Πανελλαδικές: "Πράσινες" και "κόκκινες" σχολές σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας

Πανελλαδικές: "Πράσινες" και "κόκκινες" σχολές σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Βουλή, επεσήμανε ότι αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το 2020 και χωρίς εξετάσεις παρά μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια όσοι υποψήφιοι φοιτητές έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές στο μηχανογραφικό τους.

Ο εν λόγω διαχωρισμός αφορά τη ζήτηση των σχολών. Δηλαδή, οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Τι θα ισχύσει για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Η μοριοδότηση για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000. Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Πάντως, οι εκπαιδευτικοί έκαναν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, αρνούμενοι να συναντήσουν στην Βουλή, όπως τους ζητήθηκε τον Κώστα Γαβρόγλου, διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο σύστημα προσλήψεων και ζητώντας να προσληφθούν όχι 15.000, αλλά 25.000 εκπαιδευτικοί.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα