Αν βλέπεις εφιάλτες, σου έχουμε την εξήγηση

Αν βλέπεις εφιάλτες, σου έχουμε την εξήγηση

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει ποτέ εφιάλτη στον ύπνο του. Αν όμως αυτό συμβαίνει συχνά, και ξυπνάς πανικόβλητος μέσα στον κρύο ιδρώτα οι ειδικοί εξηγούν πώς προκαλούνται τα «τρομακτικά όνειρα».

Τα όνειρα, που εκδηλώνονται και είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (rapid eye movement), αποτελούν ψευδαισθήσεις που επιτελούν διάφορες λειτουργίες και σκοπούς. 

Οι κυριότεροι λόγοι λοιπόν, σύμφωνα με τους οποίους βλέπετε εφιάλτες όσο κοιμάστε, είναι οι εξής:

Ουσίες, αλκοόλ, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής

Όπως καταλήγουν οι ειδικοί, ενώ το αλκοόλ μάς βοηθάει να κοιμόμαστε βαθιά, τείνουμε να ξυπνάμε περισσότερες φορές μες στο βράδυ και να βλέπουμε όνειρα που μας προκαλούν στρες και ορίζονται ως εφιάλτες.

Τα κακά όνειρα προκαλούνται επίσης ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Τα αυξημένα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, προκαλούν αλλαγές στον τρόπο που ονειρευόμαστε και παρατείνουν τους εφιάλτες. Ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, είναι η μελατονίνη, η οποία πέρα από το ότι μας βοηθάει να κοιμηθούμε, προκαλεί εφιάλτες.

Μήπως τρώτε πριν κοιμηθείτε;

Αν συνηθίζετε να τρώτε αργά το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο πριν πέσετε στο μαξιλάρι, τότε πρέπει να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι θα βλέπετε εφιάλτες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σας προσπαθεί να χωνέψει και στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας ώστε να είναι πιο ενεργός, με αποτέλεσμα να βλέπετε εφιάλτες.

Ειδικά, αν φάτε κάτι πικάντικο ή κάτι που περιέχει ζάχαρη, τότε αποκλείεται να μην έχετε βίαιες διακοπές στον ύπνο σας.

Άγχος και συσσωρευμένη ένταση

Η πίεση της ημέρας που πέρασε, το άγχος και όλη η μαζεμένη ένταση οδηγούν σε εφιάλτες που παρατείνονται και επιστρέφουν συχνά με αποτέλεσμα να μη σας αφήνουν να κάνετε έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο.

Εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, το υποσυνείδητό σας αναπαράγει δυσάρεστες ιστορίες που μετατρέπονται σε ονειρικές σκηνές που είναι εξίσου δυσάρεστες.

Κοιμάστε ανάσκελα

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, τείνουμε να έχουμε περισσότερους εφιάλτες στον ύπνο μας. Όταν κοιμόμαστε σε αυτή τη στάση, παρουσιάζουμε επίσης δυσκολία στην αναπνοή. Όπως τονίζουν οι ειδικοί: «Όταν είστε σε REM, η έλλειψη αέρα μπορεί να προκαλέσει έναν εφιάλτη, σαν να σας κυνηγούν ή να σας πνίγουν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα