τα οποία μέχρι σήμερα είναι συνώνυμα, μεταφορικά, με την προδοσία.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, πως όντως ο Ιούδας ήταν «εραστής των χρημάτων» και φιλάργυρος, πόσα σημερινά λεφτά ήταν τα 30 αργύρια τα οποία κέρδισε με την προδοσία του Ιησού; Αρχικά να πούμε πως αργύρια, όπως αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει «αργυρά νομίσματα» και κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για «τυριανά σέκελς», νομίσματα της Τύρου που χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές ή τέσσερα δηνάρια (ρωμαϊκό νόμισμα). Ένα τέτοιο νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι (σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα). Επομένως, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ. Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν, στο περίπου και μάλλον... μπακαλίστικα, σε ένα πόσο της τάξεως των 15.000 ευρώ.

πηγή: gazzeta.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα