5 σημάδια που μαρτυρούν ότι οι πετσέτες σου θέλουν αλλαγή άμεσα

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι οι πετσέτες σου θέλουν αλλαγή άμεσα

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι έχουμε πράγματα στο σπίτι μας που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε παραπάνω χρονικό διάστημα απ’ όσο κανονικά θα έπρεπε (μίλα μου για τα σφουγγάρια πιάτων). Οι πετσέτες, λοιπόν, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα τα αντικείμενα που αρνείσαι να αποχωριστείς για τους δικούς σου λόγους.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι πετσέτες δεν είναι το ίδιο χρηστικές (αλλά ούτε και υγιεινές για το δέρμα σου), όσο ήταν κάποια χρόνια πριν. Αντί, λοιπόν, να παλεύεις μαζί τους για να απορροφήσουν το νερό μετά το ντους ή εν τέλει να βγαίνεις από το μπάνιο μισο-μούσκεμα, καλύτερα να τις αντικαταστήσεις με καινούργιες. Πότε; Όταν οι πετσέτες σου εμφανίσουν τα παρακάτω σημάδια που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή. Είτε τις έχεις στην κουζίνα, είτε στο μπάνιο, είτε οπουδήποτε.

Οι πετσέτες είναι πολύ σκληρές

Πρώτη σαφής ένδειξη ότι η πετσέτα σου είναι πολύ παλιά σημάδι, είναι η έλλειψη απαλότητας. Κάτι που καταλαβαίνεις εύκολα όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου. Με την πάροδο του χρόνου, οι πετσέτες μπορεί να γίνουν τραχιές επειδή μπορεί να πλένονται με πάρα πολύ απορρυπαντικό.

Δεν είναι απορροφητικές

Τα πιάτα που στάζουν παρόλο που τα σκούπισες, αλλά και το γεγονός πως δεν στέγνωσες εντελώς μετά το μπάνιο, όσο και αν τρίφτηκες, σημαίνει πως αυτές οι πετσέτες έχουν πρακτικά αχρηστέψει. Όταν, λοιπόν, δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τον βασικό σκοπό τους, που είναι να απορροφούν το νερό και τα υγρά στοιχεία γενικότερα, έρχεται η ώρα να τις αποχωριστείς.

Σκίζονται και ξεφτίζουν

Οι σκισμένες και ξεφτισμένες πετσέτες είναι απαγορευτικές και η «ταλαιπωρημένη» τους εμφάνιση είναι το πιο εμφανές σημάδι. «Όταν βλέπεις τα στριφώματα να αρχίζουν να διαλύονται, τα εσωτερικά στο πλάι να ξεφτίζουν, οι κλωστές να φεύγουν, δεν είναι πλέον απορροφητικές ή έχουν μια παρατεταμένη μυρωδιά, ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσεις», λέει η Janet Wischnia κατασκευάστρια κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο The Spruce.

Όταν οι πετσέτες αρχίζουν και μυρίζουν

Εντάξει, μπορεί να μυρίζουν επειδή θέλουν πλύσιμο ή επειδή τις ξέχασες μέσα στο πλυντήριο. Όταν, όμως, παρατηρήσεις δυσοσμία χωρίς να έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσεις με καινούργιες. Η μυρωδιά μπορεί να οφείλεται στις κατεστραμμένες ίνες της πετσέτας, οι οποίες αρχίζουν και απορροφούν περισσότερα μικρόβια παρά υγρασία.

Τις έχεις εδώ και κάποια χρόνια

Η μακροχρόνια χρήση της ίδιας πετσέτας, είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος για να την αντικαταστήσεις με καινούργια. Ο χρόνος που πρέπει να την αντικαταστήσεις, διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα και τη χρήση που της. «Ένας γενικός κανόνας είναι να αντικαθιστάς τις πετσέτες μπάνιου κάθε 2-5 χρόνια και αυτές της κουζίνας και τα πανιά κάθε 1-2 χρόνια», εξηγεί η Janet Wischnia.

Πώς να πετάξεις τις πετσέτες σωστά

Κατά γενικό κανόνα, οι πετσέτες είναι ανακυκλώσιμες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν γίνεται να ανακυκλωθούν. Αυτές οι περιπτώσεις, περιλαμβάνουν τις πετσέτες που έχουν λερωθεί με κάποιο υγρό όπως αίμα, χημικά, χρώματα και λάδι. Πολλές φορές, λοιπόν, είναι αδύνατο να αφαιρεθούν αυτοί οι λεκέδες από τις παλιές σου πετσέτες. Για τον λόγο αυτό, τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης τις αποκλείουν από τη διαδικασία.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα