Ψηφιακά φροντιστήρια: Εκπαίδευση από οθόνη – Τα μαθήματα που θα διδάσκονται διαδικτυακά

Ψηφιακά φροντιστήρια: Εκπαίδευση από οθόνη – Τα μαθήματα που θα διδάσκονται διαδικτυακά

Ένας νέος τρόπος εκπαίδευσης έρχεται για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου - Τι είναι τα ψηφιακά φροντιστήρια και πώς θα λειτουργούν - Όσα προβλέπει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Παιδείας.

Νέα τάξη πραγμάτων και στην εκπαίδευση, η οποία μεταφέρεται πλέον και στο διαδίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα σχολείου και φροντιστηριακά μέσω… οθόνης!

Βλέπουμε ήδη ότι για τους μαθητές που ετοιμάζονται για Πανελλήνιες υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν διαδικτυακά τα εξεταζόμενα μαθήματα και λειτουργούν στοχευμένα. Αυτή τη μορφή εκπαίδευσης επιδιώκει να εξελίξει το υπουργείο Παιδείας για να προσφέρει ψηφιακά φροντιστήρια σε όλους τους υποψηφίους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους καθηγητές θα βγει εντός των επόμενων ημερών ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες συνεντεύξεις από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

Όπως παρουσιάζει η «Κ», από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα πρώτα υβριδικά γυμνάσια ως παράρτημα συμβατικών Γυμνασίων. Ειδικότερα από το σχολικό έτος 2024-2025 στους μαθητές της Γ τάξης του ΓΕΛ θα παρέρχεται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως φροντιστηριακή εκπαίδευση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δηλαδή και τα υποχρεωτικά κάθε ομάδας προσανατολισμού και τα μαθήματα επιλογής. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε απευθείας μετάδοση από καθηγητές τρεις ώρες την εβδομάδα, κατά τα πρότυπα ενός καλού φροντιστηρίου. Δεν θα υπάρχει κυρίως η διδασκαλία της εξεταστέας ύλης αλλά η επίλυση ασκήσεων και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους μαθητές, οι οποίες θα απαντώνται μετά το πέρας του μαθήματος από τον διδάσκοντα.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται από οποιαδήποτε συσκευή και θα είναι ελεύθερα και δωρεάν προς όλους τους μαθητές. Παράλληλα θα βιντεοσκοπούνται και κάθε μαθητής θα μπορεί να τα παρακολουθεί on demand.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός μίλησε στην Καθημερινή για το ενδεχόμενο τα ψηφιακά φροντιστήρια να αλλάξουν τα δια ζώσης που υπάρχουν και έχουν επιλέξει εδώ και γενιές οι πολίτες.

«Καλό είναι να μην δώσουμε μια γρήγορη-αρνητική-απάντηση. Προφανώς τα ψηφιακά φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά στα συμβατικά που επιλέγει να κάνει ένας υποψήφιος. Όμως απευθυνόμαστε και σε παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο, ενώ ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εξοικείωση των 18χρονων με την τεχνολογία. Πολλοί 18χρονοι θα προτιμήσουν διαδικτυακό μάθημα. Άλλωστε η αγορά των ψηφιακών φροντιστηριακών μαθημάτων αναπτύσσεται ραγδαία», τόνισε ο κ. Κατσαρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργούν στη χώρα μας δύο ψηφιακές πλατφόρμες η μία ελληνική και η δεύτερη ψηφιακή. Τα μαθήματα είναι ομαδικά και ιδιαίτερα και οι πληρωμές συνήθως γίνονται διαδικτυακά. Στην παγκόσμια αγορά υπολογίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται διαδικτυακά είναι περίπου 28 εκατομμύρια σήμερα και θα ανέλθουν έως το 2030 στους 45 εκατομμύρια.

Ψηφιακά φροντιστήρια με βίντεο - Πώς θα λειτουργούν

Από τον Σεπτέμβριο επεκτείνονται τα ψηφιακά φροντιστήρια σε όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η «Κ» κατά το τρέχον σχολικό /έτος 2023-2024 καθηγητές βιντεοσκοπούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά για μαθητές Γυμνασίου.

Από το σχολικό έτος 2024-2025 θα παρέχεται στους μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και λυκείου πρόσβαση σε ασύγχρονα ψηφιακά μαθήματα τύπου βίντεο που είναι συμβατά με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.

Το επόμενο μεγάλο βήμα του υπουργείου Παιδείας είναι να οργανώσει τα πρώτα υβριδικά Γυμνάσια. Συγκεκριμένα σε δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές που δεν πληρούνται προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου θα μπορεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας κατόπιν εισήγησης του οικείου περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λειτουργήσει παράρτημα του πλησιέστερου Γυμνασίου.

Στα παραρτήματα θα τοποθετούνται με απόστασή τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τα υπόλοιπα μαθήματα να διδάσκονται με σύγχρονη εξ αποστάσεων εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς του «μητρικού» Γυμνασίου.

Τέλος, όλα αυτά θα προσφέρονται μέσα από ένα κρατικό, διαδικτυακό κόμβο που θα δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα του gov.gr ειδικά για την εκπαίδευση.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα