Πανελλήνιες 2017: Ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από σήμερα θα είναι στη διάθεση των υποψηφίων τα μηχανογραφικά δελτία, με οριστική ημερομηνία συμπλήρωσης τις 14 Ιουλίου.

Εν αναμονή των επιδόσεων των μαθητών που θα δώσουν το πρώτο δείγμα στο προς τα πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις, οι υποψήφιοι αφού πρώτα εξασφαλίσουν από το Λύκειό τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, ώστε να έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr ώστε να μελετήσουν τις διαθέσιμες επιλογές τους στα επιστημονικά πεδία στα οποία υπάγονται.

Αν και είναι μόλις η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη σε αρκετές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο, με ευνοημένους κυρίως τους υποψήφιους του 2ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή των θετικών, των ιατρικών και των οικονομικών σπουδών.

Ειδικότερα:

– Στις θετικές και τεχνολογικές σπουδές ανοίγουν οι σχολές Πληροφορικής και Στατιστικής.

– Στις επιστήμες Υγείας ανοίγουν οι σχολές Δασολογίας και Χημείας.

– Στις επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής ανοίγουν επιπλέον τμήματα ΤΕΙ, κυρίως στο αντικείμενο της Πληροφορικής και της Διοίκησης.

– Μεγάλοι χαμένοι οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο πεδίο) και των Παιδαγωγικών (4ο πεδίο) που περιορίζονται σε πολύ λίγες επιπλέον επιλογές όπως θεατρικές σπουδές και τμήματα ψηφιακών μέσων.

Ανατροπές

Αν πέρσι, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές αντιμετώπιζαν με αμηχανία τις εκτιμήσεις των βάσεων λόγω του νέου συστήματος και της αναδιανομής των σχολών στα επιστημονικά πεδία, φέτος οι προσθήκες θα φέρουν νέες ανατροπές, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος.

– Τα τμήματα Χημείας ανοίγουν για τους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου (εξετάζονται στη Βιολογία), οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαθμολογική σφαγή που αναμένεται στα Μαθηματικά, για όσους προέρχονται από το 2ο επιστημονικό πεδίο. Πολύ πιθανόν οι βάσεις να διαμορφωθούν από τις υψηλές επιδόσεις των πρώτων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να μείνουν εκτός αυτών των σχολών, λόγω χαμηλότερου μέσου όρου.

– Το ίδιο θα ισχύσει και τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, που οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής. Η διαφορά έγκειται στο ότι στο 3ο πεδίο εξετάζεται η Βιολογία αντί των Μαθηματικών, τα θέματα της οποίας σε καμιά περίπτωση δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Αντίθετα, στα Μαθηματικά αναμένεται τεράστιο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση.

– Αγνωστο είναι τι θα γίνει με την Πληροφορική που ανοίγει στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Στις σχολές αυτές αναμένεται σφαγή για μια θέση στο αμφιθέατρο, καθώς οι υποψήφιοι και των δύο πεδίων εξετάζονται στα Μαθηματικά, που πολύ πιθανόν να αποδειχτούν φέτος το μεγαλύτερο βαθμολογικό «Βατερλώ».

Οδηγίες

Σχετικά με τα μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους σε πρώτο στάδιο με την επιλογή «Προσωρινή Αποθήκευση». Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών, οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν στις τελικές επιλογές τους με «Οριστικοποίηση», κλειδώνοντας το μηχανογραφικό τους.

Προτείνεται να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου). Για όσους συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ισχύουν οι ίδιες προθεσμίες (21 Ιουνίου -14 Ιουλίου).

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα