Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Εκτός από το πότε θα πιείτε τον καφέ σας, σημασία έχει και το πώς θα τον φτιάξετε και τι κόκκους θα επιλέξετε. Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φλεγμονή, τη βλάβη των κυττάρων και διάφορες ασθένειες, ωστόσο δεν είναι όλα τα φλιτζάνια καφέ ίδια.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από διατροφολόγους στο Health, για να φτιάξετε έναν υγιεινό καφέ που μεγιστοποιώντας τα οφέλη του για την υγεία σας.

1. Επιλέξτε τη σωστή μέθοδο παρασκευής

Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής καφέ (φιλτραρισμένος ή αφιλτράριστος) επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τα θρεπτικά του στοιχεία. Νορβηγική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους από την κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι ορισμένα από τα σωματίδια που παραμένουν στον αφιλτράριστο καφέ, που ονομάζονται διτερπένια, είναι γνωστό ότι ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.«Ο μη φιλτραρισμένος καφές έχει περίπου 30 φορές μεγαλύτερη ποσότητα διτερπενίων από τον φιλτραρισμένο καφέ».  Η επιλογή μιας φιλτραρισμένης μεθόδου παρασκευής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τον καφέ σας πιο υγιεινό για την καρδιά.

2. Δώστε προσοχή στην επιλογή των κόκκων

Οι κόκκοι καφέ που καλλιεργούνται σε μεγάλα υψόμετρα περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών, ισχυρών αντιοξειδωτικών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι ελαφρώς καβουρδισμένοι κόκκοι (light roast) διατηρούν περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους πιο σκουρόχρωμους (dark roast). Ιδανικές επιλογές για ελαφρώς καβουρδισμένους κόκκους είναι από περιοχές όπως η Αιθιοπία, η Κολομβία ή η Γουατεμάλα.

3. Ζεστός ή κρύος καφές;

Ο ζεστός καφές περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τον κρύο. Ωστόσο, ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος, καθιστώντας τον ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες σας: Ζεστό για περισσότερα αντιοξειδωτικά, κρύο για λιγότερα πεπτικά προβλήματα.

4. Προσοχή στα πρόσθετα

Η προσθήκη ζάχαρης, σιροπιών ή κρέμας μπορεί να μετατρέψει τον καφέ σας σε θερμιδική «βόμβα», αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειας. Αντί για ζάχαρη, δοκιμάστε φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια. Αν προτιμάτε τον καφέ με γάλα, προτιμήστε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το αγελαδινό ή το γάλα σόγιας. Και μια συμβουλή: Περιορίστε την προσθήκη ζάχαρης σταδιακά, ώστε να προσαρμοστείτε σε πιο φυσικές γεύσεις.

5. Ποσότητα και καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αϋπνία, άγχος και ταχυκαρδίες. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι μέχρι 400 mg καφεΐνης, δηλαδή περίπου 3–4 φλιτζάνια καφέ. Για εγκύους η συνιστώμενη ποσότητα περιορίζεται στα 200 mg ημερησίως.

newsbeast.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα