Μηλόξυδο: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να το πίνετε για να χάσετε βάρος και να ρυθμίσετε το σάκχαρο

Μηλόξυδο: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να το πίνετε για να χάσετε βάρος και να ρυθμίσετε το σάκχαρο

Το μηλόξυδο είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες στη μαγειρική και τη φυσική ιατρική, καθώς έχει διάφορα οφέλη για την υγεία.

«Το μηλόξυδο είναι ένας τύπος ξυδιού που παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό μήλου. Παράγεται με τη σύνθλιψη των μήλων, την εξαγωγή του χυμού και στη συνέχεια την προσθήκη βακτηρίων και μαγιάς» εξηγεί ο Chris Mohr, σύμβουλος γυμναστικής και διατροφής στο Fortune Recommends Health. «Είναι γνωστό για την ξεχωριστή ξινή του γεύση και την έντονη μυρωδιά του από το οξικό οξύ και άλλες οργανικές ενώσεις» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ιατρό Kunal Sood, το οξικό οξύ, ειδικότερα, είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του για την υγεία. «Η συνιστώμενη δόση οξικού οξέος για να αποκομίσετε τα οφέλη του είναι 750 χιλιοστόγραμμα την ημέρα» εξηγεί σε ανάρτησή του στο TikTok.

Σύμφωνα με έρευνες, το μηλόξυδο βοηθά στην απώλεια βάρους, στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Τα οφέλη του μηλόξυδου:

  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξικό οξύ
  • Βοηθά στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων
  • Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
  • Κάνει καλό στο δέρμα

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας. Αυτό, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Σε μελέτες, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μηλόξυδο μαζί με ένα γεύμα που περιείχε στερεά τρόφιμα, βίωναν καταστολή της όρεξης για 120 λεπτά μετά το γεύμα. Επίσης, τσιμπολογούσαν λιγότερο για 3-24 ώρες μετά την κατανάλωση.

Μία άλλη μελέτη έδειξε σημαντικές μειώσεις στο βάρος (6-8 κιλά), στο σωματικό λίπος, στην περίμετρο της μέσης και των γοφών, στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στο σάκχαρο στο αίμα, καθώς και στα λίπη και τη χοληστερόλη στο αίμα μετά από καθημερινή κατανάλωση 3 δόσεων μηλόξυδου για 12 εβδομάδες.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πίνετε μηλόξυδο

Για να αποφύγετε παρενέργειες όπως δυσπεψία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα, καταναλώστε το τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο.

Aπώλεια βάρους: 6 συμπληρώματα για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό και να χάσετε λίπος 

2. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξικό οξύ

Το οξικό οξύ είναι η κύρια δραστική ένωση του ξυδιού, που του δίνει την έντονη ξινή μυρωδιά και γεύση του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία. Τα μηλόξυδα περιέχουν περίπου 5% οξικό οξύ.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων

Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βακτηρίων.

Οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το ξύδι για καθαρισμό και απολύμανση, για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών, των ψειρών, των κονδυλωμάτων και των μολύνσεων των αυτιών.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξύδι για τον καθαρισμό πληγών πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Το ξύδι είναι επίσης συντηρητικό τροφίμων. Η έρευνα δείχνει ότι εμποδίζει βακτήρια όπως το E. coli να αναπτυχθούν και να αλλοιώσουν τα τρόφιμα. Αν ψάχνετε έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας, το μηλόξυδο θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

4. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο πειστικές εφαρμογές του μηλόξυδου είναι η βοήθεια στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους στο τυπικό εύρος, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον γλυκαιμικό δείκτη και το οξειδωτικό στρες σε άτομα με διαβήτη και δυσλιπιδαιμία.

Επίσης, και μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να ωφελήσει τη γλυκαιμική κατάσταση σε ενήλικες.

Το μηλόξυδο είναι γενικά ασφαλές, αλλά αν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, μιλήστε με τον ιατρό σας πριν καταναλώσετε μηλόξυδο.

5. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Διάφοροι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει ορισμένους από αυτούς.

Σύμφωνα με μελέτες, το μηλόξυδο μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης.

6. Κάνει καλό στο δέρμα

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μηλόξυδο ως κοινή θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως το ξηρό δέρμα και το έκζεμα.

Το δέρμα είναι από τη φύση του ελαφρώς όξινο. Η τοπική χρήση αραιωμένου μηλόξυδου τοπικά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Οι ειδικοί, ωστόσο, σας συνιστούν να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί το μηλόξυδο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε άτομα με δερματικές παθήσεις. Και σας συμβουλεύουν να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο στο δέρμα σας.

Το μηλόξυδο στη διατροφή σας

Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας είναι να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Είναι μια απλή προσθήκη σε τρόφιμα όπως οι σάλτσες σαλάτας και η σπιτική μαγιονέζα.

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει επίσης να το αραιώνουν σε νερό και να το πίνουν ως ρόφημα. Οι συνήθεις δόσεις κυμαίνονται από 1-2 κουταλάκια του γλυκού (5-10 ml) έως 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) την ημέρα αναμεμειγμένες σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρές δόσεις και να αποφύγετε τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων. Η υπερβολική ποσότητα ξυδιού μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών και πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα