Άλατα λίπη και σκόνη στα τζάμια: Όλα τα μυστικά βήμα βήμα από clean expert για να τα κάνετε αόρατα πριν το Πάσχα

Άλατα λίπη και σκόνη στα τζάμια: Όλα τα μυστικά βήμα βήμα από clean expert για να τα κάνετε αόρατα πριν το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια ανάσα μακριά και τα τζάμια στο σπίτι σας έχουν άλατα, λίπη και σκόνη; Δείτε όλα τα μυστικά, βήμα – βήμα από clean expert για να τα κάνετε πραγματικά αόρατα και να απολαύσετε τις φωτεινές ηλιόλουστες  Πασχαλιάτικες μέρες.

Μια από τις βασικές «αγγαρείες» του σπιτιού είναι ο καθαρισμός των παραθύρων και των τζαμιών. Πρέπει όμως να το κάνουμε δείτε πως.

Οδοντόκρεμα και λεμόνι: Το ισχυρό σπιτικό καθαριστικό για κάθε βρωμιά και επιφάνεια

Η άνοιξη μπήκε και η κακοκαιρία αρχίζει να υποχωρεί αισθητά. Οι καλές και ηλιόλουστες, ελληνικές ημέρες θα πάρουν την θέση των μουντών και των βροχερών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να τις απολαύσουμε είναι να ανοίξουμε τις κουρτίνες διάπλατα! Ουπς, τα παράθυρα μας είναι βρώμικα και τον τελευταίο καιρό τα έχουμε παραμελήσει λόγω της σπάνιας χρήσης τους.

Το καθάρισμα των παραθύρων είναι πιθανότατα από τις λιγότερο ενδιαφέρουσες δουλειές. Την ίδια στιγμή, δεν μπορείς να κοιτάζεις το παράθυρο και αντί να βλέπεις την εκάστοτε θέα, να αντικρίζεις βρωμιά, σκόνη, σημάδια από σταγόνες βροχής και λεκέδες. Αν και δεν χρειάζεται να τα καθαρίζουμε συνέχεια, περίπου 2 με 3 φορές το χρόνο, το πλύσιμο των παραθύρων μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό και βαρετό.

Όταν όμως τελειώσεις με αυτό νιώθεις τόσο ωραία που μπορείς πάλι να δεις καθαρά έξω από αυτά. Θυμίζει το σκούπισμα των γυαλιών, που τεμπελιάζουμε τόσο να κάνουμε, αλλά όταν τελικά τα καθαρίσουμε, μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα μέσα από αυτά. Όλα φαίνονται πολύ καθαρότερα και τα χρώματα πιο λαμπερά.

Το ίδιο λοιπόν, συμβαίνει με τα παράθυρα του σπιτιού μας, μόνο που είναι πολύ μεγαλύτερα, λερώνονται πολύ περισσότερο και χρειαζόμαστε περισσότερο υπομονή και ενέργεια για να τα καθαρίσουμε. Τα νεύρα περισσεύουν όταν προσπαθήσεις να καθαρίσεις κάποιους επίμονους λεκέδες ή στάμπες και μετά από ώρα τριψίματος, αυτοί επιμένουν να στέκουν εκεί, σαν να μην προσπάθησε κανείς να τους αφαιρέσει.

Για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων, τα ιδανικά εργαλεία είναι απαραίτητα.

Τα βασικότερα εξ αυτών είναι :

  • κουβάς με νερό και απορρυπαντικό
  • σφουγγάρι
  • εργαλείο αποστράγγισης υγρών με πτυσσόμενο κοντάρι
  • απορροφητικά πανιά μικροϊνών ή απορροφητικές πετσέτες
  • καθαριστικό για τζάμια

Καθαρίστε το μπάνιο σας από άκρη σε άκρη πριν το Πάσχα

Περσίδες (blinds)

Αν υπάρχουν περσίδες, ξεκινάμε από αυτές

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός των περσίδων είναι δύσκολος και θέλει λεπτοδουλειά. Όχι όμως αν χρησιμοποιήσετε το παρακάτω κόλπο! Θα χρειαστείτε μία λαβίδα και δύο απορροφητικά πανάκια μικροϊνών.

Τυλίξτε τα πανιά γύρω από κάθε πλευρά της λαβίδας σας και ασφαλίστε με λαστιχάκια το κάθε κομμάτι. Βεβαιωθείτε ότι η λεία πλευρά του υφάσματος σκόνης θα είναι προς τα έξω και η ραφή θα είναι στο πλάι ή πίσω για ένα πιο αποτελεσματικό ξεσκόνισμα.

Αν τα στεγνά πανιά σας δεν παίρνουν όλη την σκόνη, ψεκάστε με το καθαριστικό της προτίμησής σας. Τώρα, αν οι περσίδες σας είναι σαν τα δική μου (αρκετά βρώμικα), θα χρειαστεί να αλλάξετε τα πανιά μικροϊνών σας μερικές φορές, πριν τελειώσετε.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα βασικό διάλυμα καθαρισμού παραθύρων που πετυχαίνει πραγματικά αποτελέσματα.

Φυσικά (DIY) καθαριστικά για τα τζάμια σας

Με απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε τα πιο δυνατά καθαριστικά!

1. Νερό και ξίδι

Ανακατέψτε ίση ποσότητα ξιδιού-νερού και τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψεκάστε τα παράθυρά σας και καθαρίστε τα εύκολα και αποτελεσματικά.

2. Οινόπνευμα, νερό και ξίδι

Ανακατέψτε 1/2 φλ. οινόπνευμα, 1/2 φλ. νερό και 1 κ.σ. ξίδι. Χρησιμοποιήστε το μείγμα για να λάμψετε τα τζάμια σας στο λεπτό.

3. Ξίδι, καλαμποκάλευρο και νερό

Αναμείξτε 1/4 φλ. λευκό ξίδι, 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο, 2 φλ. ζεστό νερό. Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε τα παράθυρά σας με το μείγμα.

4. Οινόπνευμα, λευκό ξίδι, καλαμποκάλευρο και νερό

Αν θέλετε πραγματικά αστραφτερά τζάμια τότε πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την εκπληκτική συνταγή. Ανακατέψτε 1/4 φλ. οινόπνευμα, με 1/4 λευκό ξίδι, 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο και 2 φλ. ζεστό νερό.

Βρωμιά και μούχλα στις γωνίες και τους σιδηρόδρομους

Αν και τα δικά σας παράθυρα είναι στην κατάσταση που μπορούμε να δούμε παρακάτω, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έξυπνους τρόπους για τον καθαρισμό τους. Αν θα προσπαθούσατε να το κάνετε με τον απλό τρόπο θα παιδευόσασταν. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την δύναμη της μαγειρικής σόδας και του ξιδιού.

Θα χρειαστείτε ξίδι, μαγειρική σόδα, μια παλιά οδοντόβουρτσα, απορροφητικό πανί, μία ηλεκτρική σκούπα.

Σκουπίστε αρχικά την σκόνη και την βρωμιά που χαλαρά προσδεμένη. Στη συνέχεια, ρίξτε ξίδι και μαγειρική σόδα και αφήστε τα να δράσουν για 5 με 10 λεπτά. Τρίψτε με οδοντόβουρτσα και τέλος χρησιμοποιήστε απορροφητικό πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά που έχει μαλακώσει.

Ο καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες εμποδίζει την συσσώρευση της βρωμιάς.

Ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ, το οποίο αν δεν καθαρίζεται συχνά γεμίζει σκόνη και ιστούς αράχνης. Αφού γεμίσουν, ο καθαρισμός του αποτελεί ένα δυσεπίλυτο τέστ.

Χρησιμοποιώντας το ρολό καθαρισμού χνουδιών ή την ηλεκτρική μας σκούπα με το εξάρτημα για τα έπιπλα, μπορούμε να διώξουμε εύκολα και γρήγορα τους ιστούς αράχνης και την περίσσεια χώματος. Στο τέλος την περνάμε με ένα πανί υγρό με απορρυπαντικό.

Επιφάνειες τζαμιών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες

Σε πολλά σπίτια υπάρχουν γυάλινες επιφάνειες ψηλά ή σε εξωτερικό σημείο, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες εύκολα για να τις καθαρίσουμε. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο για πάτωμα με το κοντάρι, τυλίγοντάς το με απορροφητικό πανί μικροϊνών. Δεν φαντάζεστε πόσο σύντομα θα τελειώσετε μία δουλειά τέτοια, η οποία φαντάζει απογοητευτικά δύσκολη. Κάντε δύο φορές την ίδια κίνηση, την μία με υγρό πανί και την δεύτερη με στεγνό.

Μπορεί το καθάρισμα των παραθύρων να φαίνεται μια σχετικά απλή δουλειά, ωστόσο υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη και γίνονται από πολλές νοικοκυρές. Ποια είναι αυτά;

Καθαρίζετε τα παράθυρα σε ηλιόλουστες μέρες

Ένα από τα κλασικά λάθη που ίσως κάνετε είναι να καθαρίζετε τα παράθυρα όταν έχει καλό καιρό. Όσο και αν βολεύει αυτή η συνήθεια καλό θα ήταν να την κόψετε, για το δικό σας καλό (και το καλό των παραθύρων σας). Ο ήλιος στεγνώνει γρήγορα τα παράθυρα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σημάδια και θαμπάδα. Αν ωστόσο θέλετε οπωσδήποτε να καθαρίσετε τα παράθυρά σας σε μια ηλιόλουστη μέρα, τότε ξεκινήστε από τα παράθυρα που δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Δεν ξεσκονίζετε πρώτα τις γύρω επιφάνειες από το τζάμι

Αν παραβλέψετε αυτό το βήμα στο καθάρισμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στάξουν βρομιές πάνω στο τζάμι σας την ώρα που το καθαρίζετε. Ξεκινήστε λοιπόν από τις γύρω επιφάνειες και προχωρήστε σιγά σιγά προς τα μέσα, στην τζαμαρία.

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό καθαριστικό

Μην τσιγκουνεύεστε το καθαριστικό σας σπρέι. Ψεκάστε αρκετά για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα παράθυρά σας. Αν δεν το κάνετε τα παράθυρα δεν θα καθαριστούν καλά και θα αναρωτιέστε τι κάνετε λάθος.

Σκουπίζετε τα παράθυρα με εφημερίδα

Μπορεί η εφημερίδα να αποτελούσε καλό τρικ για κάποιες παλιές νοικοκυρές, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τα βαμβακερά υφάσματα. Σκουπίστε με βαμβακερό πανάκι που αφήνει τα τζάμια λαμπερά και χωρίς καθόλου σημάδια.

Καθαρίζετε με χαρτί κουζίνας

Αποφύγετε να καθαρίζετε τα παράθυρά σας με χαρτί κουζίνας και προτιμήστε υφασμάτινες πετσέτες (κατά προτίμηση από βαμβάκι). Αν δεν έχετε, πάρτε μια παλιά βαμβακερή μπλούζα ή φανέλα και χρησιμοποιήστε την για αυτόν τον σκοπό.

Πηγή: daddy-cool.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα