Πώς θα σώσεις τα φετινά Χριστούγεννα - Σημάδια τοξικών γιορτών και πώς να τα αποφύγεις

Πώς θα σώσεις τα φετινά Χριστούγεννα - Σημάδια τοξικών γιορτών και πώς να τα αποφύγεις

Είναι σίγουρα η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι περνούν φανταστικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αναμφίβολα, τα δώρα και τα πάρτι είναι τα πολυαναμενόμενα happenings, όμως υπάρχουν και εκείνα τα περιστατικά που μυρίζουν από χιλιόμετρα τοξικότητα, τα οποία θα ήθελες να αποφύγεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό, προκειμένου να σώσεις τα φετινά σου Χριστούγεννα;

1. Οικογένεια

 Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που θα συναντήσεις αρκετούς συγγενείς και θα δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις. Δεν σημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται να συμφωνείς με όλους, ούτε ότι έχεις όρεξη να δεις τους πάντες. Στο οικογενειακό ρεβεγιόν ενδέχεται, λοιπόν, να είναι η θεία που κάθε φορά που σε βλέπει, θα σε ρωτήσει για το πότε θα παντρευτείς και θα κάνεις παιδί. Ή ο θείος που θα ξεκινήσεις τις συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου. Επειδή είναι πιθανό να μην γνωρίζουν τι πάει να πει "όρια" και δεδομένου ότι δεν είναι ο τόπος, ούτε η κατάλληλη στιγμή για να τους εκπαιδεύσεις πάνω σε αυτό, καλύτερα να αποφύγεις να ξεκινήσεις καβγά. Αντίθετα, μπορείς να έχεις προετοιμάσει κάποια συγκεκριμένα θέματα και ερωτήσεις πριν το ρεβεγιόν, που μπορείς να εξαπολύσεις στα ξαφνικά, για να αλλάξεις τη συζήτηση. 

 2. Χρήματα
Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή γιατί ανταλλάσσεις δώρα, όμως θυμάσαι όσο πλησιάζουν οι γιορτές πως δεν είσαι τράπεζα για να έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις δώρα σε όλους σου τους φίλους και συγγενείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους προσφέρεις κάτι που δεν κοστίζει πολλά. Για παράδειγμα όλοι εκτιμούν τα χειροποίητα γλυκά, όπως και τα DIY προσωποποιημένα δωράκια. Είτε είναι ένα άλμπουμ με κοινές φωτογραφίες ή το να προσφερθείς να κάνεις baby sitting στα παιδιά του ατόμου αυτού, η καλή πρόθεση μετράει. 

3. Φορτωμένο πρόγραμμα
Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που οι πάντες αποφασίζουν να διοργανώσουν ένα τραπέζι ή ένα πάρτι, γεγονός που σε βρίσκει να έχεις άπειρες προσκλήσεις για σουαρέ, γεύματα και ρεβεγιόν. Ωστόσο, μην αγχωθείς για να παραβρεθείς σε όλα ή ότι θα φανείς αγενής αν δεν πας, γιατί μπορείς κάλλιστα να πεις όχι σε κάποια καλέσματα. Αρνήσου ευγενικά και δες πώς μπορείς να επανορθώσεις, δείχνοντας τον σεβασμό που τρέφεις για εκείνους. 

4. Τελειομανία
Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η απόλυτη γιορτή για τους περισσότερους, πιθανολογούμε και για σένα, με αποτέλεσμα να ονειρεύεσαι να πάνε όλα ρολόι. Αν όμως δυσκολεύεσαι να συμφιλιωθείς με οτιδήποτε δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου πως οι ανατροπές είναι μέρος της ζωής μας. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου, υπενθυμίζοντάς του πως ενδέχεται τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως τα είχες σχεδιάσει, όπως επίσης και να μην έχει προσδοκίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Δεν σημαίνει πως οφείλεις να περιμένεις τα χειρότερα, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να προστατεύσεις τον εαυτό σου. 

shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα