Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Γιατί να προτιμήσετε αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο και όχι πλαστικό

Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Γιατί να προτιμήσετε αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο και όχι πλαστικό

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Μια πολύ συνηθισμένη συζήτηση που προκύπτει αυτές τις μέρες είναι αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να είναι αληθινό ή πλαστικό.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση βέβαια, είναι πολύ πιθανό να προηγήθηκαν ατέλειωτες συζητήσεις, αν όχι ομηρικοί καβγάδες σχετικά με «τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον; τα φυσικά ή τα πλαστικά δέντρα των Χριστουγέννων»;

Για το αισθητικό θέμα της υπόθεσης είναι μάλλον περιττό να το συζητήσουμε. Για το ποιο δέντρο είναι πιο οικολογικό όμως, τα φαινόμενα απατούν.

Φυσικό VS Πλαστικό

Πριν αρχίσεις να γκρινιάζεις, δώσε μας δύο λεπτά να σου εξηγήσουμε. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν καλλιεργημένα έλατα ακριβώς για αυτή τη δουλειά -ελάχιστα είναι τα «άγρια» έλατα που πελεκούνται και μπαίνουν σα στολίδια στα σπίτια μας.

Μόνο στην Αμερική βρίσκουμε 350 χιλιάδες στρέμματα γεμάτα από Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τα οποία δημιουργούν τεχνητά δάση και προσφέρουν άπειρο οξυγόνο στον πλανήτη. Μάλιστα, ακριβώς επειδή και οι ιδιοκτήτες αυτών των φυτειών δεν έχουν καμία διάθεση να τελειώσει το προϊόν τους, για κάθε δέντρο που κόβουν (συνήθως) φυτεύουν άλλο ένα. Έτσι για να υπάρχει μόνιμα ισορροπία.

Σίγουρα τα δέντρα αυτά δε μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο κι χρειάζονται τόνοι λιπασμάτων για την ανάπτυξή τους, πράγμα που δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν τα πλαστικά.

Καταρχάς, άκουσες έτσι; «Πλαστικά», η λέξη από μόνη της είναι κάτι κακή για τον πλανήτη. Διότι αν δεν ανακυκλωθούν, πράγμα που δυστυχώς δε συμβαίνει όσο συχνά θα έπρεπε, αφού αργά ή γρήγορα θα πεταχτούν στα σκουπίδια, καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον με τον χειρότερο τρόπο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπεύθυνη για την πλειονότητα των πλαστικών δέντρων του κόσμου είναι η Κίνα. Η χώρα δηλαδή που είναι φημισμένη για την τρομακτική της αδιαφορία απέναντι στους κανόνες οικολογίας. Κι ένας Θεός ξέρει σε τι πολλαπλές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών προβαίνει κάθε χρόνο στην προσπάθειά της να προμηθεύσει με όλο και περισσότερο προϊόν τον Δυτικό Κόσμο.

Αν λοιπόν είσαι λάτρης του πλαστικού, φανταζόμαστε ότι αν (ακόμη) δεν σε πείσαμε, σίγουρα σε βάλαμε σε δεύτερες σκέψεις για την επιλογή σου.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα