7 υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και κάνουν καλό στα φυτά σου

7 υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και κάνουν καλό στα φυτά σου

Πριν αγοράσεις λίπασμα για τα φυτά σου από κάποιο κατάστημα, δες πρώτα τι υπάρχει στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Και μην πετάς τίποτα που μπορείς να αξιοποιήσεις στις γλάστρες σου!

Πριν επισκεφτείς ένα εξειδικευμένο κατάστημα για να προμηθευτείς το κατάλληλο λίπασμα ή φάρμακο για τα φυτά σου, κοίταξε ξανά τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου.

Στο ντουλάπι ή το ψυγείο υπάρχουν μερικές φορές τροφές που θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τα αγαπημένα σου φυτά. Ποιες είναι αυτές;

1. Η μπίρα

Η μπίρα είναι εξαιρετική για την φροντίδα των φυτών. Χρησιμοποιείται ως λίπασμα, αλλά και ως οικολογικό απωθητικό για σαλιγκάρια και σφήγκες. Πώς μπορείς να την αξιοποιήσεις;

Για λίπασμα: Την επόμενη φορά που θα σου περισσέψει λίγη μπίρα σε ένα κουτάκι, αραίωσέ την με νερό και σόδα (σε ίσες δόσεις) και πότιζε ανά διαστήματα τα φυτά σου με το μείγμα αυτό.

Για τις σφήγκες: Γέμισε ένα μπουκάλι μέχρι τη μέση με μπίρα και πρόσθεσε περίπου μια κουταλιά πράσινο σαπούνι. Άνοιξε μερικές μεγάλες τρύπες στο πάνω μέρος και κρέμασε τις παγίδες αυτές σε διάφορα σημεία.

Για τα σαλιγκάρια: Πρόσθεσε μπίρα σε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι και χώσε τα στο χώμα (να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια). Τοποθέτησε κοντά τους φύλλα από μαρούλι ή λάχανο και σε μερικές μέρες θα μπορείς να μαζέψεις και να απομακρύνεις τα σαλιγκάρια.

2. Το μέλι

Το μέλι που έχει μείνει στο βάζο και έχει «ζαχαρώσει» μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ενισχύσεις τη ριζοβολία των φυτών, αλλά και για λίπασμα.

Αν επιθυμείς να πολλαπλασιάσεις την αγαπημένη σου τριανταφυλλιά, κόψε μερικά μοσχεύματα (μικρά τμήματα βλαστού) και βούτηξε το κάτω μέρος στο μέλι, ώστε να δημιουργηθεί μια στρώση γύρω από την τομή. Στη συνέχεια, φύτεψέ τα σε γλαστράκια με το κατάλληλο χώμα.

Αν θες να φτιάξεις λίπασμα, διάλυσε μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα λίτρο νερό και πότισε τα φυτά σου, επαναλαμβάνοντας ανά τακτά διαστήματα.
Φτιάξε ένα διάλυμα με 2 κ.σ. μέλι και 1 λίτρο νερό και ψέκασέ το πάνω σε ταλαιπωρημένα από τη ζέστη ή το κρύο φύλλα.

3. Ο καφές

Μπορείς να αξιοποιήσεις και τα υπολείμματα καφέ. Περίπου μία φορά τον μήνα μπορείς να βάζεις στις γλάστρες σου 1 κ.σ. κατακάθια, ενώ μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα σε 2 κουταλιές αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις στον κήπο και σε νεαρά δέντρα. Επιπλέον, τα υπολείμματα του καφέ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις το έδαφος. Τέλος, ανακατεύοντας το κατακάθι με στάχτη προστατεύεις τα φυτά σου από τα σαλιγκάρια, ενώ αν το ανακατέψεις με ροκανίδια μπορείς να περιορίσεις τα ζιζάνια στον κήπο σου.

4. Το λάδι

Το ελαιόλαδο μαζί με πράσινο σαπούνι μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό διάλυμα για την αντιμετώπιση εντόμων. Σε 1 λίτρο χλιαρό νερό διάλυσε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και περίπου 15 γρ. τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψέκασε τα φύλλα και από τις δύο μεριές και επανάλαβε περίπου κάθε 10 μέρες.

Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ελαιόλαδο για να καθαρίσεις και να γυαλίσεις τα φύλλα φυτών εσωτερικού χώρου. Σε ένα καθαρό και μαλακό πανάκι βάλε λίγο ελαιόλαδο και πέρασέ το προσεκτικά πάνω από τα φύλλα.

5. Το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά. Ανάμειξε ίσες ποσότητες γιαουρτιού με νερό και πότισε τα φυτά σου. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διάλυμα θα εμπλουτίσει το χώμα με θρεπτικά στοιχεία, ενώ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και μικροοργανισμών. Επανάλαβε την λίπανση 1-2 φορές το μήνα.

6. Η κανέλα

Η κανέλα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών, καθώς το έντονο άρωμά της τα απωθεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ρίξεις τριμμένη κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών. Επίσης, με την κανέλα μπορείς να προστατέψεις τα φυτά σου μετά το κλάδεμα. Τοποθέτησε τριμμένη κανέλα πάνω στις τομές για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.

7. Το ξύδι

Το ξύδι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να καταπολεμήσεις τα ζιζάνια στις γλάστρες ή στον κήπο σου. Σε ένα λίτρο καυτό νερό διέλυσε 4 κ.σ. ξίδι, 1 κ.σ. οινόπνευμα και 1 κ.σ. πράσινο σαπούνι. Ψέκασε τα φύλλα των ζιζανίων, προσέχοντας τα φύλλα των φυτών σου. Έτσι, θα καταπολεμήσεις το υπέργειο τμήμα τους και στη συνέχεια θα μπορείς πιο εύκολα να τραβήξεις και τις ρίζες τους.

Πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα