Πώς να μειώσεις την έκθεση σε πλαστικά στο φαγητό

Πώς να μειώσεις την έκθεση σε πλαστικά στο φαγητό

Χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές (οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους ονομάζονται φθαλικές ενώσεις) χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο και πιο ανθεκτικό.

Χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως, που εντοπίζονται μέσα σχεδόν σε όλους μας, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των δισφαινολών. Και οι 2 τύποι χημικών ουσιών έχουν συνδεθεί με έναν μακρύ κατάλογο επιπτώσεων για την υγεία, ακόμη και όταν εντοπίζονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες προσπάθειες για περιορισμό της έκθεσης στα πλαστικά, επικεντρώθηκαν στις συσκευασίες τροφίμων, αλλά είναι πλέον σαφές ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορούν επίσης να εισέλθουν στα τρόφιμά μας με διάφορους τρόπους κατά την επεξεργασία και την συσκευασία τους. Μπορούν ακόμη και να εισέλθουν απευθείας στο κρέας μέσω μολυσμένου νερού και εδάφους.

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτούνται μεγάλες αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που ενέχουν οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου.

Πώς να μειώσεις την έκθεση σε πλαστικά στο φαγητό σου

Επειδή οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό πολύ πριν συσκευαστούν, ο περιορισμός της έκθεσης στα τρόφιμα δεν είναι τόσο απλός, όσο η αποφυγή συγκεκριμένων τύπων συσκευασίας.

Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν οι κατασκευαστές και οι ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμά μας είναι ασφαλή, επομένως δεν θα χρειαζόμαστε να λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις όταν ψωνίζουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Η μείωση της συνολικής έκθεσης στις χημικές ουσίες του πλαστικού, συμπεριλαμβανομένων των δισφαινολών και των φθαλικών αλάτων- μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις ορισμένους από τους κινδύνους. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν:

Απόφυγε τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Εάν τα χρησιμοποιείς, μην τα χρησιμοποιείς στο φούρνο μικροκυμάτων και απόφυγε να αποθηκεύεις ζεστό φαγητό, γιατί η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη μετατόπιση των ουσιών. Φρόντισε επίσης το φαγητό να μην έρχεται σε επαφή με τα καπάκια, τα οποία είναι συχνά πλαστικά.

Απόφυγε το fast food

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά, είναι ένας ακόμη λόγος για τον περιορισμό της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού. Οι ειδικοί βρήκαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων και υποκατάστατων φθαλικών αλάτων στο γρήγορο φαγητό. Αν και δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς γιατί, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα fast food συχνά παρασκευάζονται από άτομα που φορούν γάντια βινυλίου, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Περιόρισε τις τροφές με πολλά λιπαρά

Ένας άλλος λόγος που τα fast food μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πλαστικοποιητές, είναι ότι τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ορισμένες έρευνες έχουν βρει υψηλότερα επίπεδα πλαστικοποιητών -πολλοί από τους οποίους είναι γνωστό ότι είναι λιποδιαλυτοί- σε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Προτίμησε φρέσκα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα

Βεβαιώσου ότι η διατροφή σου περιλαμβάνει πολλά μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν λιγότερες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με φθαλικές ενώσεις. Μια μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα από το 2013 έως το 2014 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων υποπροϊόντων φθαλικού άλατος στα ούρα τους.

Προτίμησε σκεύη από ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι και σιλικόνη στην κουζίνα

Το κόψιμο σε μια πλαστική σανίδα κοπής μπορεί να δημιουργήσει μικροπλαστικά, επομένως προτίμησε μια σανίδα από ξύλο ή σιλικόνη.

Χρησιμοποίησε μπουκάλια νερού από γυαλί ή χάλυβα

Απόφυγε τα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, τα οποία συχνά παρασκευάζονται με δισφαινόλες. Τα καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί επίσης στο να πεις «όχι» πιο εύκολα στα πλαστικά καλαμάκια. Επιπλέον θα μειώσεις τον όγκο των σκουπιδιών που δημιουργείς.

Πώς να περιορίσεις την έκθεση σε πλαστικά στην καθημερινότητά σου

Το φαγητό δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο εκτίθεσαι σε επικίνδυνες χημικές ενώσεις, που εντοπίζονται στα πλαστικά. Επομένως εάν θέλεις να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτά τις χημικές ουσίες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, πρέπει να δεις τη μεγάλη εικόνα. Οι φθαλικές ενώσεις, για παράδειγμα, που είναι ένα παχύρρευστο υγρό στην ακατέργαστη μορφή τους, είναι επίσης ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε κάποια αρώματα, καθαριστικά, σαμπουάν και άλλα καλλυντικά. Εδώ είναι μερικά έξυπνα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Προτίμησε καθαριστικά και καλλυντικά χωρίς άρωμα

Το σαπούνι, τα καλλυντικά και τα καθαριστικά με αρώματα χρησιμοποιούν συχνά φθαλικές ενώσεις.

Άνοιξε τα παράθυρά σου

Επειδή οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έπιπλα, κουρτίνες μπάνιου και δάπεδα, μπορούν να συσσωρευτούν στην οικιακή σκόνη, την οποία στη συνέχεια μπορεί να εισπνεύσεις. Ο σωστός αερισμός είναι σημαντικός, Και αν σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα, φρόντισε να το κάνεις με τα παράθυρα ανοιχτά.

Πες όχι στις χάρτινες αποδείξεις

Go digital. Οι αποδείξεις από θερμικό χαρτί (αυτές που είναι λίγο γυαλιστερές) συχνά επικαλύπτονται με δισφαινόλες.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα