Τρία λάθη που κάνετε όταν αποθηκεύετε τρόφιμα στο ψυγείο

Τρία λάθη που κάνετε όταν αποθηκεύετε τρόφιμα στο ψυγείο

Το να μάθετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα, να μειώσετε τη σπατάλη και να απολαύσετε τα υπολείμματα κάποια άλλη στιγμή αργότερα. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί βασικοί κανόνες ασφάλειας τροφίμων έχουν τις ρίζες τους στη σωστή αποθήκευση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα λάθη αποθήκευσης τροφίμων που κάνουν συχνά οι περισσότεροι και τα οποία μπορεί να μην φαίνονται τόσο προφανή. Όπως και αυτά που ακολουθούν παρακάτω, όπως τα παρατήρησε το marthastewart.com.

Δεν τα καλύπτετε
   
Εάν τακτικά διατηρείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς περιτύλιγμα ή χωρίς κάλυμμα, ίσως να θέλετε να εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια, εξηγεί το δημοσίευμα. Ορισμένοι μικροοργανισμοί (όπως μούχλα) μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ψυχρή θερμοκρασία του ψυγείου, όπου μπορούν να κυκλοφορήσουν στον αέρα και να προσγειωθούν στα τρόφιμα. Αυτή η έκθεση στον αέρα μπορεί, επίσης, να επιταχύνει τη χημική διάσπαση των αρωματικών ενώσεων στα τρόφιμα. Επιπλέον, τα τρόφιμα μπορούν να προσλάβουν οσμές αρκετά γρήγορα στο ψυγείο, οπότε η κάλυψη των τροφίμων βοηθά στη μείωση του σχηματισμού των εκτός γεύσης οσμών.

Στην κατάψυξη, η ανάπτυξη μικροβίων δεν είναι δυνατή -αλλά αν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μείνουν ακάλυπτα, θα αντιδράσουν σιγά σιγά με το οξυγόνο του αέρα και θα αναπτύξουν δυσάρεστη γεύση. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν, επίσης, να απελευθερώσουν υγρασία, προκαλώντας την ξήρανση της επιφάνειας των τροφίμων και την ανάπτυξη εγκαύματος από την κατάψυξη. Η κάλυψη ή το τύλιγμα των τροφίμων στην κατάψυξη, ωστόσο, θα εμποδίσει τη διαδικασία.

Η λύση: Καλύψτε τα τρόφιμα με πλαστική μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε δοχεία με καπάκι που είναι ασφαλή για το ψυγείο ή την κατάψυξη, προτού αποθηκεύσετε τα αντικείμενα στο ψυγείο.

Τοποθετείτε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
   
Ορισμένα ψυγεία διαθέτουν ένα δίσκο αυγών στην πόρτα, που σας επιτρέπει να πετάξετε το κουτί και να κρατάτε τα αυγά οργανωμένα σε αυτό. Μην το χρησιμοποιείτε: Η αποθήκευση αυγών στην πόρτα του ψυγείο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, λέει η Kimberly Baker, διευθύντρια της ομάδας του προγράμματος Clemson Extension Food Systems and Safety Program Team. Ο λόγος; Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στους 4 βαθμούς Κελσίου ή λιγότερο για να παραμείνουν φρέσκα, αλλά όταν ανοίγει η πόρτα (πράγμα που συμβαίνει συχνά), η θερμοκρασία των αυγών αυξάνεται. Αυτό τα τοποθετεί στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας μεταξύ 4 και 60 βαθμών, ένα εύρος στο οποίο βακτήρια όπως η σαλμονέλα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα.

Η λύση: Αποθηκεύστε τα αυγά στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου -συνήθως αυτό είναι στο πίσω μέρος του κάτω ράφι.

Επιλέγετε το λάθος ράφι στο ψυγείο
   
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος στην αποθήκευση τροφίμων είναι η τοποθέτηση τροφίμων σε λάθος ράφια. Αν δεν αποθηκευτούν στο σωστό μέρος του ψυγείου, οι χυμοί από ωμό κρέας ή ψάρι μπορεί να στάξουν σε άλλα τρόφιμα, εξαπλώνοντας ενδεχομένως βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Συγκεκριμένα, το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει μικρόβια όπως η σαλμονέλα ή το E.coli, τα οποία κανονικά θανατώνονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, λέει ο Trevor Craig, σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων στα εργαστήρια Microbac. Αν όμως αυτά τα παθογόνα εξαπλωθούν σε άλλα προϊόντα (όπως για παράδειγμα το ωμό μαρούλι για σαλάτες), μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.

Η λύση: Το ωμό κρέας ή ψάρι πρέπει να αποθηκεύεται στο κάτω ράφι, ενώ τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στο πάνω ράφι. Για ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, αποθηκεύστε το ωμό κρέας σε «δοχεία με υπερυψωμένες άκρες για να βοηθήσετε στην αποφυγή χυμών», λέει ο Craig.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα