Το τζάκι είναι ίσως η πιο ζεστή γωνιά ενός σπιτιού – συνδυάζει θαλπωρή, χαλάρωση και την αίσθηση της παρέας γύρω από τη φωτιά. Όμως, όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει ξέρουν καλά πως το άναμμα δεν είναι πάντα τόσο απλό: καπνός που μπαίνει στο δωμάτιο, ξύλα που δεν «πιάνουν» και άσκοπη ταλαιπωρία.
Με μερικές απλές κινήσεις, μπορείς να ανάψεις το τζάκι σου γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς… νεύρα.
Προετοίμασε το τζάκι σου
Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι το τζάκι είναι καθαρό από στάχτες και άνοιξε το τάμπερ της καμινάδας για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας. Μια βουλωμένη καμινάδα είναι η νούμερο ένα αιτία που ο καπνός γυρίζει στο δωμάτιο.
Διάλεξε σωστά τα ξύλα
- Προτίμησε ξερά, καλά αποθηκευμένα ξύλα.
- Απόφυγε τα νωπά, γιατί έχουν υγρασία και παράγουν περισσότερο καπνό.
- Ξεκίνα με λεπτά κλαδιά, πευκοβελόνες ή ειδικά προσανάμματα και στη συνέχεια πρόσθεσε μεγαλύτερα ξύλα.
Η σωστή τοποθέτηση
Μην κάνεις «βουνό» από ξύλα – δεν θα πάρουν εύκολα.
Δοκίμασε την τεχνική της πυραμίδας:
- Δύο μεγάλα ξύλα στη βάση,
- προσανάμματα και μικρά ξυλαράκια στη μέση,
- και άλλα ξύλα από πάνω σε σχήμα τριγώνου.
Έτσι, ο αέρας κυκλοφορεί και η φωτιά εξαπλώνεται πιο γρήγορα.
Το άναμμα
Άναψε με σπίρτα ή αναπτήρα μεγάλης φλόγας. Ποτέ εύφλεκτα υγρά όπως βενζίνη ή οινόπνευμα – είναι επικίνδυνα.
Ένα φυσικό προσάναμμα (π.χ. κύβοι από κερί και πριονίδι) θα βοηθήσει να κρατηθεί η φλόγα μέχρι να «πιάσουν» τα ξύλα.
Διατήρηση της φωτιάς
Μην βάζεις πολλά ξύλα μαζί. Τροφοδότησε σταδιακά, αφήνοντας κενά ανάμεσά τους για να αναπνέει η φωτιά. Έτσι θα έχεις περισσότερη ζέστη και λιγότερο καπνό.
Το άναμμα του τζακιού δεν είναι μυστήριο – είναι θέμα οργάνωσης. Κι αν το κάνεις σωστά, δεν θα χρειάζεται να αγχώνεσαι κάθε φορά που θέλεις να απολαύσεις μια βραδιά με φωτιά και παρέα. Γιατί, στο τέλος, το τζάκι δεν είναι μόνο θέρμανση, είναι εμπειρία.
Διαβάστε ακόμα: Πώς να διατηρείς τα σταφύλια φρέσκα για εβδομάδες – Πρακτικές λύσεις για μεγαλύτερη διάρκεια και γεύση