Ψωμί και απώλεια βάρους: Πώς να το απολαμβάνεις και να χάνεις ταυτόχρονα βάρος

Ψωμί και απώλεια βάρους: Πώς να το απολαμβάνεις και να χάνεις ταυτόχρονα βάρος

Είναι δυνατόν να χάσεις βάρος απολαμβάνοντας ψωμί; Ο διαιτολόγος απαντά.

Μεταξύ των συνηθισμένων υπόπτων για την αύξηση βάρους είναι αναμφισβήτητα το ψωμί. Αν είσαι λάτρης του, σίγουρα το γνωρίζεις. Όσο απολαυστική είναι κάθε μπουκιά, τόσες ενοχές σου δημιουργεί.  Η Mathilde Gibeaux , μια διακεκριμένη διαιτολόγος με έδρα το Παρίσι και η πρόεδρος της Ένωσης Μαϊάμ, ρίχνει λίγο φως στις αλήθειες που ενοχοποιούν το ψωμί. Μύθοι ή πραγματικότητα ότι το ψωμί παχαίνει;

Ας το παραδεχτούμε, από τη ζεστή αγκαλιά μιας φρεσκοψημένης μπαγκέτας μέχρι την άνεση ενός μαλακού καρβέλιου σάντουιτς, το ψωμί κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας και στα τραπέζια μας. Αλλά όταν πρόκειται για το χτίσιμο του καλοκαιρινού μας σώματος, το ψωμί συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «κακός» της υπόθεσης.

Το πραγματικό πρόβλημα πηγάζει από τους σύνθετους υδατάνθρακες του. Αυτοί οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν την ημέρα μας, αλλά μπορούν επίσης να καταλήξουν ως ανεπιθύμητα αποθέματα αν δεν είμαστε προσεκτικοί,« ειδικά αν μιλάμε για λευκό ψωμί με τον ύπουλο υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη», σύμφωνα με την Gibeaux.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι το μέτρο και οι έξυπνες επιλογές μπορούν να διατηρήσουν το ψωμί στη διατροφή σας χωρίς να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους», συμβουλεύει.

Πώς να απολαύσεις το ψωμί και να χάσεις βάρος

Εάν η σκέψη να κόψεις το ψωμί από τη διατροφή σου μοιάζει σαν να χωρίζεις με έναν αγαπημένο σου  φίλο, ιδού μερικά καλά νέα: Δεν χρειάζεται. Η Gibeaux μάς ενθαρρύνει απλώς να ελέγξουμε τις μερίδες μας. Προτείνει να απολαμβάνουμε περίπου 80 γραμμάρια ψωμιού για πρωινό και περίπου 60 γραμμάρια για δείπνο.

Αλλά δεν είναι μόνο το πόσο ψωμί τρώμε, είναι και το  είδος του ψωμιού που επιλέγουμε. Η επιλογή ποικιλιών ολικής αλέσεως έναντι των εκλεπτυσμένων, λευκών ομολόγων τους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σταθερά και την κοιλιά μας περισσότερο χορτάτη.

Προσοχή στο αλάτι όμως. Η κρυφή περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατακράτησης υγρών.

Πηγή: theissue.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα