Ύπνος: Top 5 συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα!

Ύπνος: Top 5 συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα!

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όμως, παρά τη σημασία του, ένα ανησυχητικό ποσοστό ανθρώπων στερείται τακτικά ποιοτικού ύπνου και είναι ιδιαίτερα νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και προάγουν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές και να προχωρήσετε προς την κατεύθυνση υγιέστερων συνηθειών ύπνου.

1. Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας
Το περιβάλλον του ύπνου και η διαμόρφωσή του είναι βασικοί παράγοντες για να έχετε έναν καλό ύπνο. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, το θόρυβο, τα εξωτερικά φώτα και τη διάταξη των επίπλων, το μαξιλάρι, το στρώμα ακόμη και τα κλινοσκεπάσματα.

Πολυάριθμες μελέτες επισημαίνουν ότι ο εξωτερικός θόρυβος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον εξωτερικό θόρυβο, το φως και τα τεχνητά φώτα από συσκευές όπως τα ξυπνητήρια. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σε ένα ήσυχο, χαλαρωτικό, καθαρό και ευχάριστο μέρος.

2. Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ
Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποιότητα του ύπνου όσο και τη φυσική απελευθέρωση της HGH και της μελατονίνης. Η ποιότητα και ο τύπος του νυχτερινού σας γεύματος ή σνακ παίζει σημαντικό ρόλο.

3. Ασκηθείτε τακτικά – αλλά όχι πριν τον ύπνο
Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο και την υγεία σας. Μπορεί να ενισχύσει όλες τις πτυχές του ύπνου και έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συμπτωμάτων της αϋπνίας.

Η εκτέλεσή της, όμως, πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Αυτό οφείλεται στη διεγερτική επίδραση της άσκησης, η οποία αυξάνει την εγρήγορση και τις ορμόνες όπως η επινεφρίνη και η αδρεναλίνη.

4. Τηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου
Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Η συνέπεια ενισχύει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας.Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για έναν υγιή ενήλικα είναι τουλάχιστον επτά ώρες.

5. Ενσωματώστε το χαλαρωτικό μπάνιο στη ρουτίνα του ύπνου σας
Ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους είναι ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για να κοιμηθείτε καλύτερα. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου και να βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα και πιο βαθιά.

Vita.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα