Τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις πάρει παραπανίσια κιλά

Τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν έχεις πάρει παραπανίσια κιλά

Τι ισχύει όμως για όλα αυτά τα πράγματα που κάνεις μέχρι τώρα και που μπορεί να προσθέτουν παραπανίσια κιλά στο πρόβλημά σου; Ορίστε μία λίστα που σε συμβουλεύει σχετικά με το τι δεν πρέπει να κάνεις, όταν έχεις πάρει κάποια κιλά:

1. Μην αρχίσεις να παραλείπεις γεύματα
Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν τρως κάθε λίγες ώρες, τότε σταθεροποιείται το σάκχαρο στο αίμα σου και είναι λιγότερο πιθανό να κάνεις κάποια λανθασμένη επιλογή στο επόμενο γεύμα σου(επειδή δε θα είσαι πεινασμένη). Οργανώσου και ετοίμασε, προτού τα χρειαστείς, μικρά σνακ και γεύματα που είναι υγιεινά και θα σε αποτρέψουν από το να παραφάς αργότερα μέσα στη μέρα.

2. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου νοερά
Το να τιμωρείς τον εαυτό σου κοιτάζοντας το είδωλό σου με μανία στον καθρέφτη ή δείχνοντας το λίπος που περισσεύει στην κοιλιά σου στη φίλη σου, δε θα εξαφανίσει μαγικά τα παραπανίσια κιλά σου, αλλά, αντιθέτως, θα λειτουργήσει εναντίον σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι συμπονετικοί με τον εαυτό τους, μπορούν πιο αποτελεσματικά να αλλάξουν και τη συμπεριφορά τους. Όταν λοιπόν φέρεσαι με αναίδεια στον εαυτό σου, τότε μπορεί να θυμώνεις περισσότερο και να καταφεύγεις στο “συναισθηματικό φαγητό”. Αποδέξου καλύτερα τα κιλά που έχεις πάρει(προς το παρόν) και επικεντρώσου στις καλές διατροφικές επιλογές που έχεις κάνει μέχρι στιγμής.

3. Μην ξοδεύεις πολλά χρήματα για νέα ρούχα
Η απώλεια βάρους χρειάζεται χρόνο και μπορεί να περάσει αρκετός, μέχρι να μπορέσεις πάλι να φορέσεις το στενό σου τζιν. Στο μεταξύ, μπορείς να κάνεις κάποια ψώνια επιλεκτικά. Δε χρειάζεται να καταξοδευτείς, αφού το βάρος αυτό που έχεις είναι προσωρινό. Η αγορά κάποιων κομματιών και μόνο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για την εμφάνισή σου, αφού δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσπαθείς να αναπνεύσεις φορώντας ένα θεόστενο τζιν. Να θυμάσαι ότι αν νιώθεις ευχάριστα, θα κάνεις και σωστές επιλογές στη διατροφή σου.

4. Μην επικεντρώνεσαι σε αυτά που δεν μπορείς να φας
Γιατί να χαραμίζεις την ενέργειά σου σε τροφές που δεν μπορείς να φας, όταν μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου σε όλες αυτές τις υπέροχες τροφές που μπορείς να φας; Θα είσαι πολύ πιο χαρούμενη αν καταφέρεις να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου με αυτή τη μέθοδο.

5. Μην παραιτείσαι
Προσπάθησε να διατηρείς την ψυχική σου δύναμη θέτοντας μικρούς, πραγματοποιήσιμους στόχους. Μόλις δεις ότι μπορείς να επιτύχεις αυτούς τους στόχους σου, θα νιώσεις ακόμα πιο κινητοποιημένη να ακολουθήσεις κάποιες υγιεινές συνήθειες. Σκέψου λοιπόν θετικά και μη συμβιβάζεσαι με τα παραπάνω κιλά.

6. Μη ζυγίζεσαι μανιωδώς
Το κλειδί για μία υγιή απώλεια βάρους είναι να παραμένεις συνεπής και υπομονετική με τη διατροφή και την άσκησά σου, να έχεις επαρκή ύπνο και να ελέγχεις τα επίπεδα του άγχους σου. Τυπικά, κάποιος δε θα πρέπει να χάνει περισσότερο από μισό με ένα κιλό τη βδομάδα, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο, αναλόγως με το σώμα σου.

Και να θυμάσαι ότι το βάρος σου μεταβάλλεται ανάλογα με την κατακράτηση υγρών που κάνεις, την ώρα της ημέρας και τα επίπεδα των ορμονών σου. Καλύτερα να ζυγίζεσαι μία φορά τη βδομάδα το πρωί. Έτσι, μπορείς να επικεντρώνεσαι στη διαδικασία και όχι στον αριθμό.

7. Μη γυμνάζεσαι υπερβολικά
Να ξεκινήσεις αργά, σταθερά και να είσαι συνεπής. Αν είσαι υπερβολικά φιλόδοξη, το σχέδιό σου μπορεί να αποτύχει. Προσπάθησε λοιπόν να είσαι ρεαλίστρια. Να θυμάσαι ότι η υπερβολική άσκηση προκαλεί και μεγαλύτερη πείνα, γεγονός που μπορεί να σε οδηγήσει στο να φας παραπάνω.

8. ...Αλλά μη σταματήσεις και να γυμνάζεσαι εντελώς
Πιστεύεις ότι η αύξηση του βάρους σου οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή σου μάζα; Προτού βιαστείς να πετάξεις τα βαράκια σου, ίσως πρέπει να το σκεφτείς λίγο καλύτερα. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι όταν σηκώνουν βαράκια, μπορεί να γίνουν πολύ μυώδεις, αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί. Οι μύες είναι οι πιο ενεργοί- μεταβολικά ιστοί και μπορούν να σε βοηθήσουν τελικά να χάσεις κιλά. Με τα βαράκια θα αποκτήσεις καλύτερη γραμμή και θα βελτιώσεις την υγεία των οστών σου.

9. Μη δοκιμάσεις να κάνεις μία «δίαιτα εξπρές»
Το πρόβλημα με τις “δίαιτες” είναι ότι δεν προορίζονται να τις ακολουθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εσύ δεν ψάχνεις απλώς τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για να χωρέσεις και πάλι στο παλιό σου τζιν. Θέλεις να χάσεις κιλά και να έχεις μία πιο υγιεινή διατροφή για τη συνέχεια της ζωής σου.

Οι δίαιτες συνήθως προάγουν κάποιου είδους μυστική συνταγή για απώλεια βάρους, όπως για παράδειγμα να αποκλείσεις από τη διατροφή σου μία συγκεκριμένη ομάδα τροφών. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μόλις σταματήσεις τη δίαιτα, αμέσως αρχίζεις να κερδίζεις πίσω τα χαμένα κιλά. Το κλειδί για μία πιο μόνιμη και υγιεινή απώλεια βάρους είναι να τρως μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία διαθέτουν μία ισορροπία από υγιεινά λίπη, θρεπτικούς υδατάνθρακες και άπαχη πρωτεΐνη.

10. Μην αγνοείς το αίσθημα της πείνας
Όταν μαθαίνεις να προσέχεις τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου, μπορείς να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να φάει παραπάνω και να τον διδάξεις πώς να ικανοποιεί σωστά το αίσθημα της πείνας, χωρίς να καταφεύγει σε λανθασμένες, ανθυγιεινές επιλογές. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μία νύχτα, αλλά μπορείς να μάθεις πώς να το κάνεις.

Πρέπει να τρως όταν είσαι ελαφρώς πεινασμένη και να σταματάς όταν νιώθεις ελαφρώς χορτασμένη. Αν μάθεις να “ακούς” αυτά που σου λέει το σώμα σου, τότε δε θα παραφάς ποτέ σε οριακό σημείο, ακόμα και όταν αυτό που τρως δε αποτελεί και την πιο υγιεινή επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις.

shape

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα