Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για περπάτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για περπάτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το περπάτημα είναι μια απαραίτητη συνήθεια για την καθημερινότητα καθώς έχει αποδειχθεί ότι εκτός από την απώλεια βάρους έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Αργό, σύντομο ή απλά ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο, όλα αρκούν για να κάνουν την καθημερινότητα παραγωγική και να προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Οι ειδικοί του fitness δεν είναι τόσο ρομαντικοί με την ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως, η καλύτερη στιγμή για να πάτε για μια βόλτα πρέπει να ληφθεί υπόψη γιατί, όταν γίνει σωστά, μπορεί να κάνει πολύ καλό στο σώμα σας.

Τα οφέλη από το περπάτημα

«Το περπάτημα βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και ανάλογα με την ηλικία και τη μυϊκή σας μάζα, μπορεί να κάψετε έως και 250-350 θερμίδες σε μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών – ορμονών της ευτυχίας, που βελτιώνουν τη διάθεσή σας», λέει η Suman Agarwal, ιδρύτρια και διατροφολόγος, στο SelfcarebySuman. Αν και δεν υπάρχει ποτέ λάθος χρόνος για να είστε ενεργοί, ορισμένες ώρες μπορεί να είναι οι καλύτερες.

«Το περπάτημα σε κατάσταση νηστείας, όπως πριν από το πρωινό, μπορεί να ενισχύσει την καύση λίπους, επειδή το σώμα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου», εξηγεί ο Dr. Marcus Ranney, γιατρός και ιδρυτής της Human Edge. Το περπάτημα με άδειο στομάχι μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε το αποθηκευμένο γλυκογόνο, το οποίο βοηθά στην αποφυγή χρόνιων παθήσεων μακροπρόθεσμα και μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και να σας κρατήσει γεμάτους ενέργεια όλη την ημέρα.

Το παν είναι το φυσικό φως

Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί να σημαίνει ότι περνάτε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Οι ειδικοί μας τόνισαν τη σημασία του να ρυθμίζετε το καθημερινό σας περπάτημα, ώστε να έχετε τον περιζήτητο «πρωινό ήλιο». Το φυσικό φως μπορεί να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και να βοηθήσει στην εξισορρόπηση ορμονών όπως η κορτιζόλη, η οποία κορυφώνεται νωρίς το πρωί. Ψυχολογικά, οι ημερήσιοι περίπατοι αυξάνουν την εγρήγορση και παρέχουν την απαραίτητη βιταμίνη D, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που υποφέρουν από χρόνιες ανεπάρκειες. Η έκθεση στον ήλιο προάγει επίσης την υγεία των οστών και των μυών, βελτιώνει τα πρότυπα ύπνου, τα πρότυπα αναπνοής και επηρεάζει θετικά τις καθημερινές εμπειρίες μειώνοντας την ψυχική κούραση. Ακόμη και μια γρήγορη 10λεπτη βόλτα μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να βοηθήσει.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των απογευματινών και βραδινών περιπάτων

Ενώ οι πρωινές βόλτες με άδειο στομάχι μπορεί να έχουν πολλά οφέλη, ίσως να μην είναι για όλους. «Οι διαβητικοί μπορούν να επιλέξουν να μην περπατούν με άδειο στομάχι, καθώς κινδυνεύουν να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία). Μια βραδινή βόλτα είναι καλύτερη γι’ αυτούς», αποκαλύπτει η Suman. Δηλώνει, ότι οι απογευματινοί περίπατοι μπορούν να είναι ωφέλιμοι για την κινητικότητα, ειδικά για άτομα με δουλειά γραφείου. Το περπάτημα για μόλις 20 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας μπορεί να βελτιώσει το συνολικό επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Εάν ο στόχος σας είναι η προπόνηση αντοχής, το περπάτημα με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς τραυματισμούς. Έτσι, η καλύτερη ώρα για να πάτε για μια βόλτα θα μπορούσε να είναι το βράδυ, όταν έχετε τσιμπήσει μια λιχουδιά πριν την προπόνηση για να βελτιώσετε την απόδοσή σας.

Ενώ μια 10λεπτη βόλτα μετά το δείπνο μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε έναν καλό βραδινό ύπνο, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τον ρυθμό σας στο ελάχιστο. Εάν έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ύπνο στο παρελθόν, προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση το βράδυ, καθώς μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας ενεργό για περισσότερες ώρες και μπορεί να είναι τελικά πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε. Αφήστε τις προπονήσεις υψηλής έντασης για το πρωί και αφεθείτε σε αργούς βραδινούς περιπάτους χαμηλής έντασης. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αδρεναλίνης και κορτιζόλης. «Στοχεύστε σε περιπάτους διάρκειας άνω των 45 λεπτών με μέτριο ρυθμό, με τους καρδιακούς παλμούς κάπου γύρω στο 60% του μέγιστου», καταλήγει ο Dr. Ranney.

Πηγή: vogue.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα