Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ρίχνετε βραστό νερό στον νεροχύτη της κουζίνας

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 254 άτομα
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ρίχνετε βραστό νερό στον νεροχύτη της κουζίνας

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας: βράσαμε μακαρόνια ή χόρτα και χωρίς δεύτερη σκέψη αδειάσαμε το καυτό νερό κατευθείαν στον νεροχύτη. Μοιάζει πρακτικό, μοιάζει ακίνδυνο, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο για το ίδιο μας το σπίτι.

Οι σωλήνες δεν αντέχουν τόση θερμότητα
Αν ο νεροχύτης σας έχει παλιούς σωλήνες από χυτοσίδηρο ή χαλκό, πιθανόν να αντέξουν αρκετά. Όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σωλήνες PVC, οι οποίοι αν και ανθεκτικοί, δεν είναι φτιαγμένοι για να αντέχουν θερμοκρασίες κοντά στους 100°C. Σχεδιάστηκαν για νερό γύρω στους 60°C – όπως αυτό που βγαίνει από τη βρύση – και όχι παραπάνω.

Όταν χύνουμε βραστό νερό σε σωλήνες που τραβούν αργά το νερό ή είναι ήδη μερικώς βουλωμένοι, τότε η θερμότητα παραμένει στο σημείο περισσότερο και:

Μαλακώνει το πλαστικό,
Μπορεί να χαλαρώσει ή να λιώσει την κόλλα που συγκρατεί τις ενώσεις,
Ενδέχεται να παραμορφώσει ή ακόμα και να αποκολλήσει σωλήνες.
Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το βούλωμα θα καθαρίσει. Το πιθανότερο είναι απλώς να μετακινηθεί λίγο πιο κάτω.

Τι να κάνετε στη θέση του
Αφήστε το βραστό νερό να κρυώσει 10-15 λεπτά πριν το αδειάσετε.
Αν δεν θέλετε να περιμένετε, ανοίξτε παράλληλα τη βρύση με κρύο νερό ώστε να «ισορροπήσετε» τη θερμοκρασία.

Το tip που σώζει σωλήνες και πορτοφόλι
Μπορεί να φαίνεται μικρή λεπτομέρεια, αλλά οι σωλήνες μας δεν είναι αναλώσιμοι. Ένα βούλωμα μπορεί να το ξεβουλώσετε, αλλά μια παραμόρφωση ή αποκόλληση από καυτό νερό μπορεί να σας κοστίσει πολλά σε υδραυλικούς και επισκευές.

Οπότε την επόμενη φορά που θα βράσετε ζυμαρικά, θυμηθείτε: ένα μικρό διάλειμμα πριν αδειάσετε το νερό μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλο μπελά!

Διαβάστε ακόμα: Πώς να εξαφανίσεις τη δυσοσμία από τα παπούτσια: 10 φυσικά και εύκολα κόλπα που πραγματικά δουλεύουν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα