Οι λόγοι που πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για νερό

Οι λόγοι που πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για νερό

Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού είναι ζωτικής σημασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά το καλοκαίρι, όταν το σώμα μας χάνει υγρά λόγω εφίδρωσης. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, και ιδιαίτερα τα θερμός που διατηρούν τη θερμοκρασία του νερού σταθερή, προσφέρουν δροσιά όλη την ημέρα και αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά πλαστικά μπουκάλια. Ωστόσο, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας.

Αν και μπορεί να πιστεύουμε ότι τα θερμός ή τα παγούρια είναι πάντα καθαρά επειδή τα γεμίζουμε με πόσιμο νερό, συχνά ξεχνάμε ότι έρχονται σε επαφή με τους μικροοργανισμούς που ζουν στο στόμα μας.

Κάθε φορά, λοιπόν, που πίνουμε απευθείας από το μπουκάλι, μεταφέρουμε στο μπουκάλι βακτήρια, που καταλήγουν στο δοχείο του και, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν μέσα του, αυτοί οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με μελέτη του waterfilterguru.com, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα Independent, μέσα σε ένα μόνο δοχείο νερού μπορεί να δημιουργηθούν αποικίες μικροβίων σε υπερπολλαπλάσια συγκέντρωση από αυτήν που εντοπίζεται ακόμα και στο καπάκι μιας τουαλέτας.

Τα μπουκάλια επίσης έρχονται σε επαφή και με άλλες πηγές μικροοργανισμών, όπως το εσωτερικό της τσάντας μας, ενώ πάντα μπορούμε να μεταφερθούν σε αυτά μικρόβια αν τα πιάσουμε χωρίς να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταφερθούν σε αυτά και μέσα από το απλό άνοιγμα του καπακιού, αν τα χέρια μας δεν είναι καθαρά.

Ο πολλαπλασιασμός του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του E. coli μέσα στα μπουκάλια μπορεί να προκαλέσει, αν καταναλώσουμε το περιεχόμενό τους, γαστρεντερικά προβλήματα, εμετούς, προβλήματα στην ούρηση, ακόμα και πνευμονία. Ακόμα, τυχόν μούχλα που θα αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του μπουκαλιού μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και να επιβαρύνει την υγεία κάποιου που πάσχει από άσθμα.

Σύμφωνα με τον Dr. Donald Grant του The Independet Pharmacy, για να μειώσουμε το ρίσκο της ασθένειας, πρέπει να πλένουμε καλά το μπουκάλι μας μετά από κάθε χρήση:

Γεμίζουμε το μπουκάλι με υγρό σαπούνι και νερό και το ανακινούμε ή το αφήνουμε να μουλιάσει σε διάλυμα απορρυπαντικού με νερό. Χρησιμοποιούμε ένα καθαρό σφουγγάρι για να το τρίψουμε και δεν ξεχνάμε ποτέ τα ευαίσθητα σημεία όπου μπορεί να συσσωρεύονται βακτήρια, όπως τα καπάκια ή τα ενσωματωμένα καλαμάκια. Ειδικά για τον πάτο του μπουκαλιού και τα πλαϊνά σημεία που δεν φτάνει το χέρι μας με το κλασικό σφουγγάρι, μπορούμε να προμηθευτούμε μια ειδική μακρόστενη βούρτσα, η οποία καθαρίζει όλη την εσωτερική του επιφάνεια.

Ο Dr. Grant συμβουλεύει, ακόμα, αν δεν έχουμε πλύνει το μπουκάλι για αρκετές ημέρες, να το αφήσουμε ένα ολόκληρο βράδυ σε διάλυμα 50% νερό και 50% λευκό ξίδι. Στη συνέχεια θα το ξεπλύνουμε καλά και πριν το χρησιμοποιήσουμε και πάλι, θα πρέπει να έχει στεγνώσει εντελώς.

Το πλύσιμο των μπουκαλιών είναι πολύ σημαντικό, εξίσου όμως πρέπει να προσέχουμε πού τα αποθηκεύουμε, αποφεύγοντας σημεία με πολλά μικρόβια, όπως οι τσάντες του γυμναστηρίου. Επίσης, είναι καλό να τα γεμίζουμε μόνο με νερό, αποφεύγοντας τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, η οποία τρέφει τα μικρόβια.

Πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα