Τροφές που μας παχαίνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Θέλετε να χάσετε βάρος ή λίπος, αναζητάτε τροφές με λίγες θερμίδες ή απλά θέλετε να τρώτε υγιεινά; Ο διατροφολόγος και συγγραφέας, David Zinczenko, μας προειδοποιεί για εκείνες τις τροφές, που νομίζουμε πως βοηθούν, αλλά στην ουσία κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Τυρί χαμηλών λιπαρών
Το τυρί είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν, είναι γεμάτο λίπος και θερμίδες. Αυτό οδηγεί αρκετούς στο να επιλέγουν τυρί με χαμηλά λιπαρά. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος, καθώς σύμφωνα με τον Zinczenko, το πρόβλημα είναι απλά η ποσότητα. Όσο την ελέγχεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Ξηροί καρποί
Είναι πραγματικά καλοί για το σκοπό που θέλεις να πετύχεις, αλλά κι εδώ το πρόβλημα έγκειται στην ποσότητα που θα φας. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ξεχνιούνται τρώγοντάς τους και φυσικά οι θερμίδες κάνουν πάρτι. Μια πολύ καλή επιλογή είναι τα καρύδια που περιέχουν Ω3, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, ενώ τα αμύγδαλα είναι γεμάτα θερμίδες.

Μπάρες
Πώς σου δίνουν ακριβώς ενέργεια οι μπάρες; Η απάντηση βρίσκεται σε μια μόνο λέξη και αυτή είναι η ζάχαρη. Σου παρέχει μια ώθηση άμεσα αλλά μετά από λίγη ώρα πέφτεις. Ακόμη και οι “υγιεινές” μπάρες περιέχουν ποσότητα ζάχαρης. Αν λοιπόν σου αρέσουν τόσο πολύ, επίλεξε αυτές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Σως για σαλάτες

Τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά. Είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε αντιοξειδωτικά, σε φυτικές ίνες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Για το λόγο αυτό, οι σαλάτες είναι πάντα μέρος ενός υγιεινού γεύματος. Κάποιες φορές, για να προσθέσουμε νοστιμιά στις σαλάτες, βάζουμε από πάνω διάφορες σως.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτές οι σως του εμπορίου περιέχουν διάφορα όχι και τόσο υγιεινά συστατικά, όπως σογιέλαιο και σιρόπι φρουκτόζης. Επιπλέον, περιέχουν και πάρα πολλές θερμίδες, οπότε είναι εύκολο να ξεγελαστεί κανείς και να φορτωθεί με περιττή ενέργεια. Είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξετε τη δική σας σως· τα βασικά συστατικά μπορεί να είναι ελαιόλαδο και ξίδι ή μπαλσάμικο, μπαχαρικά, κτλ.

 
Τροφές χωρίς ζάχαρη
Μην αγοράζετε τροφές χωρίς ζάχαρη. Παρόλο που οι θερμίδες μπορεί να είναι λιγότερες, οι υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες ενδέχεται να αυξήσουν το επίπεδο της ινσουλίνης σας.

Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα εκτός από το ότι έχουν πολλές θερμίδες, περιέχουν και πολλή πρόσθετη ζάχαρη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα