Προσοχή! Δεν μαζεύτηκαν αρκετά likes στο Facebook για τη θεραπεία του Γιαννάκη

Ένα από τα πλέον δημοφιλή, άρθρα στο Facebook, είναι αυτό από το αγαπημένο μας tokoulouri.com, που καυτηριάζει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα ζούμε. Αυτό το άρθρο με τα χιλιάδες likes καυτηριάζει αυτό που χρόνια τώρα είναι γνωστό, όμως πολλοί είναι αυτοί που το συνεχίζουν... ασταμάτητα και κατά χιλιάδες,

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε μου αρέσει (Like) ή κοινοποιείτε (Share) διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα, γράφει το ellinikahoaxes

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα. «Like κατά του καρκίνου», «Μία κοινοποίηση για μια προσευχή» ή «Ένα Like για τα παλληκάρια μας» ή ακόμα «Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad» – όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι απατεώνες χρήματα.

Πώς γίνεται;
Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ένας απατεώνας θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο είναι δυνατό περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως «Σελίδες Likewhore». Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από ψαρέματα Like είναι γνωστή ως «Like-Farming».

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τα πιο συνηθισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να συσσωρεύουν Like και κοινοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Κάντε Like αν μισείς τον καρκίνο» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή να κοινοποιήσουν αν είναι  ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.

Διαβάστε τώρα και το πολύ πετυχημένο άρθρο από το Κουλούρι και πριν πατήσετε like στην επόμενη φωτογραφία από ένα άρρωστο παιδάκι ... σκεφτείτε το ξανά!

Στο τέλος της έφτασε χθες η καμπάνια που έλαβε χώρα στο Facebook, στόχος της οποίας ήταν να μαζευτούν 10.000 likes στην φωτογραφία του μικρού Γιάννη από τον Περισσό.

Το τοπικό ιατρικό κέντρο το οποίο και διεξήγαγε την ενέργεια, είχε δεσμευθεί να πραγματοποιήσει την θεραπεία την οποία απεγνωσμένα χρειάζεται ο μικρός Γιάννης για να κρατηθεί εν ζωή αφιλοκερδώς, με μοναδικό όρο η φωτογραφία του, η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να φτάσει τον παραπάνω αριθμό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του «Κουλουριού», το τμήμα επικοινωνίας του κέντρου είχε υπολογίσει ότι η διαφήμιση και οι επαφές με το κοινό θα καλύψουν την αξία των εξόδων της θεραπείας εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος των 8.000 likes. Έτσι, ο στόχος τέθηκε στα 10.οοο likes για να υπάρχει σχετική ασφάλεια. Μετά τις θλιβερές εξελίξεις, εκπρόσωπος του κέντρου δήλωσε σοκαρισμένος: «Δεν το πιστεύουμε αυτό που συνέβη. Καμπάνιες σαν κι αυτή πηγαίνουν πάντοτε πάρα πολύ καλά. Ίσως η εικόνα του μικρού Γιάννη να μην είναι αρκετά αξιολύπητη- δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς».

Η οικογένεια του μικρού Γιάννη είναι συντετριμμένη καθώς εδώ και αρκετά χρόνια ο ίδιος παλεύει με μια σπάνια γενετική ασθένεια η οποία καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Η νόσος είναι διαχειρίσιμη με την σωστή θεραπεία, η οποία όμως είναι πολύ ακριβή και χωρίς αυτήν όμως ο ασθενής έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης. Ο μικρός Γιάννης ήταν γεμάτος ελπίδες, οι οποίες έσβησαν ξαφνικά με την λήξη της ενέργειας στην οποία καταμετρήθηκαν μόλις 5.326 likes.

Σε ένδειξη καλής θέλησης το ιατρικό κέντρο δεσμεύθηκε να προσφέρει στον μικρό Γιάννη ένα ολοκληρωμένο check up, καθώς δεν μπορεί να προβεί σε κάτι μεγαλύτερης αξίας. Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του κέντρου ευχήθηκε στον μικρό καλή τύχη και τόνισε πως «Η ανθρωπιά πλέον έχει χαθεί. Σας παρακαλώ μην αγνοείτε τις εκκλήσεις για βοήθεια στο Facebook. Σώζονται ζωές απ' τα like αυτά. Κάθε like σας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα