Χοληστερίνη και αυγά: Νέα μελέτη αλλάζει όσα ήξερες

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 262 άτομα
Χοληστερίνη και αυγά: Νέα μελέτη αλλάζει όσα ήξερες

Για δεκαετίες, τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο διατροφικής διαμάχης. Είχαν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.

Όμως, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αυγά, εφόσον καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο δεν αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), αλλά μπορεί να συμβάλλουν και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι αυστηρές συστάσεις του παρελθόντος
Σύμφωνα με το earth, και την αρθρογράφο Sanjana Gajbhiye για πολλά χρόνια οι ειδικοί προειδοποιούσαν κατά της υπερβολικής κατανάλωσης αυγών, φοβούμενοι ότι η χοληστερόλη που περιέχουν θα μπορούσε να φράξει τις αρτηρίες. Η επιστήμη, ωστόσο, εξελίσσεται — και μαζί της αλλάζουν και οι διατροφικές οδηγίες.

«Τα αυγά έχουν κατηγορηθεί άδικα και έχουν συνδεθεί με ξεπερασμένες διατροφικές συστάσεις», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jon Buckley.

Τα νέα επιστημονικά ευρήματα
Η έρευνα θεωρείται η πρώτη του είδους της παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο αυγά την ημέρα στο πλαίσιο μιας δίαιτας υψηλής σε χοληστερόλη αλλά χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε αύξηση της LDL χοληστερόλης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε και μείωσή της. Η μελέτη διαχωρίζει ξεκάθαρα την επίδραση της διαιτητικής χοληστερόλης από εκείνη των κορεσμένων λιπαρών — στοιχείο-κλειδί για την αξιολόγηση του καρδιολογικού κινδύνου.

«Διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη από τα αυγά, όταν δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά, δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς», σημειώνει ο καθηγητής Buckley.

Ο πραγματικός ένοχος: τα κορεσμένα λιπαρά
Η μελέτη στρέφει πλέον την προσοχή σε έναν διαφορετικό διατροφικό παράγοντα: τα κορεσμένα λιπαρά. Παρόντα σε επεξεργασμένα κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος, τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση της LDL χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Αντίθετα, τα αυγά περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα διαφοροποιεί από άλλες ζωικές τροφές και τα επανατοποθετεί σε μια πιο θετική διατροφική κατηγορία.

Επανεκτίμηση της διατροφικής αξίας των αυγών
Η μελέτη αυτή ενθαρρύνει τη ριζική αναθεώρηση παλιών αντιλήψεων γύρω από τα αυγά και τον ρόλο τους στη διατροφή. Με φόντο τα ανησυχητικά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων —σχεδόν 18 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως παγκοσμίως και ένας θάνατος κάθε 12 λεπτά στην Αυστραλία— η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και σύγχρονες διατροφικές κατευθύνσεις καθίσταται επιτακτική.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Buckley «Ήρθε η ώρα να απαλλάξουμε τα αυγά από το στίγμα τους. Ο πραγματικός ένοχος είναι το κορεσμένο λίπος — όχι τα αυγά».

Πηγή: e-howto.gr

Διαβάστε ακόμα: Υγρασία και μούχλα: 6 φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν σαν φυσικοί αφυγραντήρες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα