Πολλές φορές τα τρόφιμα που αγοράζουμε καταλήγουν απο το ψυγείο και ντουλάπια μας στον κάδο των σκουπιδιών. Επειδή είτε αγοράζουμε περιττά πράγματα ή μεγάλες ποσότητες, τα τρόφιμα αυτά λήγουν ή χαλάνε πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε. Το φαινόμενο αυτό λέγεται food waste, και η παγκόσμια τάση είναι να το μειώσουμε για να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη σπατάλη σε χρήματα και πόρους.
Όταν το ψυγείο και τα ντουλάπια μας είναι γεμάτα, τότε έχουμε συνεχώς την επιλογή να φτιάξουμε νόστιμα και θρεπτικά σνακ και γεύματα, αποφεύγοντας το γρήγορο και συνήθως ανθυγιεινό φαγητό. Το Α και το Ω για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι οι σωστές αγορές από το super market, το μανάβικο και το κρεοπωλείο.
Οι Γιαπωνέζοι έχουν στην κουλτούρα τους την οργάνωση και το ευ ζην ενώ φημίζονται και για την μακροζωία του πληθυσμού τους. Έτσι λοιπόν βρήκαν έναν τρόπο, ώστε να διατηρούν πάντοτε το ψυγείο τους τακτοποιημένο και να μην πετάνε τρόφιμα στα σκουπίδια - τα οποία δεν πρόλαβαν καν να ανοίξουν.
5 ποιοτικές συνήθειες των Γιαπωνέζων
Σύμφωνα με έρευνα, η τάση να πετάμε φαγητό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με πλείστες συνέπειες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 60% των τροφίμων που εντοπίζονται στα σκουπίδια προέρχεται από τα σπίτια, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40% με 50%. Από τη λίστα δεν εξαιρείται η Ιαπωνία. Το 47% των τροφίμων που βρέθηκαν στα σκουπίδια προέρχεται από τις κουζίνες των σπιτιών.
Κάποιοι από τους λόγους που τα τρόφιμα καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται με τις ημερομηνίες λήξης, κάνουν λάθος προγραμματισμό όσον αφορά στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, προβαίνουν σε παρορμητικές αγορές και γενικότερα δεν αντιμετωπίζουν με ευαισθησία το συγκεκριμένο θέμα.
Η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή αυτής της κακής συνήθειας είναι μεγάλη και οι Γιαπωνέζοι έκαναν την αρχή, διότι περίπου τα ⅔ της τροφής τους αποτελούν προϊόντα εισαγωγής. Συνεπώς, η μείωση του food waste έπρεπε να γίνει τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Πώς να μην πετάς τα τρόφιμα απο το ψυγείο σου
Μετά από ενδελεχή μελέτη και έρευνα, οι Γιαπωνέζοι έφτιαξαν έναν πίνακα με συμβουλές και χρήσιμα tips για να σταματήσουμε να πετάμε φαγητό. Πρόκειται για απλά και εύκολα βήματα, που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε, προκειμένου να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κακή συνήθεια.
1. Χρησιμοποίησε ένα ράφι για να τοποθετήσεις όλα τα φαγητά που πρόκειται να λήξουν άμεσα. Πρόσθεσε ταμπέλες με τις ημερομηνίες, προκειμένου να δώσεις προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να φαγωθούν πρώτα.
2.Μην στριμώχνεις τα προϊόντα στα ράφια, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις τι έχεις αγοράσει. Φρόντισε να έχεις οπτική επαφή με όλα. Προκειμένου, μάλιστα, να είσαι σίγουρη ότι δεν θα πεταχτούν, προσάρμοσε τα γεύματα που θα φτιάξεις τις επόμενες ημέρες πάνω σε αυτά τα προϊόντα.
3.Ακόμα μια χρήσιμη συμβουλή για να αποφύγουμε το food waste είναι να μετράμε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώσουμε το ίδιο φαγητό για δεύτερη ημέρα, τότε δεν χρειάζεται να φτιάξουμε παραπάνω μερίδες.
Πώς να οργανώσεις σωστά το ψυγείο σου
Ο τρόπος που βοήθησε τους Γιαπωνέζους να βάλουν μια τάξη στο ψυγείο τους είναι η προσθήκη σχετικών αυτοκόλλητων σε κάθε συσκευασία. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που επρόκειτο να λήξουν σύντομα είχαν κόκκινα αυτοκόλλητα, ενώ εκείνα που είχαν περιθώριο δυο εβδομάδων είχαν μπλε. Από την άλλη, όσες τροφές είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είχαν πράσινο αυτοκόλλητο.
Ένας άλλος τρόπος για να έχεις πάντα τακτοποιημένο ψυγείο και να μην χάνεσαι ψάχνοντας τι να φτιάξεις, όταν ειδικά δεν έχεις χρόνο, είναι να χωρίζεις τα τρόφιμα σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, σε άλλο σημείο πρέπει να βάλεις τα γαλακτοκομικά, σε άλλο σημείο τα φρούτα και τα λαχανικά, σε άλλο σημείο τα μπουκάλια/βάζα. Κάπως έτσι, θα μπορείς να αναζητάς το προϊόν που χρειάζεσαι στο εκάστοτε σημείο και θα γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι υπάρχει στο ψυγείο σου.
Πηγή: jenny.gr