Φυτά: Ο σωστός τρόπος για να ποτίζετε τις γλάστρες σας

Φυτά: Ο σωστός τρόπος για να ποτίζετε τις γλάστρες σας

Το πότισμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καλή ανάπτυξη των φυτών. Το νερό βοηθά τα φυτά να φωτοσυνθέτουν, μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες στα φύλλα και ρυθμίζει τη θερμοκρασία τους.

Τα φυτά σε γλάστρα μπορείς να τα ποτίσεις είτε ρίχνοντας νερό στο χώμα τους είτε τοποθετώντας ολόκληρη τη γλάστρα σε δοχείο με νερό, ώστε οι ρίζες να απορροφήσουν το νερό που χρειάζονται. Η επιλογή του τρόπου ποτίσματος εξαρτάται από το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξής του, τη γνώση των αναγκών του και την κατανόηση των συνθηκών στις οποίες ζει. Κάθε τρόπος, πάντως, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ώρα για καλό πότισμα
Για αρχή, πάρε το λάστιχο και ρίξε σε κάθε φυτό αρκετό νερό. Μπορείς, επίσης, να καταβρέξεις τα φύλλα του, ώστε να τα δροσίσεις και να τα ξεπλύνεις από τη σκόνη. Φυσικά, μην σταματήσεις το τακτικό πότισμα με αυτόματο σύστημα (αν έχεις).

Πότισμα από τις ρίζες
Το πότισμα από τις ρίζες, δηλαδή η τοποθέτηση της γλάστρας μέσα σε δοχείο με νερό, βοηθά το φυτό να αναπτύξει καλύτερο και βαθύτερο ριζικό σύστημα και το ενυδατώνει καλύτερα. Επίσης, μειώνει τις πιθανότητες για ασθένειες, καθώς δεν βρέχονται τα φύλλα.

Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη επιλογή είναι πιο χρονοβόρα, καθώς το χώμα χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει το νερό. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή, γιατί αν μείνει το φυτό περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό μπορεί να προκληθούν προβλήματα στις ρίζες. Τέλος, οι μεγάλες και βαριές γλάστρες είναι δύσκολο να τοποθετηθούν μέσα σε δοχεία και να ποτιστούν ομοιόμορφα.

Πότισμα από το χώμα
Ο κλασικός τρόπος ποτίσματος από την επιφάνεια του χώματος είναι σίγουρα πιο εύκολος και γρήγορος. Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί η γλάστρα ή να σηκωθεί. Επίσης, το νερό που πέφτει δροσίζει τα φύλλα, ειδικά τις μέρες που έχει πολλή ζέστη.

Ωστόσο, αν το χώμα δεν στραγγίζει καλά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ρίζες, ακόμα και σήψη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματισμούς ή ασθένειες στα φύλλα, ενώ είναι πολύ πιθανό να χαθούν ποσότητες νερού, καθώς θα έχει πέσει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που το φυτό έχει ανάγκη.

Τι άλλο να έχεις κατά νου

  • Το χώμα θα πρέπει να στραγγίζει καλά, οπότε είναι χρήσιμο η γλάστρα να έχει τρύπες, για να φεύγει το επιπλέον νερό.
  • Ο καλύτερος πρακτικός τρόπος για να αναγνωρίζεις πότε το φυτό χρειάζεται πότισμα είναι να βυθίσεις το δάχτυλό σου στο χώμα. Αν αυτό είναι υγρό, να αναβάλεις το πότισμα για τις επόμενες μέρες. Αν το χώμα δείχνει στεγνό, τότε χρειάζεται άμεσα πότισμα χωρίς υπερβολές.
  • Η εποχή και οι συνθήκες ανάπτυξης θα καθορίσουν τη συχνότητα των ποτισμάτων.
  • Η καλύτερα ώρα ποτίσματος είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ανάλογα βέβαια και με την εποχή.

πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα