Γενική σπιτιού: 5 αντικείμενα που πρέπει να πλύνετε οπωσδήποτε στο πλυντήριο

Γενική σπιτιού: 5 αντικείμενα που πρέπει να πλύνετε οπωσδήποτε στο πλυντήριο

Ήρθε η ώρα της γενικής καθαριότητας, οπότε θα χρειαστεί να βάλετε περισσότερα πλυντήρια, όχι για να πλύνετε σεντόνια, ρούχα και πετσέτες. Αυτό το κάνετε κάθε εβδομάδα, αλλά τώρα πρέπει να βάλετε στο πλυντήριο και να καθαρίσετε αντικείμενα του σπιτιού που δεν τα πλένετε συχνά.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, υπάρχουν 5 αντικείμενα στο σπίτι που θέλουν περισσότερη φροντίδα και τα οποία δεν πλένονται πολύ συχνά.

Τα αντικείμενα αυτά που πρέπει να πλύνετε στο πλυντήριο κατά τη γενική είναι:

  • Κουρτίνα ντους
  • Χαλάκι μπάνιου
  • Τσάντες πολλαπλών χρήσεων
  • Μαξιλάρια
  • Κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια ζώα

1. Κουρτίνα ντους

Το μπάνιο σας σίγουρα το καθαρίζετε κάθε εβδομάδα. Την κουρτίνα του ντους όμως; Κάθε πότε την πλένετε; Δεν χρειάζεται να περιμένετε να έχετε άπλετο χρόνο για να την τρίψετε στο χέρι. Μπορείτε να τη βάλετε στο πλυντήριο και να γίνει πεντάκαθαρη.

Σύμφωνα με τη Robin Murphy, ιδρύτρια της εταιρείας καθαρισμού ChirpChirp, «Το πλύσιμο της κουρτίνας από το ντους είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζατε. Και στο πλυντήριο μπορεί να είναι και αποτελεσματικό καθώς θα εξαφανιστούν τυχόν υπολείμματα σαπουνιού και μούχλας». Αν βέβαια είναι αρκετά βρώμικη, μπορεί να χρειαστεί να τη μουλιάσετε πριν τη βάλετε στο πλυντήριο.

Η Robin Murphy σας συμβουλεύει να πλένετε την κουρτίνα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής καθαριότητας, αλλά να την πλένετε μία φορά τον μήνα για να τη διατηρείτε σε καλή κατάσταση και κυρίως καθαρή.

2. Χαλάκι μπάνιου

Οι περισσότεροι δεν το πλένετε τακτικά το χαλάκι του μπάνιου. Πολλοί μάλιστα το ξεχνούν για μήνες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει μούχλα (λόγω της υγρασίας του μπάνιου), αλλά και πολλά μικρόβια.

Σύμφωνα με την Erin Zanelli, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας καθαρισμού κατοικιών Tranquil Home, είναι πολύ σημαντικό να έχετε το χαλάκι του μπάνιου σας καθαρό, καθώς μπορεί εσείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να πατάτε ακόμη και ξυπόλυτοι πάνω σ’ αυτό το χαλάκι. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι καθαρό. «Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε σωστά τα χαλάκια μπάνιου είναι να τα πλύνετε στο πλυντήριο σε ζεστό και όχι σε κρύο νερό με ένα ήπιο απορρυπαντικό» προσθέτει η ίδια.

3. Τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Ναι, καλά διαβάσατε! Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πλύνει ποτέ τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά για τα ψώνια σας, αλλά πιστέψτε με πως την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στο εμπορικό κέντρο με μία πεντακάθαρη τσάντα, θα νιώσετε σίγουρα διαφορετικά, σίγουρα καλύτερα.

Γιατί οι περισσότεροι, όταν πάτε για ψώνια, βάζετε τις τσάντες κάτω, στο πάτωμα του σούπερ μάρκετ ή του δρόμου για να ανοίξετε το αυτοκίνητό σας ή στο ασανσέρ της πολυκατοικίας. Οπότε όταν τις βάζετε μετά στο σπίτι σας, δεν θέλετε να είναι τόσο βρώμικες και να μεταφέρουν στον πάγκο της κουζίνας σας δεκάδες μικρόβια, τρίχες, σκουπίδια κά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να τις πλένετε κάθε λίγες μέρες.

«Το τακτικό πλύσιμο των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών που χρησιμοποιείτε για τα ψώνια σας, τις διατηρεί καθαρές και υγιεινές, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thespruce η Hyacinth Tucker, ιδιοκτήτρια της εταιρείας The Laundry Basket LLC.

4. Μαξιλάρια

Τις μαξιλαροθήκες σας τις πλένετε κάθε εβδομάδα, μπορεί και δύο φορές την εβδομάδα. Τα μαξιλάρια σας, όμως, κάθε πότε τα πλένετε; Μία φορά τον χρόνο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται ιδανικά μία φορά το τρίμηνο.

«Περνάτε επτά-οκτώ ώρες την ημέρα στο κρεβάτι σας και τα μαξιλάρια απορροφούν ιδρώτα, σάλια και βακτήρια» αναφέρει ο Axel Avery, επαγγελματίας της υπηρεσίας καθαρισμού σπιτιών Oakville Maids.

Πρέπει, όμως, να φροντίζετε σωστά τα μαξιλάρια σας. «Ελέγχετε πάντα την ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος» τονίζει η Marilee Nelson, συνιδρύτρια της Branch Basics, μιας εταιρείας φυσικών προϊόντων καθαρισμού. Τα μαξιλάρια που μπορούν να μπουν στο πλυντήριο θα πρέπει να πλένονται με ένα απαλό απορρυπαντικό, όπως αυτό που είναι για τα μάλλινα ρούχα και καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο μαλακτικό ρούχων.

5. Κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια ζώα

Όπως θέλετε να έχετε εσείς ένα κρεβάτι με καθαρά σεντόνια και μαξιλαροθήκες, έτσι θέλει και το κατοικίδιό σας. Οπότε φροντίστε να πλένετε συχνά το κρεβάτι του. Ανάλογα με τον τύπο του κρεβατιού που έχει το κατοικίδιο ζώο σας, φροντίστε να αποσυναρμολογήσετε σωστά όλα τα μέρη πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Αν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε την ετικέτα για περισσότερες λεπτομέρειες. Καλό είναι τα πλένετε τα κλινοσκεπάσματα του αγαπημένου σας ζώου μία φορά την εβδομάδα.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα