Το γιαούρτι και το τυρί cottage είναι προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη ή να ενσωματωθούν σε υγιεινές συνταγές.
Και τα δύο έχουν οφέλη, όπως η υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης, η προστασία και ενίσχυση των οστών και η προώθηση μιας υγιούς σωματικής σύστασης. Ωστόσο, διαφέρουν λίγο ως προς τη θρεπτική τους αξία, την υφή και τη γεύση.
Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Αν και υπάρχουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του γιαουρτιού, και τα δύο προϊόντα είναι υγιεινά και παρέχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη.
Δεδομένου ότι παράγονται από γάλα, έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ και προσφέρουν πολλές από τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα.
Πρωτεΐνη
Το γιαούρτι και το τυρί cottage έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη μυϊκή και την οστική υγεία, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τον έλεγχο της όρεξης.
Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη. Επιπλέον, η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, καθώς επιβραδύνει την πέψη και διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν αίσθημα πληρότητας. Η αργή πέψη βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις.
Υγεία των οστών
Τα δύο αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στη σωστή ανοργανοποίηση των οστών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που προκαλεί εύθραυστα και αδύναμα οστά.
Υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, όπως το γιαούρτι και το τυρί cottage, μπορεί επίσης να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες.
Βιταμίνες και μέταλλα
Τα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να συμβάλει στην κάλυψη των ημερήσιων διατροφικών αναγκών.
Σύγκριση διατροφικής αξίας
Ομοιότητες
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που τις καθιστά χορταστικές και ωφέλιμες για τη μυϊκή και την οστική υγεία.
Παρόμοια ποσότητα θερμίδων.
Περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Πιθανή πηγή προβιοτικών, εφόσον περιέχουν ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες βακτηρίων, οι οποίες μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου.
Διαφορές
Η κύρια διατροφική διαφορά είναι ότι το τυρί cottage έχει συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς προστίθεται αλάτι κατά την επεξεργασία του για ενίσχυση της γεύσης. Αν ακολουθείτε διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη αλατιού, προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή χωρίς προσθήκη αλατιού.
Ποιο είναι πιο χορταστικό;
Δεδομένου ότι το και το τυρί cottage έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και τα δύο μπορούν να αποτελέσουν χορταστικές επιλογές γεύματος ή σνακ.
Ένα φλιτζάνι τυρί cottage χαμηλών λιπαρών περιέχει 23,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών περιέχει 25 γραμμάρια.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού και να προάγει την απώλεια βάρους.
Πώς να τα καταναλώσετε
- Μπορείτε να απολαύσετε το γιαούρτι και το τυρί cottage με διάφορους τρόπους:
- Προσθέστε φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Αναμείξτε το γιαούρτι σε smoothies, σούπες και σάλτσες.
- Ανακατέψτε το τυρί cottage με γλυκαντικά, φρέσκα φρούτα και κομματάκια σοκολάτας και καταψύξτε το για μια πιο υγιεινή εκδοχή παγωτού.
- Χρησιμοποιήστε τα ως βάση για ντιπ.
- Καταναλώστε το τυρί cottage με αλάτι και πιπέρι ως αλμυρό σνακ.
- Προσθέστε το τυρί cottage σε ομελέτες και μείγματα για τηγανίτες για περισσότερη πρωτεΐνη.
- Χρησιμοποιήστε το γιαούρτι ως εναλλακτική της μαγιονέζας σε σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο ή αυγό.
- Προσθέστε το τυρί cottage σε ζυμαρικά για πιο κρεμώδη υφή.
Κάποιοι προβληματισμοί
Κάποια προϊόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, ειδικά όταν περιέχουν γλυκά φρούτα ή γαρνιτούρες, όπως κομμάτια μπισκότων. Είναι καλύτερο να επιλέγετε απλές, μη ζαχαρούχες εκδοχές και να προσθέτετε μόνοι σας υγιεινές γαρνιτούρες.
Επίσης, το τυρί cottage περιέχει περίπου 300% περισσότερη λακτόζη από το γιαούρτι, οπότε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ανέχονται το γιαούρτι αλλά όχι το τυρί cottage.
Πηγή: e-howto.gr
Διαβάστε ακόμα: Πώς να διατηρείς τα σταφύλια φρέσκα για εβδομάδες – Πρακτικές λύσεις για μεγαλύτερη διάρκεια και γεύση